این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
ارمغان دانش، جلد ۲۹، شماره ۱، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی کاربرد نظریه شناختی اجتماعی در پایبندی به رژیم غذایی کم نمک در بیماران مبتلا به فشار خون بالا
چکیده فارسی مقاله زمینه و هدف:
فشار خون بالا یکی از مهم ترین علل مرگ و میر زودرس در سراسر جهان است. ازجمله راه‌های کنترل فشار خون بالا اصلاح سبک زندگی بخصوص توجه به رفتارهای تغذیه‌ای ازجمله کاهش مصرف مواد غذایی حاوی نمک است. این مطالعه با هدف بررسی عوامل مرتبط با پایبندی به رژیم غذایی کم نمک در بیماران مبتلا به فشار خون بالا انجام شد.
روش کار:
این مطالعه توصیفی- مقطعی بر روی 100 بیمار مبتلا به فشار خون بالای تحت پوشش مراکز جامع سلامت شهر چرام انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه‌ای پایبندی به رژیم غذایی کم نمک مبتنی بر پرسشنامه تعدیل یافته تأثیر سطح فعالیت‌های خودمراقبتی در فشارخون بالا و پرسشنامه سازه‌های تئوری شناختی اجتماعی بندورا (شامل سازه‌های خودکارآمدی، حمایت اجتماعی و خودتنظیمی) بود. داده‌های جمع آوری شده با استفاه از نرم افزار spss نسخه 21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها:
دامنه سنی شرکت کنندگان40 تا 69 سال با میانگین 29/7±26/57 بود. 61 درصد زن و 39 درصد مرد بودند. 34 نفر (34 درصد) از شرکت کنندگان بیسواد بودند و 20 نفر (20 درصد) تحصیلات دانشگاهی داشتند. 27 درصد سابقه خانوادگی فشارخون داشتند. میانگین فشار خون سیستولیک 22/10±95/136 و میانگین فشار خون دیاستولیک  44/5±56/85 بود. میزان پایبندی به رژیم غذایی کم نمک در بیماران مورد بررسی 32 درصد بود (4/34 درصد زنان و 3/33 درصد از مردان). با بهره گیری از آنالیز رگرسیون خطی مشخص گردید سازه‌های تئوری شناختی اجتماعی در مجموع 20 درصد از واریانس پایبندی به رژیم غذایی کم نمک را پیش بینی کردند.
نتیجه‌گیری:
یافته‌های پژوهش نشان داد که وضعیت در پایبندی به رژیم غذای کم نمک در بیماران فشار خون بالا ضعیف بود در حالی‌که ارتباط معنا‌داری مثبتی بین در پایبندی به رژیم غذای کم نمک در بیماران فشار خون بالا با عوامل شناختی اجتماعی (حمایت اجتماعی خانواده و خودتنظیمی) به ویژه عامل حمایت اجتماعی خانواده برقرار بود. اجرای برنامه های درمانی- مداخله‌ای و بکارگیری راهبردهای آموزشی در زمینه حمایت اجتماعی خانواده و خودتنظیمی می تواند نقش بسزایی در افزایش پایبندی به رژیم غذای کم نمک و کنترل بیماری فشار خون داشته باشد.
 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله پایبندی به رژیم غذای کم نمک، تئوری شناختی اجتماعی، فشار خون بالا، خود تنظیمی، حمایت اجتماعی خانواده

عنوان انگلیسی An application of the social cognitive theory to Adherence to a low-salt diet in patients with hypertension
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objective:
Hypertension is one of the leading causes of premature death worldwide. Among the methods to control Hypertension, lifestyle modifications, particularly attention to dietary behaviors such as reducing salt intake, are crucial. This study aimed to investigate the factors associated with adherence to a low-salt diet among patients with high blood pressure.
Methods:
This descriptive cross-sectional study was conducted on 100 patients with Hypertension, who were covered by comprehensive health centers in Choram city. The data collection tools included a questionnaire on adherence to a low-salt diet based on the Modified Self-Care Activities in Hypertension questionnaire, and the Bandura's Social Cognitive Theory Constructs Questionnaire (including self-efficacy, social support, and self-regulation constructs). The collected data were analyzed using SPSS version 21 software.
Results:
The participants' age ranged from 40 to 69 years, with a mean of 57.26 ± 29.7. 61% were female and 39% were male. 34 participants (34%) were illiterate, while 20 participants (20%) had university education. 27% had a family history of hypertension. The mean systolic blood pressure was 136.95 ± 10.22, and the mean diastolic blood pressure was 85.56 ± 5.44. The adherence rate to a low-salt diet among the studied patients was 32% (34% for females and 33% for males). Linear regression analysis revealed that the social cognitive theory predicts for 20% of the variance in adherence to a low-salt diet
Conclusion:
The research findings indicated poor adherence to a low-salt diet among patients with Hypertension, while a significant positive correlation was found between adherence to a low-salt diet and social cognitive factors (family social support and self-regulation), particularly family social support. The implementation of therapeutic interventions and the utilization of educational strategies focusing on family social support and self-regulation can significantly contribute to improving adherence to a low-salt diet and controlling Hypertension.
Background and Objective:
Hypertension is one of the leading causes of premature death worldwide. Among the methods to control Hypertension, lifestyle modifications, particularly attention to dietary behaviors such as reducing salt intake, are crucial. This study aimed to investigate the factors associated with adherence to a low-salt diet among patients with high blood pressure.
Methods:
This descriptive cross-sectional study was conducted on 100 patients with Hypertension, who were covered by comprehensive health centers in Choram city. The data collection tools included a questionnaire on adherence to a low-salt diet based on the Modified Self-Care Activities in Hypertension questionnaire, and the Bandura's Social Cognitive Theory Constructs Questionnaire (including self-efficacy, social support, and self-regulation constructs). The collected data were analyzed using SPSS version 21 software.
Results:
The participants' age ranged from 40 to 69 years, with a mean of 57.26 ± 29.7. 61% were female and 39% were male. 34 participants (34%) were illiterate, while 20 participants (20%) had university education. 27% had a family history of hypertension. The mean systolic blood pressure was 136.95 ± 10.22, and the mean diastolic blood pressure was 85.56 ± 5.44. The adherence rate to a low-salt diet among the studied patients was 32% (34% for females and 33% for males). Linear regression analysis revealed that the social cognitive theory predicts for 20% of the variance in adherence to a low-salt diet
Conclusion:
The research findings indicated poor adherence to a low-salt diet among patients with Hypertension, while a significant positive correlation was found between adherence to a low-salt diet and social cognitive factors (family social support and self-regulation), particularly family social support. The implementation of therapeutic interventions and the utilization of educational strategies focusing on family social support and self-regulation can significantly contribute to improving adherence to a low-salt diet and controlling Hypertension.
 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله adherence to a low-salt diet, social cognitive theory, Hypertension, self-regulation, family social support.

نویسندگان مقاله نرگس روستایی |
Yasuj University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی یاسوج

معصومه خوبانی | Masomeh Khobani
Yasuj University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی یاسوج

مجید مجلسی | Majid Majlesi
Yasuj University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی یاسوج

جواد هارونی | Javah Haroni
Yasuj University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی یاسوج

سید فاضل زینت مطلق | Fazel Zinat motlagh
Yasuj University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی یاسوج


نشانی اینترنتی http://armaghanj.yums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-86-5&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده آموزش بهداشت
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات