این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های تولیدات دامی، جلد ۱۴۰۲، شماره ۴۲، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی تاثیر جایگزینی سطوح مختلف سیلاژ ضایعات سیب‌زمینی با جو بر عملکرد رشد، قابلیت هضم و فراسنجه‌های شکمبه‌ای و خونی بره‌های نر پرواری
چکیده فارسی مقاله
چکیده مبسوط   
مقدمه و هدف: استفاده از محصولات جانبی کشاورزی به جای دانه غلات در جیره دام‌های پرواری به عنوان یک موضوع مهم و جذاب برای تحقیقات علمی بوده است. یکی از این محصولات، ضایعات سیب زمینی است که اگر به درستی با روش‌هایی مانند سیلوکردن فرآوری شود می‌تواند با جایگزینی به جای دانه غلات مانند جو در جیره، با توجه به ارزش غذایی مناسب این محصول، سبب بهبود عملکرد رشد دام،کاهش هزینه خوراک و جلوگیری از هدررفتن منابع غذایی شود. لذا هدف از این مطالعه، بررسی اثر جایگزینی سطوح مختلف سیلاژ ضایعات سیب‌زمینی با جو بر عملکرد رشد، قابلیت هضم، فراسنجه‌های شکمبه‌ای و خونی بره‌های نر پرواری بود.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه از تعداد 30 رأس بره نر آمیخته زل و افشار با میانگین وزن 2±26 کیلوگرم و میانگین سن 4/0±5/4 ماه در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 6 تکرار به مدت 90 روز استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار شاهد (بدون ضایعات سیلو شده سیب زمینی) و تیمارهای حاوی 25، 50، 75 و 100 ضایعات سیلو شده سیب زمینی جایگزین دانه جو (بر اساس ماده خشک) بودند.
یافته‌ها: نتایج عملکرد رشد نشان داد که تفاوت معنی‌داری در وزن پایان پروار، افزایش وزن روزانه، ماده خشک مصرفی و ضریب تبدیل خوراک بین تیمارهای آزمایشی وجود داشت (05/0>p). بالاترین وزن پایانی، افزایش وزن روزانه و ماده خشک مصرفی به ترتیب در تیمار حاوی 50 درصد ضایعات سیلاژ سیب زمینی مشاهده شد. نتایج قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی جیره‌های آزمایشی نشان داد که تفاوت معنی‌داری در قابلیت هضم ظاهری پروتئین خام و الیاف نامحلول در شوینده خنثی بین تیمارهای آزمایشی وجود داشت (05/0>p). بیشترین قابلیت هضم ظاهری پروتئین خام در تیمار حاوی 50 درصد ضایعات سیلاژ سیب زمینی مشاهده شد. نتایج برخی فراسنجه‌های سرم خون نشان داد که تفاوت معنی‌داری در غلظت گلوکز، تری‌گلیسرید، لیپوپروتئین با دانسیته پایین و نیتروژن اوره‌ای خون بین تیمارهای آزمایشی وجود داشت (05/0>p). نتایج فراسنجه‌های تخمیر شکمبه‌ای نشان داد که تفاوت معنی‌داری در جمعیت باکتری‌های اسیدلاکتیک، کلی‌فرم، پروتوزوآ، نیتروژن آمونیاکی مایع شکمبه، کل اسیدهای چرب فرار، اسید استیک، پروپیونیک، بوتیریک، والریک و ایزووالریک بین تیمارهای آزمایشی وجود داشت (05/0>p). بالاترین جمعیت باکتری‌های اسیدلاکتیک در تیمار حاوی 100 درصد ضایعات سیلاژ سیب زمینی، پایین‌ترین جمعیت کلی فرم در تیمار حاوی 75 درصد ضایعات سیلاژ سیب زمینی، بالاترین جمعیت پروتوزوآ در تیمار حاوی 100 درصد ضایعات سیلاژ سیب زمینی و بالاترین غلظت کل اسیدهای چرب فرار در تیمار حاوی 50 درصد ضایعات سیب زمینی مشاهده شد. 
نتیجه‌گیری: نتایج کلی تحقیق حاضر نشان داد که عملکرد رشد، قابلیت هضم ظاهری پروتئین خام، غلظت کل اسیدهای چرب فرار مایع شکمبه و جمعیت باکتری‌ها و پروتوزوآ با مصرف سطح 50 درصد سیلاژ ضایعات سیب زمینی بهبود یافت.
 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله ضایعات سیب زمینی، عملکرد رشد، قابلیت هضم ظاهری، فراسنجه‌های تخمیر شکمبه‌ای، بره‌های پرواری

عنوان انگلیسی Effect of replacing different levels of potato waste silage with barley on growth performance, digestibility, rumen and blood parameters of fattening lambs
چکیده انگلیسی مقاله
Introduction and Objective: The use of agricultural by -products instead of grain seeds in livestock diets has been an important issue for scientific study. One of these products is potato waste that, if properly processed by methods such as silo, can replace cereal seeds such as barley in the diet, due to the proper nutritional value of this product, improving animal growth performance, reducing feed costs, reducing feed costs and prevent food from being wasting. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of replacing different levels of potato waste silage with barley on growth performance, digestibility, and rumen and blood parameters of fattening lambs.

Material and Methods: In this study, 30 Zell and Afshar mixed male lambs with an mean weight of 26±2 kg and an mean age of 5.5±0.4 months were used in a completely randomized design with 5 treatments and 6 replications for 90 days. The experimental treatments included the control treatment (without potato waste silage) and the treatments containing 25, 50, 75 and 100 potato waste silage replacement of barley seeds (based on dry matter).
 Results: The results of performance traits showed that there was a significant difference in fattening weight, daily weight gain, dry matter intake and feed conversion ratio between experimental treatments (p<0.05). The highest and lowest final weight, daily weight gain and dry matter intake were observed in the treatment containing 50% of potato waste silage and the control treatment, respectively. The results of the apparent digestibility of nutrients of experimental diets showed that there was a significant difference in the apparent digestibility of raw protein and NDF between experimental treatments (p<0.05). The highest and lowest apparent digestibility of crude protein was observed in the treatment containing 50% of potato waste silage and the control treatment, respectively. The results of some blood serum parameters showed that there was a significant difference in the concentration of glucose, triglyceride, LDL and BUN between the experimental treatments (p<0.05). The results of rumen fermentation parameters showed that there was a significant difference in the population of lactic acid bacteria, coliforms, protozoa, rumen liquid ammonia nitrogen, total VFA, acetic acid, propionic acid, butyric acid, valeric acid and isovaleric acid between experimental treatments (p<0.05). . The highest population of lactic acid bacteria in the treatment containing 100% of potato silage waste, the lowest total form population in the treatment containing 75% of potato waste silage, the highest population of protozoa in the treatment containing 100% of potato silage waste and the highest concentration of total volatile fatty acids in the treatment containing 50% of potato waste was observed.
Conclusion: The overall results of the present study showed that growth performance, the appearance of crude protein digestion, the total concentration of rumen fluid fatty acids and the population of bacteria and protozoa improved by consuming 50 % of potato waste.
 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Potato waste, Growth performance, Apparent digestibility, Ruminal fermentation, Fattening lambs

نویسندگان مقاله مهدی بابایی | Mehdi babaei
Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

تقی قورچی | Taghi Ghoorchi
Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

عبدالحکیم توغدری | Abdolhakim Toghdory
Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان


نشانی اینترنتی http://rap.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-69-9&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه نشخوارکنندگان
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات