این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
یکشنبه 30 آذر 1404
فرآیند و کارکرد گیاهی
، جلد ۱۲، شماره ۵۶، صفحات ۱۴۳-۱۵۸
عنوان فارسی
ارزیابی توان دگرآسیبی عصاره آبی و مالچبرگی گیاه اکالیپتوس بر شاخصهای مورفوفیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاهچههای خیار (Cucumis sativus var. beith alpha) و علف هرز
چکیده فارسی مقاله
تحقیق حاضر، به بررسی و مقایسه اثرات دگرآسیبی عصاره آبی و مالچبرگ اکالیپتوس(globulus Labill. Eucalyptus) بر گیاهچههای خیار (Cucumis sativus var. beith alpha) و علف هرز تاجریزی سیاه (Solanum nigrum L.)، در قالب طرح کاملاً تصادفی پرداخت. 21 روز پس از تیمار گیاهچهها با عصارههای آبی (5، 10، 15 و 20 گرم در لیتر) و مالچبرگی اکالیپتوس (سه و پنج درصد وزنی/حجمی)، برخی صفات مورفولوژیکی، ضریب پایداری غشا، محتوا پرولین و مالون دیآلدئید، همچنین محتوای پروتئین محلول و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان پلیفنل اکسیداز و گایاکول پراکسیداز در گیاهان مورد نظر بررسی شدند. براساس نتایج، هر چند هر دو تیمار عصاره آبی و مالچبرگی موجب کاهش ارتفاع و وزن خشک بخش هوایی و وزن خشک ریشه خیار و علف هرز تاجریزی سیاه (نسبت به شاهد) شد ولیکن مجموع طول ریشههای خیار در زمان تیمار با تمام غلظتهای عصاره آبی و مالچ سه درصد افزایش یافت. ارزیابی شاخص پایداری غشا، محتوا پرولین و مالون دیآلدئید نشان داد که تأثیر منفی مالچبرگی (3 و 5 درصد) بر تاجریزی سیاه مهرز است. تیمار با عصاره آبی توانست فعالیت آنزیمهای مذکور در خیار را افزایش دهد بهطوریکه بیشترین فعالیت آنزیمها در غلظت 20 گرم در لیتر عصاره آبی مشاهده شد. این در حالی بود که تیمار با عصارههای آبی بر تاجریزی سیاه موجب کاهش محتوای پروتئین محلول و آنزیمهای مورد بررسی شد. در مجموع و با تلفیق نتایج مورفوفیزیولوژیکی و بیوشیمیایی پژوهش حاضر میتوان بیان داشت که عصارههای آبی در مقایسه با مالچبرگی، توانایی بهتری در مقابله با علف هرز تاجریزی سیاه نشان دادند و شاید بتوان استفاده از این نوع تیمار را برای علفکشی در مزارع سبزی و صیفی پیشنهاد نمود.
کلیدواژههای فارسی مقاله
پتانسیل عصاره آبی، خیار، دگرآسیبی، علف هرز، مالچبرگی
عنوان انگلیسی
Morphophysiological and biochemical traits of cucumber and black nightshade under allelopathic compounds of eucalyptus aqueous extract and mulch
چکیده انگلیسی مقاله
The present study was performed to evaluate and compare the allelopathic effects of leaf aqueous extract and mulch of Eucalyptus (Eucalyptus globulus Labill.) on cucumber (Cucumis sativus var. beith alpha) and black nightshade (Solanum nigrum L.) seedlings in a completely randomized design. 21 days after treatment of seedlings with leaf aqueous extract (concentrations 5, 10, 15, 20 g L-1) and mulch (3% and 5% weight/volume), some morphological traits, membrane stability, proline and malondialdehyde content, total protein content and activity of polyphenol oxidase, and guaiacol peroxidase were analyzed. According to the results, although both aqueous extracts and mulch reduced the height and dry weight of aerial parts and the dry weight of roots in cucumber and black nightshade (compared to the control), the length of cucumber roots increased under the treatment of all the concentrations of aqueous extracts and mulch 3%. Evaluation of membrane stability index, proline and malondialdehyde content showed that the negative effect of mulch (3% and 5%) on black nightshade is significant. The treatment with aqueous extracts increased the activities of polyphenol oxidase and guaiacol peroxidase enzymes in cucumber (compared to the control), with the maximum ones in 20 g L-1 extract, while treatment with these extracts on black nightshade reduced the soluble protein content and enzymes studied. Overall, according to the results of this study, it can be stated that aqueous extracts showed a better ability to control black nightshade compared to leaf mulch, and it may be possible to use this type of treatment for herbicides in vegetable fields.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Aqueous extract potential, Cucumber, Allelopathy, Weed, Mulch
نویسندگان مقاله
رضا یغمایی | Reza Yaghmai
Department of Biology, Faculty of Science, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
وجیهه گنجعلی | Vajihe Ganjeali
Department of Biology, Faculty of Science, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
مهرداد لاهوتی | Mehrdad Lahouti
Department of Biology, Faculty of Science, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
منیره چنیانی | Monireh Cheniany
Department of Biology, Faculty of Science, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
نشانی اینترنتی
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-876-4&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
باغبانی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات