این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
به زراعی کشاورزی، جلد ۲۵، شماره ۴، صفحات ۹۲۷-۹۴۲

عنوان فارسی بررسی روند پیری برگ و شاخص های رشدی سویا تحت تأثیر اسید الاژیک و کیفیت بذر
چکیده فارسی مقاله هدف: به‌منظور بررسی اثر اسید الاژیک بر شاخص‌های رشدی و روند پیری برگ در گیاه سویا، آزمایشی طی دو سال 1398 و 1399 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی شاهرود اجرا گردید.
روش پژوهش: آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل کیفیت اولیه بذر در دو سطح (بذور نرمال و بذور فرسوده) و کاربرد اسیدالاژیک در چهار سطح (شاهد، پرایمینگ، محلول‌پاشی برگی و کاربرد هم‌زمان پرایمینگ و محلول‌پاشی برگی با غلظت 50 میلی­گرم در لیتر) بود.
یافته ­ها: در سال اول و دوم، اعمال فرسودگی سبب کاهش 93/37 و 93/39 درصدی سبزشدن گیاهچه شد. کاربرد اسیدالاژیک به­صورت پرایمینگ در شرایط فرسودگی در سال اول و دوم آزمایش موجب افزایش 33/11 و 33/8 درصدی این صفت نسبت به عدم کاربرد این ماده در این شرایط شد. پیری تسریع‌شده موجب کاهش میزان کلروفیل، کاروتنوئید، ارتفاع بوته، وزن خشک برگ و ساقه، درصد روغن و عملکرد دانه نسبت به شاهد شد. استفاده از اسید الاژیک به‌صورت پرایمینگ، محلول‌پاشی برگی و ترکیب هم‌زمان آن‌ها، درصد روغن را به‌ترتیب 23/0،  24/0 و 29/0 درصد نسبت به شاهد ارتقا داد. پرایمینگ، محلول‌پاشی و کاربرد هم‌زمان پرایمینگ و محلول‌پاشی با اسید الاژیک به­ترتیب عملکرد دانه را 59/23 ، 23/23 و 48/55 درصد نسبت به شاهد ارتقا دادند.
نتیجه­ گیری: کاربرد هم‌زمان پرایمینگ بذری و محلول‌پاشی برگی اسید الاژیک، بهتر از سایر سطوح عمل کرد. در نهایت استفاده از این ماده به‌صورت پرایمینگ جهت افزایش درصد روغن و عملکرد دانه سویا توصیه می‌شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آنتی اکسیدان، الاژیتانن، پرایمینگ، درصد روغن، زوال بذر،

عنوان انگلیسی Investigating the Process of Leaf Senescence and Growth Indices of Soybean Under Ellagic Acid and Seed Quality
چکیده انگلیسی مقاله Objective: To investigate the effect of ellagic acid on the growth indices and leaf aging process in soybean, an experiment was conducted during the two years of 2018 and 2019 in the research farm of Shahrood University of Technology's Faculty of Agriculture.
Method: The experiment was carried out factorial in the form of a randomized complete block design in three replications. The experimental treatments include the initial seed quality at two levels (normal seeds and aged seeds) and the application of ellagic acid at four levels (control, priming, foliar spraying and combined application of priming and foliar spraying with a concentration of 50 mg/L).
Results: Accelerated aging caused a reduction of 37.93 and 39.93 percent of emergence. Ellagic acid as priming in aging conditions caused an increase of 11.33 and 8.33 percent of this trait. Aging decreased the amount of chlorophyll, carotenoid, plant height, and leaf and stem dry weight, oil percentage and seed yield. The use of ellagic acid in the form of priming, foliar spraying and their combination in this study increased the percentage of oil by 0.23, 0.24 and 0.29%, respectively, compared to the control. Priming, foliar spraying and the combined application of priming and foliar spraying with ellagic acid improved the grain yield by 23.59, 23.23 and 55.48%, respectively.
Conclusion: The use of ellagic acid as seed priming and foliar spraying better than other levels. Finally, it is recommended to use this material as a priming to increase the percentage of oil and yield of soybean.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله آنتی اکسیدان, الاژیتانن, پرایمینگ, درصد روغن, زوال بذر

نویسندگان مقاله صفیه عرب |
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران. رایانامه: s.arab@shahroodut.ac.ir

مهدی برادران فیروزآبادی |
نویسنده مسئول، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران. رایانامه: mbaradaran@shahroodut.ac.ir

احمد غلامی |
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران. رایانامه: ahgholami273@shahroodut.ac.ir

مصطفی حیدری |
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران. رایانامه: m_haydari@shahroodut.ac.ir


نشانی اینترنتی https://jci.ut.ac.ir/article_93690_1fcc6908cd1c635adc34ec96a769d665.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات