این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های تولیدات دامی، جلد ۱۴، شماره ۴۱، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی تعیین تجزیه‌پذیری شکمبه‌ای ضایعات طبق آفتابگردان وتاثیر سطوح مختلف آن بر قابلیت‌هضم ، فراسنجه‌های خونی و رفتار تغذیه‌ای بره-های پرواری افشاری
چکیده فارسی مقاله مقدمه:آفتابگردان یک محصول روغنی است اما خود گیاه و ضایعات آن بعنوان علوفه دام استفاده می شود. این تحقیق جهت بررسی جایگزینی ضایعات طبق آفتابگردان با کاه گندم انجام شد. مواد و روش‌ها: این پژوهش در قالب دو آزمایش صورت گرفت. در آزمایش اول جهت تعیین تجزیه­پذیری ماده خشک وNDF از سه رأس قوچ نژاد دالاق، دارای فیستولای شکمبه ای استفاده شد. و در آزمایش دوم تعداد 8 رأس بره­ی نر نژاد افشاری با متوسط وزن زنده 5/4±30 کیلوگرم در قالب طرح چرخشی، با تیمارهای صفر، 7، 14 و 21 درصد در جیره مورد آزمایش قرار گرفتند. دراین پژوهش خوراک مصرفی، قابلیت هضم، فراسنجه­های خونی، و فعالیت جویدن اندازه­گیری شد. یافته‌ها: نتایج نشان دادکه درصد تجزیه­پذیری ماده خشک وNDF در زمان صفر به ترتیب 41/20 و 59/25 درصد بود و در زمان 96 ساعت به ترتیب با 47/73 و 40/46 درصد بیشترین مقدار را به خود اختصاص داد. در این تحقیق مصرف ماده خشک ، تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت (05/0>P). جایگزینی طبق­آفتابگردان تا حدودی باعث افزایش قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی و الیاف نامحلول در شوینده خنثی شد ولی معنی دار نبود. تیمارهای حاوی طبق آفتابگردان سبب بهبود ضریب تبدیل خوراک شد ولی اختلاف معنی­دار نبود. بره­هایی که ضایعات طبق آفتابگردان استفاده کرده بودند نسبت به تیمار شاهد، افزایش وزن بیشتری داشتند. هیچ یک از تیمارهای حاوی ضایعات طبق آفتابگردان، تاثیر معنی­داری بر فراسنجه­های خونی نداشتند. فعالیت خوردن، نشخوار و فعالیت کل جویدن تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت (05/0>P). بیشترین فعالیت نشخوار به ازای هر کیلوگرم الیاف نامحلول در شوینده خنثی، مربوط به تیمار شاهد بود. نتیجه‌گیری:  بطور کلی باتوجه به افزایش وزن روزانه بیشتر تا سطوح 21 درصد در جیره، می­توان ضایعات طبق آفتابگردان را جایگزین کاه گندم کرد.  
کلیدواژه‌های فارسی مقاله تجزیه‌پذیری، ضایعات طبق آفتابگردان، فراسنجه‌های خونی ، فعالیت جویدن، قابلیت هضم

عنوان انگلیسی Determining the ruminal degradability of heads residues to sunflower and the effect of its different levels on digestibility, blood parameters and nutritional behavior of fattening Afshari lambs
چکیده انگلیسی مقاله Introduction:Sunflower is primarily an oil crop but the plant itself and its crop residues are a popular roughage for livestock. The aim of this study was to investigate the replacing of sunflower head wastes with wheat straw in the fattening lambs ration. Materials and methods: In the first experiment, 8 male Afshari lambs were used in the change-over design and they were tested with zero, 7, 14 and 21 percent sunflower heads. In the first experiment, performance parameters, digestibility, blood parameters, feed intake and chewing activities were evaluated and in the second experiment, the degradability of sunflower head was determined. Results: In this study dry matter intake and whole feed intake was influenced by the experimental treatments (P< 0.05). Replacing wheat straw with sunflower head improved digestibility of dry matter, organic matter and neutral detergent fibre. The feed conversion rate was improved with sunflower head treatments. Lambs that were used in these treatments, had more weight gain compared to the control group. None of the treatments containing sunflower head had a significant effect on blood. Eating and chewing activity and whole chewing activity were influenced by the experimental treatments and it was found that chewing activity was significantly decreased by adding sunflower head in the diet. Also, the highest rumination activity per kg neutral detergent fibre, was related to the control group. In the second experiment, in order to determine of dry matter and NDF degradability, we used three Dalagh rams that they had ruminal fistulated. The results showed that degradation percentage of dry matter and NDF was 20.41 and 25.59 respectively at the zero time, and at 96 hour maximum degradation amount percentage reported 73.47 and 46.40, respectively. Conclusion: Based on this results, replacing wheat straw with sunflower head residue up to 21 percent in the diet, can be done successfully. Introduction:Sunflower is primarily an oil crop but the plant itself and its crop residues are a popular roughage for livestock. The aim of this study was to investigate the replacing of sunflower head wastes with wheat straw in the fattening lambs ration. Materials and methods: In the first experiment, 8 male Afshari lambs were used in the change-over design and they were tested with zero, 7, 14 and 21 percent sunflower heads. In the first experiment, performance parameters, digestibility, blood parameters, feed intake and chewing activities were evaluated and in the second experiment, the degradability of sunflower head was determined. Results: In this study dry matter intake and whole feed intake was influenced by the experimental treatments (P< 0.05). Replacing wheat straw with sunflower head improved digestibility of dry matter, organic matter and neutral detergent fibre. The feed conversion rate was improved with sunflower head treatments. Lambs that were used in these treatments, had more weight gain compared to the control group. None of the treatments containing sunflower head had a significant effect on blood. Eating and chewing activity and whole chewing activity were influenced by the experimental treatments and it was found that chewing activity was significantly decreased by adding sunflower head in the diet. Also, the highest rumination activity per kg neutral detergent fibre, was related to the control group. In the second experiment, in order to determine of dry matter and NDF degradability, we used three Dalagh rams that they had ruminal fistulated. The results showed that degradation percentage of dry matter and NDF was 20.41 and 25.59 respectively at the zero time, and at 96 hour maximum degradation amount percentage reported 73.47 and 46.40, respectively. Conclusion: Based on this results, replacing wheat straw with sunflower head residue up to 21 percent in the diet, can be done successfully.  
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Blood parameters, Chewing activity, Degradability, Digestibility, Sunflower head waste

نویسندگان مقاله احمد فخرانی | Ahmad Fakhrani
Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resoureces
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

تقی قورچی | Taghi Ghoorchi
Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resoureces
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

سمیه پاشایی | Somayeh Pashaei
Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resoureces
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان


نشانی اینترنتی http://rap.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-69-7&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه نشخوارکنندگان
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات