این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
یکشنبه 23 آذر 1404
Iranian Journal of Chemistry and Chemical Engineering
، جلد ۳۹، شماره ۴، صفحات ۳۰۵-۳۱۰
عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Effect of Date Varieties on Chemical Properties, Fatty Acid Composition and Amino Acid Contents of Date (Phoenix dactylifera L.) Seed and Oils
چکیده انگلیسی مقاله
The chemical properties, fatty acid composition, and amino acid contents of the date (Phoenix dactylifera L.) fruit seeds (Barhi, Khulas, Monaif Rozaiz, Soukari, Soulag, and Soughi) were determined. While crude protein contents of date samples range from 5.70% (Soulag) to 7.59% (Bahri) (p <0.05), oil contents of seed samples changed between 3.66% (Khulas) and 7.87% (Soulag). Glucose contents ranged from 0.69% (Bahri) to 2.31% (Soughi). Glutamic acid contents of samples ranged from 0.81% (Rozaiz) to 1.20 %(Bahri)(p <0.05). Myristic acid contents of seed oils changed between 11.79% (Khulas) and 15.13% (Soughi). In addition, palmitic acid contents of oils ranged from 8.13% (Monaif) to 10.63% (Rozaiz). While oleic acid contents of date seed oils vary between 32.84% (Monaif) and 43.51% (Khulas) (p <0.05), lauric acid contents of oil samples ranged
from 20,0 % (Rozaiz) to 32.83% (Monaif). Future studies will be conducted on phenolic and bioactive compounds of date seeds.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Date seeds,oil,compositions,sugars,Amino acid,Fatty acid
نویسندگان مقاله
Mehmet Musa Özcan |
Department of Food Engineering, Faculty of Agricultural, Selcuk University, 42031 Konya, TURKEY
Şenay Şimşek |
Department of Plant Sciences, Cereal Science Technology, North Dakota State University, Fargo, USA
Mustafa Mete Özcan |
Karapınar Aydoğanlar High Vocational College, Selçuk Unıversity, Konya, TURKEY
نشانی اینترنتی
https://ijcce.ac.ir/article_38018_b0a1f34ce5ca43a59f63f4f6ca9bbd14.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات