| چکیده فارسی مقاله |
مقدمه:کاهش آنتاگونیسم، تداخل و رقابت بین مینرالها، افزایش قابلیت فراهمی مینرالها، بیاثر نمودن مواد ضد تغذیهای، افزایش عملکرد، بهبود سلامتی (سیستم ایمنی ، فعالیت تغذیهای) راحتی و آسایش (welfare) حیوان، بهبود کیفی فراوردههای دامی( گوشت، شیر، پشم و...)، کاهش اثر تخریبی مینرالها بر ویتامینها در پرمیکسها و مکملها، حفظ محیط زیست از طریق کاهش آلودگی محیطی از اثرات استفاده از مواد معدنی آلی هستند. کیلاتهای مواد آلی (بخصوص پروتئینها) و عنصر فلزی هستند سرعت جذب بالایی در روده دارند و امکان کاهش سطح استاندارد این عناصر در جیره را فراهم میسازند و بدون اینکه اثری بر خصوصیات تولیدی دام و طیور داشته باشند، آلودگیهای زیست محیطی ناشی از این عناصر را کاهش میدهند. کیلاتهای روی و مس معروفترین و رایجترین این فرآوردهها میباشند. هدف پژوهش حاضر بررسی روند موضوعی حوزه کیلات به منظور شناسایی موضوعهای داغ و نوظهور و بررسی سیر تحولات انجام شده در ساختار فکری این حوزه از ابتدای شروع بحث است. روش پژوهش: این پژوهش از نظر نوع، توصیفی و از نظر هدف، کاربردی است. ساختار فکری حوزه کیلات با استفاده از تحلیل ارجاعها مورد مطالعه قرار گرفت. جامعۀ پژوهش حاضر را کلیۀ مقالههای پژوهشی و مروری منتشر شده توسط پژوهشگران در طول سالهای 1990-2022 در مجلههای نمایه شده در پایگاه اطلاعاتی وبآوساینس تشکیل میدهند. ابزار گردآوری دادهها، پایگاه اطلاعاتی وب علوم و ابزار تجزیه و تحلیل دادهها جهت ترسیم ساختار فکری این حوزه نرمافزار سایتاسپیس است. یافتهها: یافتهها نشان داد که واژگانی مانند , zinc, copper, pig, cattle, metabolism, bioavailability واژگان برجستهای هستند که منعکس کنندۀ نقاط داغ حوزه کیلات در بازه زمانی مورد بررسی هستند. در بازه زمانی 2001- 2008 واژگانی همچون growth performance, trace element, cobalt, dietary zinc, trace mineral را در بر گرفته که نشاندهندۀ موضوعهای داغ پژوهشی در این بازۀ زمانی هستند. در بازۀ زمانی 2010-2019 واژگانی همچون carcass trait, meat quality, nutrient digestibility که نشان دهندۀ موضوعهای جدید و موضوعهای نوظهور است. نقاط اصلی و موضوعهای داغ پژوهشی در بازۀ زمانی مورد بررسی در این پژوهش در جدول شماره یک، ارائه شده و همانطور که مشاهده میشود، عباراتی همچون zinc با همرخدادی331، performance 324، copper 216، supplementation با 180 نقاط اصلی و داغ پژوهش در حوزه کیلات به شمار میروند. از طرف دیگر، رنگ خوشهها بازنمون ظهور یک خوشه است. شکل 3 به طور کلی، 9 خوشۀ داغ و نوظهور را نشان میدهد. قدرت (شدت) اثرگذاری نیز نشاندهندۀ میزان توجه و اهمیت آن موضوع در بازۀ زمانی مورد بررسی است. در بین کلیدواژههایی با شکوفایی بالا، سه کلیدواژه availability, ruminant, calve دارای بیشترین مدت زمان شکوفایی بودهاند. این سه موضوع به ترتیب به مدت 28، 19 و 16 سال مورد توجه جامعۀ علمی قرار گرفتهاند. همچنین، در بین کلیدواژههای مطرح شده کلیدواژۀ pig با شکوفایی استنادی 13.28 بیشترین شکوفایی استنادی را در بازۀ زمانی 2008-2000 داشته و بیشتر مورد توجه جامعۀ علمی بوده است. به طور کلی نقاط داغ و نوظهور حوزۀ کیلات را میتوان در چند مرحله نشان داد. مرحلۀ اول، بازۀ زمانی 2006-1990 را در برمیگیرد که موضوعهای داغ این بازه شامل nitrogen, barley, protein, sheep, zinc را تشکیل میدهند. مرحلۀ دوم، بازۀ زمانی 2016-2007 را در برمیگیرد که موضوعهای داغ این بازه شامل pasture, plasma, selenium را تشکیل میدهند. مرحلۀ سوم، بازۀ زمانی 2022-2017 را در برمیگیرد که موضوعهای داغ این بازۀ زمانی شامل health, muscle, beef, trace mineral, dietary supplementation را تشکیل میدهند. نتیجهگیری: افزایش تولیدات علمی حوزۀ کیلات در سطح جهانی و قرار گرفتن آن در اولویتهای پژوهشی باعث شد که این حوزه از دیدگاه علمسنجی مورد بررسی قرار گیرد. از این رو، با توجه به موضوعهای داغ و نوظهور شناساییشده در این پژوهش، از این گونه پژوهشها میتوان به عنوان یک نقشه راه برای برنامهریزیها و سیاستگذاریهای کلان علمی کشور استفاده کرد. نتایج حاصل از این پژوهش میتواند مورد استفادۀ سیاستگذاران دخیل در امر پژوهش، اساتید، پژوهشگران و سازمانهای ذینفع پژوهش در حوزۀ کیلات و علوم دامی قرار گیرد و همچنین به متولیان امر، اساتید دانشگاه در این حوزه توصیه میشود، برای جلوگیری از تکرار مکررات، زمینههای پژوهشی پژوهشگران خود را به سمت موضوعهای نوظهور شناسایی شده در این پژوهش سوق دهند. |
| چکیده انگلیسی مقاله |
Introduction: Reducing antagonism, interference and competition between minerals, increasing the availability of minerals, neutralizing anti-nutritional substances, increasing performance, improving health (immune system, nutritional activity), comfort and welfare of the animal. Improving the quality of livestock products (meat, milk, wool, etc.), reducing the destructive effect of minerals on vitamins in premixes and supplements, preserving the environment through reducing environmental pollution are some of the effects of using organic minerals. Chelates of organic materials (especially proteins) and metallic elements have a high rate of absorption in the intestine and provide the possibility of reducing the standard level of these elements in the diet and without affecting the production characteristics of livestock and poultry, environmental pollution caused by these elements. They reduce Zinc and copper chelates are the most famous and common of these products. The aim of the current research is to investigate the subject trend of the field of chelate in order to identify hot and emerging issues and to examine the course of changes made in the intellectual structure of this field since the beginning of the discussion. Research method: This research is descriptive in terms of type and practical in terms of purpose. The intellectual structure of the field of chelate was studied using reference analysis. The current research community consists of all the research and review articles published by researchers during the years 1990-2022 in the journals indexed in the Web of Science database. The tool of data collection, web of science database and data analysis tool to draw the intellectual structure of this field is Sitespace software. Findings: The findings showed that words such as zinc, copper, pig, cattle, metabolism, and bioavailability are prominent words that reflect the hot spots of the chelation field in the investigated time period. In the time frame of 2001-2008, it includes words such as growth performance, trace element, cobalt, dietary zinc, trace mineral, which indicate hot research topics in this time frame. In the period of 2010-2019, words such as carcass trait, meat quality, nutrient digestibility, which indicate new topics and emerging topics. The main points and hot topics of research in the time frame investigated in this research are presented in table number one, and as can be seen, terms such as zinc with 331 co-occurrences, performance 324, copper 216, supplementation with 180 They are the main and hot points of research in the field of chelate. On the other hand, the color of clusters represents the emergence of a cluster. Figure 3 shows 9 hot and emerging clusters in general. The power (intensity) of the effect also shows the amount of attention and importance of that issue in the time frame under investigation. Among keywords with high prosperity, three keywords availability, ruminant, calve have the longest duration of prosperity. These three issues have received the attention of the scientific community for 28, 19 and 16 years, respectively. Also, among the mentioned keywords, the keyword "pig" with a citation rate of 13.28 has had the most citation rate in the period of 2000-2008 and has been the focus of the scientific community. In general, the hot and emerging spots of the chelate area can be shown in several stages. The first stage covers the period of 1990-2006, which includes nitrogen, barley, protein, sheep, and zinc. The second stage covers the period of 2007-2016, which includes pasture, plasma, and selenium. The third phase covers the period of 2017-2022, which includes health, muscle, beef, trace minerals, and dietary supplementation. Conclusion: The increase in the scientific productions of the field of chelate at the global level and its placement in the research priorities made this field to be investigated from a scientific point of view. Therefore, according to the hot and emerging issues identified in this research, such researches can be used as a road map for the country's macro-scientific planning and policies. The results of this research can be used by policy makers involved in research, professors, researchers, and organizations interested in research in the field of animal husbandry and animal science, and it is also recommended to those in charge, university professors in this field. In order to avoid repetition, the research fields of the researchers should be directed towards the emerging issues identified in this research. |