این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
جمعه 5 دی 1404
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
، جلد ۲۹، شماره ۲، صفحات ۴۲۵-۴۳۷
عنوان فارسی
بررسی تأثیر روشهای مختلف خشک کردن بر زمان خشک کردن، درصد و اجزای اسانس ریحان (Ocimum basilicum L.)
چکیده فارسی مقاله
خشک کردن یکی از قدیمیترین روشهای نگهداری محصولات کشاورزی پس از برداشت میباشد. ریحان (
Ocimum basilicum
L.) یکی از گیاهان خانواده نعناعیان (Lamiaceae) است که بهعنوان گیاهی دارویی و ادویهای مورد استفاده قرار میگیرد. بهمنظور بررسی تأثیر روشهای مختلف خشک کردن بر زمان خشک کردن، درصد و اجزای اسانس گیاه دارویی ریحان آزمایشی بهصورت طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. شش توان مختلف میکروویو شامل 100، 180، 300، 450، 600 و 900 وات، دو دمای مختلف آون شامل 50 و 70 درجه سانتیگراد و روش طبیعی (سایه و آفتاب) مورد مقایسه قرار گرفتند. در روشهای مختلف، خشک کردن نمونهها تا زمانیکه وزن آنها به محتوای رطوبتی 10/0 بر پایه وزن خشک (یا 10% بر پایه وزن تر) رسید، ادامه داشت. نتایج نشان داد که کمترین و بیشترین زمان خشک کردن (بهترتیب 1/4 دقیقه و 48 ساعت) مربوط به تیمارهای خشک کردن با توان 900 وات میکروویو و روش خشک کردن در سایه بود. بالاترین درصد اسانس (3/1%) در روش سایه بدست آمد و کمترین میزان (3/0%) مربوط به توانهای 450، 600 و 900 وات میکروویو بود. توانهای مختلف میکروویو اثر منفی بر اجزای اصلی اسانس (ژرانیال و متیل کاویکول) گذاشتند ولی در روش سایه این ترکیبها بهخوبی حفظ شدند. بهطورکلی با توجه به نتایج این تحقیق میتوان اظهار نمود که خشک کردن گیاه دارویی ریحان با استفاده از روش سایه از این جهت که میزان اسانس و اجزای اصلی آن را بهصورت قابلملاحظهای حفظ کرد، برای خشک نمودن این گیاه مطلوب است.
کلیدواژههای فارسی مقاله
ریحان (Ocimum basilicum L.)، خشک کردن، میزان اسانس، ژرانیال، متیلکاویکول،
عنوان انگلیسی
The effects of different drying methods on drying time, essential oil content and composition of basil (Ocimum basilicum L.)
چکیده انگلیسی مقاله
Drying is one of the oldest methods for preservation of agricultural products after harvest. Basil (
Ocimum basilicum
L.) belongs to Lamiaceae family which is used as a medicinal and spice species. This experiment was carried out to determine the effect of different drying methods on drying time, essential oil content and composition of Basil. The experiment was conducted in a randomized complete blocks design with three replications and treatments were included two temperature levels (50 and 70 °C), six microwave powers (100, 180, 300, 450, 600 and 900 w), and two drying methods (sun and shade drying). The drying process was continued until the mass of the sample was reduced to a moisture content of about 0.10 on a dry basis or 10 % on a wet basis. Results indicated minimum and maximum drying times (4.1 minutes and 48 hours) were obtained at 900 w microwave powers and shade drying, respectively. Maximum and minimum essential oil content (1.3 and 0.3 %) were obtained by shade drying and in 450, 600 and 900 w, respectively. Microwave powers had negative effect on the main compositions of essential oil (geranial and methyl chavicol) but shade drying preserved them. According to the results, shade drying was identified as a suitable method for Basil, because essential oil content and composition were considerably maintained.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
basil (Ocimum basilicum L.), Drying methods, Essential oil content, Geranial, methyl chavicol
نویسندگان مقاله
محمّدتقی عبادی |
دانشجوی دکترا، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران
مصطفی رحمتی |
دانشجوی دکترا، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران
مجید عزیزی |
دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
محمّد حسنزاده خیاط |
استاد، شیمی دارویی، دانشکده داروسازی و مرکز تحقیقات علوم دارویی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد
علیرضا دادخواه |
استادیار، گروه تکنولوژی تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی شیروان، دانشگاه فردوسی مشهد
نشانی اینترنتی
http://ijmapr.areeo.ac.ir/article_2866_dd1a2d3ac121e0b1b50bc89a5101eb20.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات