این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
شیمی و مهندسی شیمی ایران، جلد ۴۱، شماره ۴، صفحات ۱۶۵-۱۷۸

عنوان فارسی جذب دی‌اکسیدکربن با استفاده از محلول آبی مایع یونی پروتیک [MEA][Gly]: مطالعه آزمایشگاهی و برازش مدل
چکیده فارسی مقاله ویسکوزیته نسبتا بالای مایع‌های یونی پروتیک، کاربردهای صنعتی آن‌ها را در فرایندهای جداسازی دی‌اکسیدکربن محدود می‌کند. بدین منظور، عملکرد جذب تعادلی دی‌اکسیدکربن در محلول آبی مایع یونی عامل‌دار شده با اسیدامینه گلایسین به نام مونواتانول‌آمین‌گلیسینات، [MEA][Gly]، در بازه دمایی 15/303-K 15/323 و فشارهای تعادلی گوناگون مورد مطالعه قرار گرفت. نتیجه‌ها نشان داد که در دمای ثابت  K15/313، با افزایش حضور آب در محلول از80% به 95 % وزنی، ظرفیت جذب دی‌اکسیدکربن از (mol/mol) 36/1 به (mol/mol) 24/2 بهبود می‌یابد که معادل 64% افزایش در میزان بارگذاری است. همچنین، با استفاده از یک معادله درجه دوم، مقدارهای عددی بارگذاری دی‌اکسیدکربن برحسب فشار جزیی دی‌اکسیدکربن برای همه غلظت‌های حلال به‌دست آمد، به‌گونه‌ای که نتیجه‌های محاسبه ‌شده تطابق خوبی با نتیجه‌های به‌دست آمده از آزمایش‌ها داشت. علاوه بر این، اندازه‌گیری چگالی و ویسکوزیته محلول [MEA][Gly]، دربازه دمایی 15/303-K 15/323 نشان داد که باکاهش حضور آب در محلول، مقدارهای آن‌ها به‌طور چشمگیری افزایش می‌یابد. سپس، با استفاده از معادله‌های تجربی و همبستگی داده‌های تجربی، مقدارهای چگالی و ویسکوزیته برحسب دما و کسر مولی مایع یونی تخمین زده ‌شد. همچنین، با استفاده‌از معادله کلازیوس-کلاپیرون، مقدارهای گرمای جذب دی‌اکسیدکربن در محلول آبی مایع یونی مورد مطالعه، تعیین شد. سرانجام، مطابق نتیجه‌ها معلوم شد که اگر چه [MEA][Gly] به عنوان یک جاذب نوین در فرایندهای جداسازی دی‌اکسیدکربن معرفی می‌شود، لیکن، غلظت­ های بالای این حلال، به دلیل ویسکوزیته بالای آن، غلظت مناسبی برای جذب و جداسازی دی‌اکسیدکربن نیست.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله اسید آمینه،ویژگی‌های فیزیکی،دی‌اکسیدکربن،جذب،مایع یونی،مونواتانول‌آمین‌گلیسینات،

عنوان انگلیسی Absorption of Carbon Dioxide in Aqueous Solution of Protic Ionic Liquid [MEA][Gly]: Experimental Study and Model Fitting
چکیده انگلیسی مقاله Relatively high viscosity of protic ionic liquids limits their industrial applications in carbon dioxide separation processes. For this purpose, the performance of equilibrium absorption of CO2 in aqueous solution of ionic liquid functionalized with amino acid glycine named monoethanolamine glycinate, [MEA][Gly], was investigated in the temperature range of 303.15-15 323 K and various equilibrium pressures. The results demonstrated that at a constant temperature of 313.15 K, by increasing the presence of water in the solution from 80 to 95 wt%, the CO2 absorption capacity enhances from 1.36 to 2.24 (mol CO2 / mol IL), which is equivalent to 64 % augmentation in CO2 loading. Besides, utilizing a quadratic equation, numerical values of CO2 loading in terms of carbon dioxide partial pressure were developed for all the studied solvent concentrations, so that the calculated results were in good agreement with the values obtained from the experiments. The measurement of the density and viscosity of [MEA][Gly] solution, in the temperature range of 15.303 to 15.323 K, illustrated that as the amount of water in the solution declines, their corresponding values increase dramatically. Applying the empirical correlations, the values of density and viscosity were estimated in terms of temperature and mole fractions. Moreover, Clausius-Clapeyron equation was employed to compute the heat of CO2 absorption into the aqueous solution of [MEA][Gly]. Finally, although [MEA][Gly] is introduced as a novel absorbent in CO2 separation processes, high concentrations of this solvent is not suitable for carbon dioxide capture and separation, mainly due to its high viscosity.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله اسید آمینه,ویژگی‌های فیزیکی,دی‌اکسیدکربن,جذب,مایع یونی,مونواتانول‌آمین‌گلیسینات

نویسندگان مقاله صابر حسنی زاده |
گروه مهندسی شیمی ، دانشگاه صنعتی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران

پیوند والهءشیدا |
گروه مهندسی شیمی ، دانشگاه صنعتی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران

مهسا اکبری |
گروه مهندسی شیمی ، دانشگاه صنعتی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران


نشانی اینترنتی https://www.nsmsi.ir/article_244563_e2ceb2f9041fa458d73e6c8715ed97f2.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات