این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
دانش کشاورزی و تولید پایدار، جلد ۳۳، شماره ۳، صفحات ۹۷-۱۱۹

عنوان فارسی ارزیابی کاربرد نانو کود پتاسیم، اسید فولویک و کیتوزان بر صفات کمی کنجد (Sesamum indicum L.) در رژیم‌های مختلف آبیاری
چکیده فارسی مقاله اهداف: پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثر نانو کود پتاسیم، فولویک اسید و کیتوزان بر صفات کمی کنجد (رقم اولتان) تحت رژیم‌های مختلف آبیاری اجرا شد.مواد و روش‌ها: آزمایش مزرعه‌ای در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان به-صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌‌های کامل تصادفی در سال 1399 با سه تکرار اجرا شد. در این پژوهش رژیم‌های آبیاری (آبیاری کامل: بدون تنش، قطع آبیاری در ابتدای تشکیل بذر در داخل کپسول: تنش متوسط و آغاز شکل‌گیری ساختار گل: تنش شدید) به‌عنوان عامل اصلی و غلظت‌های نانو کود پتاسیم (صفر، 5/1 و 5/2 در هزار) و محلول‌پاشی ترکیب کیتوزان (پنج گرم در هکتار) و فولویک اسید (دو کیلوگرم در هکتار) در چهار سطح به‌عنوان عوامل فرعی مورد آزمایش قرار گرفت.یافته‌ها: کاربرد نانو کود پتاسیم به‌همراه فولویک اسید و کیتوزان افزایش محتوای رنگیزه‌های فتوسنتزی، عملکرد دانه و محتوای روغن و پروتئین دانه را نشان داد که تحت تنش شدید خشکی قابل ملاحظه بود. کاربرد 5/1 در هزار نانو کود پتاسیم با کیتوزان تحت شرایط بدون تنش، بالاترین میانگین تعداد کپسول در بوته، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد روغن و عملکرد پروتئین را در پی داشت. بیشترین محتوای روغن و پروتئین دانه (به‌ترتیب 79/48 و 12/25 درصد) در استفاده از ترکیب کیتوزان و فولویک اسید در شرایط بدون تنش به‌دست آمد. بیشترین عملکرد دانه (2/2249 کیلوگرم در هکتار) در کاربرد کیتوزان به همراه 5/1 در هزار نانو کود پتاسیم تحت شرایط بدون تنش مشاهده شد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله خشکی، رنگیزه فتوسنتزی، عملکرد دانه، کودهای آلی، محتوای روغن،

عنوان انگلیسی Evaluation of potassium nano-fertilizer, fulvic acid, and chitosan application on quantitative traits of sesame (Sesamum indicum L.) in different irrigation regimes
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objectives: The present study was conducted to evaluate the impact of potassium nano-fertilizers, fulvic acid, and chitosan on quantitative traits of sesame under different irrigation regimes.Materials and Methods: A field experiment was conducted in Semnan Agricultural and Natural Resources Research Center as a factorial split-plot based on randomized complete block design with three replications in 2019. In this experiment irrigation regimes (full irrigation: non-stress, irrigation cut off at the beginning of seed formation inside the capsule: moderate stress and the beginning of flower structure formation: severe stress) as the main plot, and potassium nano-fertilizer (0, 1.5, and 2.5 per thousand) and foliar application of chitosan (five g.ha-1) and fulvic acid (two kg.ha-1) in four levels were tested as sub-plots.Results: The application of potassium nano-fertilizer along with fulvic acid and chitosan increased the photosynthetic pigments, seed yield, and oil and protein content, which was a significant increase under severe drought stress. Application of 1.5 per thousand potassium nano-fertilizer with chitosan under non-stress conditions resulted in the highest number of capsules per plant, seed yield, biological yield, oil yield, and protein yield. The highest oil and protein content (48.79 and 25.12%, respectively) were obtained using a combination of chitosan and fulvic acid under non-stress conditions. The highest seed yield (2249.2 kg.ha-1) was achieved in the application of chitosan along with 1.5 per thousand potassium nano-fertilizer under non-stress conditions.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله خشکی, رنگیزه فتوسنتزی, عملکرد دانه, کودهای آلی, محتوای روغن

نویسندگان مقاله امیر میزانی |
دانشجوی دکتری، گروه زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دامغان، دامغان، ایران

جعفر مسعودسینکی |
استادیار، گروه کشاورزی، مرکز تحقیقات محصولات زراعی و باغی استراتژیک، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران.

شهرام رضوان |
استادیار، گروه کشاورزی، مرکز تحقیقات محصولات زراعی و باغی استراتژیک، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران.

محمد عابدینی اسفهلانی |
استادیار بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان (شاهرود)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج

علی دماوندی |
استادیار، گروه کشاورزی، مرکز تحقیقات محصولات زراعی و باغی استراتژیک، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران


نشانی اینترنتی https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_16954_40f92b7e2ebdc400f50e783b46c0c9ef.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات