این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد ۳۰، شماره ۵، صفحات ۷۵۶-۷۷۰

عنوان فارسی بررسی ترکیب‌های شیمیایی و اثرات ضدمیکروبی اسانس اکوتیپ‌های آویشن (Thymus pubescens Boiss. & Kotschy ex Celak) از مناطق مختلف
چکیده فارسی مقاله به‌منظور بررسی تأثیر محل جمع‌آوری گیاه آویشن (Thymus pubescens Boiss. & Kotschy ex Celak) و غلظت اسانس حاصل از آن بر اثرات ضدمیکروبی بر علیه تعدادی از میکروارگانیسم‌ها، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار تکرار انجام شد. در این آزمایش، محل جمع‌آوری گیاه در 6 سطح، رقت اسانس در 3 سطح و مقایسه آنها با آنتی‌بیوتیک‌های سفتی‌زوکسیم و سیپروفلوکسازین و میکروارگانیسم‌های مورد بررسی نیز در 5 سطح شامل Bacillus subtilis، Staphylococcus aureus، Escherichia coli، Pseudomonas aeroginosa و Candida albicans بود. ابتدا بذرهای این گونه از رویشگاه‌های مختلف جمع‌آوری و در مزرعه تحقیقاتی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور کشت گردید. سرشاخه‌های گلدار نمونه‌ها با روش تقطیر با آب مقطر اسانس‌گیری شدند. به‌منظور شناسایی ترکیب‌های اسانس از دستگاه‌های GC و GC/MS استفاده شد. بازده اسانس نمونه‌های مختلف بین 39/0% تا 83/0% (وزنی-وزنی) بود. بیشترین ترکیب‌های شیمیایی اسانس آذربایجان‌غربی شامل ترانس-کاریوفیلن (26%) و کامفور (2/24%)، اسانس تهران شامل ژرانیال (9/30%) و ژرانیل‌استات (9/23%)، اسانس زنجان شامل لینالول (5/23%) و 1،8-سینئول (2/22%)،‌ اسانس قزوین شامل تیمول (3/30%) و کارواکرول (2/30%)، اسانس کردستان شامل لینالول (2/17%) و ژرانیل‌استات (7/12%) و اسانس گیلان شامل آلفا-ترپینئول (3/31%) و ژرانیول (2/11%) بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس قطر هاله عدم رشد نشان داد که اثر محل جمع‌آوری، نوع میکروارگانیسم، رقت اسانس و اثر متقابل آنها در سطح 5% معنی‌دار بود. مقایسه میانگین اثر متقابل محل جمع‌آوری، نوع میکروارگانیسم و رقت اسانس نشان داد که بیشترین قطر هاله عدم رشد، معادل 5/35 میلی‌متر مربوط به اسانس با منشأ بذر آذربایجان‌غربی، آنتی‌بیوتیک سیپروفلوکسازین بر روی باکتری باسیلوس‌سوبتیلیس و کمترین قطر هاله عدم رشد نیز معادل 8 میلی‌متر مربوط به اسانس آذربایجان‌غربی با رقت یک پنجاهم بر روی باکتری سودوموناس آئروژینوزا بود. نتایج حاصل از بررسی MIC و MBC نشان داد که اسانس با منشأ بذر تهران و با منشأ‌ بذر کردستان به‌ترتیب بیشترین و کمترین اثر ضدمیکروبی را داشت.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آویشن (Thymus pubescens Boiss. &، Kotschy ex Celak)، اثرات ضدمیکروبی، اسانس، تیمول، کارواکرول،

عنوان انگلیسی Chemical composition and antimicrobial effects of the essential oil of Thymus pubescens Boiss. & Kotschy ex Celak from different localities
چکیده انگلیسی مقاله This research was aimed to investigate the effect of collection locality and essential oil concentration of Thymus pubescens Boiss. & Kotschy ex Celak on antimicrobial activity against some microorganisms. The statistical design used in this study was a factorial experiment in a completely randomized design with four replications. In this experiment, collection locality at six levels including the habitats of West Azarbaijan, Tehran, Zanjan, Qazvin, Kurdistan and Guilan, essential oil dilution at three levels including one fifth (1:5), one twenty-fifth (1:25), one fiftieth (1:50) and comparison with the antibiotics of ciprofloxacin and ceftizoxime, and studied microorganisms at five levels including Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeroginosa and Candida albicans were investigated. The seeds were collected from different habitats and cultivated in the field of Research Institute of Forests and Rangelands. The essential oil was isolated from shoots by hydro-distillation. Chemical compositions of the oils were analyzed by GC and GC/MS. The essential oil yield obtained from different localities varied between 0.39% to 0.83% (w/w). The major constituents of the essential oil obtained from the samples collected from West Azarbaijan, Tehran, Zanjan, Qazvin, Kurdistan and Guilan were as follows: West Azarbaijan: E-caryophyllene (26.0%) and camphor (24.2%); Tehran: geranial (30.9%) and geranyl acetate (23.9%); Zanjan: linalool (23.5%) and 1,8-cineol (22.2%); Qazvin: thymol (30.3%) and carvacrol (30.1%); Kurdistan: linalool (17.2%) and geranyl acetate (12.7%), and Guilan: α–terpineol (31.2%) and geraniol (11.2%). Analysis of variance of inhibition zone diameter of T. pubescence essential oil showed significant difference (p<0.05) among collection locality, microorganism type, essential oil dilution and their interaction. Mean comparisons of the collection locality, microorganism type and essential oil dilution showed that the highest inhibition zone diameter (35.5mm) was recorded for the essential oil obtained from West Azarbaijan, ciprofloxacin against Bacillus subtilis. The lowest inhibition zone diameter (8.0 mm) was observed in the essential oil obtained from West Azerbaijan with essential oil dilution of 1:50 against P. aeruginosa. According to the MIC and MBC results, the most and the least antimicrobial activity was recorded for the essential oils obtained from the seeds collected from Tehran and Kurdistan, respectively.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Thymus pubescens Boiss. &, Kotschy ex Celak, Antimicrobial activity, essential oils, thymol, Carvacrol

نویسندگان مقاله فاطمه عسکری |
مربی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

ابراهیم شریفی عاشورآبادی |
دانشیار، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

مهدی میرزا |
دانشیار، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

مریم تیموری |
مربی پژوهشی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

المیرا احسانی |
کارشناس، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور


نشانی اینترنتی http://ijmapr.areeo.ac.ir/article_10713_5d0c3038135a98cf29417bd9372002fd.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات