این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
چهارشنبه 26 آذر 1404
Iranian Journal of Chemistry and Chemical Engineering
، جلد ۴۱، شماره ۸، صفحات ۲۵۳۷-۲۵۴۷
عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Effect of Parameters on Fiber Diameters and the Morphology of Hybrid Electrospun Cellulose Acetate/Chitosan/Poly(Ethylene Oxide) Nanofibers
چکیده انگلیسی مقاله
Electrospun NanoFibers (ENFs) were fabricated from the mixture of Cellulose Acetate (CA), chitosan (CHI), and poly (ethylene oxide) using an acetic acid solution. The impact of CA/CHI ratio (0.5, 1, 1.5 wt %), CHI/PEO ratio (1, 1.5, 2 wt%), Sodium Dodecyl Sulfate (SDS) (0, 1.5, 3% w/w) and ammonium oxalate (3%, w/w) on the diameter, tensile strength, elongation, and porosity of the ENFs were optimized using Response Surface Methodology-Central Composite Rotatable Design (RSM-CCRD). The results revealed that ENFs were formed of non-woven fibers with a maximum diameter of 113 nm. Second-order polynomial models with high R
2
values (0.996–0.99) were developed using Cubic analysis. The optimum condition was identified to be at the compounded level of CA/CHI 1.5 wt%, CHI/PEO 1 wt%, and SDS 3% (w/v). At the best point, the diameter, surface tension, elongation, and porosity of the fabricated ENFs were 96.07 nm, 0.054 N/mm
2
, 13.09 mm, and 52.29 respectively.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Electrospinning,cellulose acetate,Chitosan,Fiber diameter,Morphology
نویسندگان مقاله
Pantea Salehizadeh |
Department of Food Science and Technology, Ferdowsi University of Mashhad (FUM), Mashhad, I.R. IRAN
Masoud Taghizadeh |
Department of Food Science and Technology, Ferdowsi University of Mashhad (FUM), Mashhad, I.R. IRAN
Zahra Emam Djomeh |
Department of Food Science, Technology and Engineering, Faculty of Agricultural Engineering and Technology, University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, I.R. IRAN
نشانی اینترنتی
https://ijcce.ac.ir/article_246761_a570a933adb613ea58344b701f91bf2c.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات