این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
به زراعی کشاورزی، جلد ۲۵، شماره ۴، صفحات ۸۹۳-۹۱۰

عنوان فارسی اثر آبیاری تکمیلی و کاربرد برگی سالیسیلیک‌اسید بر رشد، عملکرد دانه و برخی صفات فیزیولوژیک بادام زمینی (Arachis hypogaea L.)
چکیده فارسی مقاله هدف: این آزمایش، به­منظور ارزیابی رشد بادام‌زمینی (Arachis hypogaea L.) رقم NC2 تحت تأثیر آبیاری تکمیلی و سالیسیلیک‌اسید طی سال­های 1398 و 1399 به­صورت کرت­های خردشده با طرح پایه بلوک­های کامل تصادفی و در سه تکرار در مزرعه آزمایشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان (ایستگاه تحقیقاتی کانرود آستارا) اجرا شد.
روش پژوهش: تیمارهای آزمایشی شامل چهار رژیم آبیاری: عدم انجام آبیاری (شرایط دیم)، آبیاری تکمیلی در مرحله گل­دهی، آبیاری تکمیلی در مرحله نمو غلاف­ها، آبیاری تکمیلی در مرحله گل­دهی+ مرحله نمو غلاف­ها و سه سطح سالیسیلیک‌اسید: 100، 200 و 300 میکرومول در لیتر به­ترتیب به­عنوان کرت اصلی و فرعی بود.
یافته‌ها: تنش خشکی تمامی صفات زراعی اندازه­گیری شده در بادام زمینی را کاهش داد و کاربرد برگی سالیسیلیک‌اسید با غلظت 300 میکرومول در لیتر در هر دو شرایط تنش خشکی و آبیاری تکمیلی تمامی صفات موردمطالعه را بهبود بخشید. بیشترین تعداد غلاف در بوته (57/51 عدد)، عملکرد دانه (3450 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد غلاف بادام‌زمینی (4958 کیلوگرم در هکتار) در تیمار آبیاری تکمیلی در مراحل شروع گل­دهی+ تشکیل غلاف­ها با سالیسیلیک‌اسید به­دست آمد و این صفات زراعی به­ترتیب 79/38، 8/70 و 6/57 درصد در مقایسه با شرایط دیم افزایش پیدا کرد.
نتیجه‌گیری: نتایج این پژوهش نشان داد، آبیاری تکمیلی دو مرحله‌ای بادام‌زمینی و کاربرد برگی سالیسیلیک‌اسید با غلظت 300 میکرومول در لیتر عملکرد غلاف و دانه را افزایش داد و می­تواند برای ارتقای رشد و عملکرد دانه بادام‌زمینی تحت شرایط اقلیمی مشابه قابل‌توصیه باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله تولید محصول، صفات زراعی، فیزیولوژی رشد، کم‌آبی، هورمون‌های رشد،

عنوان انگلیسی Effect of Supplementary Irrigation and Foliar Application of Salicylic Acid on Growth, Grain Yield and Some Physiological Characteristics of Peanut (Arachis hypogaea L.)
چکیده انگلیسی مقاله Objective: In order to evaluate peanut (Arachis hypogaea L.) NC2 variety growth as affected by supplementary irrigation and salicylic acid, this experiment was performed as split plat based on randomized complete block design with three replications in experimental field of Agicutural and Natural Resources Research and Education Center of Guilan Province (Kanroud research station of Astara), Iran, during 2018 and 2019 cropping seasons.
Methods: Four level of irrigation regimes: no irrigation (rainfed condition), supplementary irrigation at initial flowering stage, supplementary irrigation at pod formation stage and supplementary irrigation at initial flowering + pod formation stages and three levels of salicylic acid (SA): 100, 200 and 300 µmol/l comprised experimental treatments, as main and sub plot, respectively.
Results: Drought stress dercreased all measured characteristics in peanut and foliar application of SA at the rate of 300 µmol/l improved all studied characteristics under bath supplementary irrigation and rainfed condition. The greatest pods number per plant (51.57), grain yield (3450 kg/ha) and pod yield (4958 kg/ha) of peanut were obtained under supplementary irrigation at initial flowering + pod formation stages with SA and these agronomic traits increased 38.79, 70.8 and 57.6 percent compared to rainfed comdition, respectively.
Conclusion: Results of this reaserch indicated, two-stage supplementary irrigation of peanut and foliar application of SA at the rate of 300 µmol/l increased pod and seed yield and could be recommendable to enhance plant growth and grain yield of peanut under similar climatic condition.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله تولید محصول, صفات زراعی, فیزیولوژی رشد, کم‌آبی, هورمون‌های رشد

نویسندگان مقاله محراب مهری چروده |
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، واحد تاکستان، دانشگاه آزاد اسلامی، تاکستان، ایران. رایانامه: m.mehri1364@iau.ac.ir

حمیدرضا ذاکرین |
نویسنده مسئول، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، واحد تاکستان، دانشگاه آزاد اسلامی، تاکستان، ایران. رایانامه: h.zakerin@tiau.ac.ir

معرفت مصطفوی راد |
بخش علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان، سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی، رشت، ایران. رایانامه: m.mostafavirad@areeo.ac.ir

سعید سیف زاده |
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، واحد تاکستان، دانشگاه آزاد اسلامی، تاکستان، ایران. رایانامه: s.sefzadeh@iau.ac.ir

علیرضا ولدآبادی |
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، واحد تاکستان، دانشگاه آزاد اسلامی، تاکستان، ایران. رایانامه: SA.Valadabdi@ iau.ac.ir


نشانی اینترنتی https://jci.ut.ac.ir/article_90249_77e67e375f7c2905fb12fef837dbcdfc.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات