این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فرآیند و کارکرد گیاهی، جلد ۱۲، شماره ۵۷، صفحات ۱-۱۸

عنوان فارسی بررسی تأثیر نسبت‌های مختلف کلسیم به منیزیم بر رشد و برخی شاخص‌های بیوشیمیایی گیاه آویشن باغی (Thymus vulgaris L.)
چکیده فارسی مقاله آویشن باغی (Thymus vulgaris L.)، گیاه دارویی از خانواده نعناعیان (Lamiaceae) است. پراکنش طبیعی و مواد مؤثره برخی از گونه­های آویشن با مقادیر کلسیم و منیزیم خاک، مرتبط بوده است. بر این اساس در این پژوهش، اثرات نسبت­های مختلف کلسیم به منیزیم (نسبت­های 28/0، 8/0، 2، 3 (شاهد) و 8) که به ترتیب حاوی غلظت­های: 1 به 5/3، 2 به 5/2، 3 به 5/1، 5/1 به 5/0 و 4 به 5/0 میلی­مولار کلسیم به منیزیم بوده بر شاخص­های رویشی، و فیزیولوژیک گیاه آویشن باغی در محیط­کشت هیدروپونیک، در قالب طرح کاملاً تصادفی، بررسی گردید. بررسی نتایج نشان داد که مقادیر بالای کلسیم و منیزیم در محلول غذایی، منجر به افزایش معنی­دار محتوای رنگیزه­های کلروفیل، کاروتنوئیدها و آنتوسیانین­های برگ، کربوهیدرات محلول و پروتئین کل و کاهش مقدار پتاسیم در ریشه و بخش هوایی گیاه، نسبت به شاهد گردید. از سویی دیگر، نسبت 8 کلسیم به منیزیم، موجب افزایش غلظت کلسیم و کاهش غلظت منیزیم در ریشه و بخش هوایی گردید. بیشترین مقدار ترکیبات فنلی گیاه آویشن باغی در نسبت 8 تیمار کلسیم به منیزیم مشاهده شد و با افزایش منیزیم، مقدار ترکیبات فنلی این گیاه نسبت به شاهد کاهش یافت. نسبت­های کلسیم به منیزیم اعمال­شده در این پژوهش، به­ویژه نسبت 8/0، منجر به افزایش معنی­دار متوسط سطح برگ، وزن خشک ریشه و بخش هوایی گیاه آویشن باغی، نسبت به شاهد گردید. در مجموع، می­توان اذعان داشت بهترین نسبت­های کلسیم به منیزیم در محلول غذایی برای رشد این گیاه، نسبت­های 8 و 8/0 و برای تولید ترکیبات فنلی، نسبت 8 تیمار است.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آویشن، شاخص‌های فیزیولوژیک، کلسیم، منیزیم

عنوان انگلیسی Study of effect of various calcium magnesium quotients on growth and some biochemical characteristics of Thymus vulgaris L.
چکیده انگلیسی مقاله Garden Thyme (Thymus vulgaris L.) is a medicinal plant belonging to the Lamiaceae. The natural distribution and effective substances of some thyme species have been related to the amounts of calcium and magnesium in the soil. Accordingly, in this study, the effects of different calcium to magnesium quotients (0.28, 0.8, 2, 3 (control) and 8), which contain 1 to 3.5, 2 to 2.5, 3 to 1.5, 1.5 to 0.5 and 4 to 0.5 mM calcium to magnesium concentrations, were investigated on the vegetative and physiological charactristics of garden thyme in a hydroponic culture in a completely randomized design. The results showed that the high amounts of calcium and magnesium in the nutrient solution resulted in a significant increase in the leaf chlorophyll, carotenoids and anthocyanins, soluble carbohydrates and total protein content and a decrease in the root and shoot potassium content of the plant compared to the control. On the other hand, at the 8 calcium to magnesium quotient in the nutrient solution, the root and shoot calcium concentrations increased and the magnesium concentration reduced. The highest amount of phenolic compounds of garden thyme was observed at the 8 quotient of calcium/magnesium treatment. The amount of phenolic compounds in the plant decreased compared to control by increasing available magnesium. The calcium to magnesium quotients applied in this study, especially the ratio of 0.8, resulted in a significant increase of average leaf area, fresh and dry weight of root and shoot compared to the control. In general, it can be stated that 8 and 0.8 calcium to magnesium quotients in nutrient solution were the best for the growth of the plant species, and an 8 quotient was the best for phenolic compounds production.


کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Calcium, Magnesium, Physiological charactristics, Thyme

نویسندگان مقاله کلثوم ستار | Kolsoom Sattar
Department of Biology, Faculty of Science, Yasouj University, Yasouj, Iran
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران

طهماسب آسمانه | Tahmaseb Asemaneh
Department of Biology, Faculty of Science, Yasouj University, Yasouj, Iran
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران


نشانی اینترنتی http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-499-4&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده سایر موارد
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات