این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
به زراعی کشاورزی، جلد ۲۵، شماره ۴، صفحات ۱۱۳۳-۱۱۴۸

عنوان فارسی اثر تلقیح مایکوریزایی و ‌سالیسیلیک‌اسید بر ویژگی‌های رشدی، عملکرد و کیفیت گیاه ‌همیشه‌بهار تحت تنش شوری
چکیده فارسی مقاله هدف: به‌منظور ارزیابی اثر ‌سالیسیلیک‌اسید و قارچ مایکوریزا در کاهش خسارت شوری بر عملکرد و کیفیت گیاه همیشه‌بهار (Calendula officinalis L.) آزمایشی گلدانی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام گردید.
روش پژوهش: آزمایش با چهار تکرار در سال 1394 در دانشگاه پیام نور پلدختر اجرا شد. عوامل آزمایشی شامل سطوح شوری (شاهد (آب شرب شهرستان پلدختر با هدایت الکتریکی 7/0 دسی‌زیمنس‌بر‌متر)، 2، 4، 6 و 8 دسی‌زیمنس‌بر‌متر)، سطوح ‌سالیسیلیک‌اسید (صفر، 3/0، 6/0 و 9/0 میلی‌مولار) و دو سطح (تلقیح و عدم تلقیح) مایکوریزا (Glomus fasciculatum) بود.
یافته ­ها: نتایج نشان داد تنش شوری تمام صفات اندازه‌گیری‌شده را کاهش داد و فقط موجب افزایش خاصیت آنتی‌اکسیدانی شد. در مقابل سالیسیلیک‌اسید و مایکوریزا تمام صفات را در تنش شوری بهتر نمود. بیش‌ترین کلروفیل a و b در تیمار شوری 7/0 دسی‌زیمنس بر متر و کاربرد 6/0 میلی‌مولار سالیسیلیک‌اسید به‌ترتیب با 115/0 و 207/0 میلی‌گرم‌بر‌کیلوگرم وزن تر برگ به‌دست آمد که با سایر تیمارها اختلاف معنی‌دار داشت. هم‌چنین بیش‌ترین وزن تر گل‌آذین به‌عنوان عملکرد اقتصادی با 56/12 گرم در گلدان در تیمار شوری 7/0 دسی‌زیمنس بر متر، کاربرد 9/0 میلی‌مولار سالیسیلیک‌اسید و با تلقیح مایکوریزا حاصل شد. قارچ مایکوریزا، 28 درصد خاصیت آنتی‌اکسیدانی و 21 درصد کلونیزاسیون را نسبت به عدم تلقیح قارچ افزایش داد. مایکوریزا با جذب بیش‌تر آب و مواد غذایی در تنش شوری باعث افزایش عملکرد شد.
نتیجه ­گیری: به‌طور‌کلی در شرایط تنش شوری کاربرد 9/0 میلی‌مولار سالیسیلیک‌اسید و تلقیح مایکوریزا تأثیر مناسبی در بهبود رشد و عملکرد همیشه‌بهار و هم‌چنین کاهش آثار تنش شوری نشان داد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آنتی‌اکسیدان، درصد کلونیزاسیون، کاروتنوئید گلبرگ، کلروفیل، گل‌آذین،

عنوان انگلیسی Effect of Mycorrhizal Inoculation and Salicylic Acid on Growth Characteristics, Yield and Quality of Marigold under Salinity Stress
چکیده انگلیسی مقاله Objective: To evaluate the effect of salicylic acid and mycorrhizal  in reducing salinity damage on the quantitative and qualitative yield of marigold a factorial pot experiment was conducted based on completely randomized design.
Methods: This experiment was carried out with four replications in the Poldokhtar Payam Noor University in 2015. Experimental factors including salinity levels (Poldokhtar drinking water with electrical conductivity of 0.7 dS.m-1 is control), 2, 4, 6 and 8 dS.m-1, and levels of salicylic acid (0, 0.3, 0.6, and 0.9 mM), and mycorrhiza was inoculated and no inoculated.
Results: The results showed that salinity reduced all the measured traits but only increased the antioxidant property. Salicylic acid and mycorrhiza improved all the traits in salinity. The highest amount of chlorophyll a and b were in 0.7 dS-1 salinity and application of 0.6 mM salicylic acid with 0.115 and 0.207 mg.kg-1 fw, respectively which was significant with other treatments in 5%. Petal carotenoid was in 0.7 dS-1 salinity and application of 0.9 mM salicylic acid with 7.71 mg.kg-1 fw which was 15% higher than the same salinity and without using salicylic acid. The maximum of fresh weight of inflorescence content as economical yield with 12.56 gr.pot-1 was observed at 0.7 dS-1 salinity, 0.9 mM salicylic acid and mycorrhizal inoculation. Mycorrhiza increased 28 percent antioxidant properties and 21 percent colonization compared to the control treatment.
Conclusion: Mycorrhiza by absorbing more water and nutrients in salinity improve the growing conditions of the plant and increase the yield.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله آنتی‌اکسیدان, درصد کلونیزاسیون, کاروتنوئید گلبرگ, کلروفیل, گل‌آذین

نویسندگان مقاله احمد کوچک زاده |
نویسنده مسئول، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران. رایانامه: koochekzadeh@asnrukh.ac.ir

عبدالرضا سیاهپوش |
نویسنده مسئول، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران. رایانامه: koochekzadeh@asnrukh.ac.ir

محمد رضا مرادی تلاوت |
گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران. رایانامه: moraditelavat@asnrukh.ac.ir

مریم شفیعی |
گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران. رایانامه: shafiee.mar@asnrukh.ac.ir


نشانی اینترنتی https://jci.ut.ac.ir/article_94247_2fdbde328d7f7c7eca13834133aadcc2.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات