این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
به زراعی کشاورزی، جلد ۲۵، شماره ۴، صفحات ۱۰۶۳-۱۰۸۱

عنوان فارسی ارزیابی پلی‌آمین‌ها بر فعالیت آنتی‌اکسیدانی، روغن، پروتئین و برخی صفات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی کاملینا (Camelina sativa) تحت تنش شوری
چکیده فارسی مقاله هدف: این پژوهش به‌منظور بررسی تأثیر اسپرمین، اسپرمیدین و پوترسین بر فعالیت آنتی‌اکسیدانی، روغن، پروتئین و برخی صفات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی کاملینا تحت شرایط تنش شوری اجرا شد.
روش پژوهش: آزمایش به­صورت گلدانی (هوای آزاد) در دانشگاه پیام نور در اسفندماه سال 1400 به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با 12 تیمار و سه تکرار اجرا گردید. تیمار شوری در سه سطح (صفر، 15، 30 دسی زیمنس بر متر) و تیمار محلول­پاشی در چهار سطح اسپرمین (2 میلی­مولار)، اسپرمیدین (2 میلی­مولار)، پوترسین (2 میلی­مولار) و شاهد (محلول­پاشی آب خالص) بود.
یافته­ ها: نتایج نشان داد با افزایش تنش شوری درصد و وزن خشک روغن، وزن خشک پروتئین، وزن خشک دانه، شاخص کلروفیل، درصد مواد آلی و معدنی شاخساره کاهش اما درصد پروتئین، درصد خاکستر شاخساره، قندهای محلول، فعالیت آنتی‌اکسیدانی و درصد نشت یونی افزایش معنی­داری یافت. تنش شوری 30 و 15 دسی­زیمنس بر متر در مقایسه با شاهد به­ترتیب شاخص کلروفیل (32 و 15 درصد) و درصد مواد معدنی شاخساره (19 و 3 درصد)، درصد روغن (17 و 9 درصد)، وزن خشک روغن (62 و 21 درصد) و وزن خشک دانه (52 و 10 درصد) را کاهش ولی درصد پروتئین، درصد خاکستر شاخساره، قندهای محلول و فعالیت آنتی‌اکسیدانی را افزایش داد. هم‌چنین محلول­پاشی با پلی­آمین­ها سبب افزایش صفات مذکور شد اما درصد نشت یونی را کاهش داد.
نتیجه­ گیری: بنابراین با توجه به نتایج به­دست‌آمده، جهت تعدیل اثرات تنش شوری و افزایش وزن خشک دانه و روغن کاملینا، محلول­پاشی با پلی­آمین­ها پیشنهاد می­شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله اسپرمین، اسپرمیدین، پوترسین، قندهای محلول، نشت یونی،

عنوان انگلیسی Evaluation of the Effect of Polyamines on Antioxidant Activities, Oil, and Protein Contents and Some Physiological and Biochemical Traits of Camelina (Camelina sativa) Under Salinity Stress
چکیده انگلیسی مقاله Objective: This research was conducted in order to investigate the effect of spermine, spermidine and putrescine on antioxidant activity, oil, protein and some physiological and biochemical traits of Camelina under salinity stress conditions.
Methods: A pot (as poen air) experiment was conducted at Payame Noor University, Iran in March 2022 as factorial layout based on a completely randomized design with 12 treatments and 3 repetitions. The salinity treatment was at three salinity levels (0, 15 and 30 dS/m) and 4 foliar spraying levels including spermine (2 mM), spermidine (2 mM), putrescine (2 mM) and control (pure water foliar spraying).
Results: The results showed that with the increasing salinity stress, oil and protein contents and dry seed weight, chlorophyll index, shoot organic and mineral percentage decreased, but protein percentage, shoot ash percentage, soluble sugars, antioxidant activity and ion leakage percentage increased significantly. Salinity stress of 30 and 15 ds/m compared to the control, reduced the chlorophyll index (32 and 15 percent) and mineral percentage (19 and 3 percent), oil percentage (17 and 9 percent), dry oil weight in pot (62 and 21 percent) and dry seed weight (52 and 10 percent), but protein percentage, ash percentage, soluble sugars and antioxidant activity increased, respectively. Also, foliar spraying with polyamines increased the above traits, but decreased the percentage of ion leakage.
Conclusion: Therefore, according to the results, in order to decreasing the effects of salinity stress and increasing the dry seed and oil weights in pot, spraying with polyamines, especially spermine, is suggested.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله اسپرمین, اسپرمیدین, پوترسین, قندهای محلول, نشت یونی

نویسندگان مقاله اسماعیل قلی نژاد |
نویسنده مسئول، گروه علوم کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران. رایانامه: e_gholinejad@pnu.ac.ir

بختیار لله گانی |
گروه علوم کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران. رایانامه: lalehgani@pnu.ac.ir

شهریار کاظمی |
گروه علوم کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران. رایانامه: sh.kazemi@pnu.ac.ir


نشانی اینترنتی https://jci.ut.ac.ir/article_93906_1d58538a32a4fe53d246bb0e2dd7aad4.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات