این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
شنبه 6 دی 1404
دانش کشاورزی و تولید پایدار
، جلد ۳۳، شماره ۳، صفحات ۳۴۳-۳۶۱
عنوان فارسی
ارزیابی کارایی برخی باکتری های ریزوسفری گیاهان شورپسند در تعدیل تنش شوری گیاه کینوا (Chenopodium quinoa Willd.).
چکیده فارسی مقاله
سابقه و هدف: گیاه کینوا به عنوان گیاه شورپسند اختیاری به واسطه ارزش غذایی و پتانسیل بالای تولید در شرایط سخت محیطی، در سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته است. این پژوهش با هدف بررسی اثرات مایهزنی برخی باکتریهای ریزوسفری گیاهان شورپسند بر رشد گیاه کینوا تحت تنش شوری طراحی و اجرا گردید.مواد و روشها: آزمون گلخانهای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار، اجرا شد. در ابتدا بذور کینوا با باکتریهای انتخاب شده B2, B3, B4, B5, B6) و شاهد بدون باکتری مایهزنی شدند و در ادامه چهار سطح شوری (شاهد S1)، 5/7 (S2)، 15 (S3) و 25 (S4) دسیزیمنسبرمتر در گلدانها اعمال گردید. پس از تکمیل دوره رشد رویشی شاخصهای رشدی، عملکردی و تغذیهای گیاه اندازهگیری شد. یافتهها: بر اساس نتایج، با افزایش سطوح شوری شاخصهای رشد (بهجز کلروفیل) و ترکیب یونی (بهجز سدیم) گیاه کینوا کاهش یافت. استفاده از باکتریها منجر به افزایش معنیدار کلروفیل (تا 5/10 درصد)، ارتفاع (تا 43/15 درصد)، وزن تر ریشه (تا 27/20 درصد)، وزن تر و خشک اندام هوایی (به ترتیب تا 27/10 و 36/11 درصد)، عملکرد بیولوژیک (تا 41/10 درصد)، کل زیتوده خشک (تا 12 درصد)، عملکرد دانه (تا 07/11 درصد) و مقدار جذب سدیم، پتاسیم، فسفر اندام هوایی به ترتیب تا 31/36، 11/22، 52/10 درصد در مقایسه با تیمار شاهد شد. نتیجهگیری: در این آزمایش استفاده از باکتریها منجر به بهبود معنیدار تحمل گیاه کینوا به تنش شوری شدند و در این میان اثر باکتری B3 در ارتقای شاخصهای رشد و عملکرد کینوا بیشتر بود.
کلیدواژههای فارسی مقاله
تنش شوری، باکتریهای ریزوسفری، کینوا، شاخصهای رشد، عملکرد،
عنوان انگلیسی
Evaluation the efficiency of some rhizospheric bacteria of halophyte plants in modulating the salinity stress of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.)
چکیده انگلیسی مقاله
Background & Objective: Quinoa as halophyte plant has received more attention in recent years due to its nutritional value and high production potential in harsh environmental conditions. In this research was designed and implemented with the aim of investigating the effects of inoculation of some rhizosphere bacteria of halophyte plants on the growth of quinoa plant under salt stress.Materials & Methods: The greenhouse test was carried out as factorial in the form of complete random design in three replications. First, quinoa seeds with selected bacteria (B1, B2, B3, B4, B5 and B6) were inoculated and then four salinity levels of 0, 7.5, 15 and 25 (dS/m) were applied in the pots. Finally some growth and nutritional related parameters were measured. Results: Growth indices (except chlorophyll index) and ionic composition (except sodium) of quinoa plant decreased with increasing salinity levels. The use of bacteria led to a significant increase in chlorophyll (up to 10.5%), height (up to 15.43%), root fresh weight (up to 20.27%), and fresh and dry weight of shoot (up to 10.27 and 11.36 %, respectively), biological yield (up to 10.41 %), total dry weight (up to 12 %), grain yield (up to 11.07 %) and sodium, potassium, phosphorus of shoot was up to 36.31, 22.11, and 10.52 % respectively compared to the control treatment.Conclusion: In this experiment, PGPB led to a significant improvement in the tolerance of quinoa to salinity stress, and among them B3 was higher in improving the growth and yield indices of quinoa.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
تنش شوری, باکتریهای ریزوسفری, کینوا, شاخصهای رشد, عملکرد
نویسندگان مقاله
داود سقفی |
دانشجوی دکتری بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک، دانشگاه تبریز
محمدرضا ساریخانی |
گروه علوم خاک - دانشگاه تبریز
شاهین اوستان |
گروه علوم خاک - دانشگاه تبریز
عزت الله اسفندیاری |
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه
نشانی اینترنتی
https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_17013_28e1a7fae2b6df7acd58e3a40c6e33ba.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات