این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های تولیدات دامی، جلد ۱۵، شماره ۴۳، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی تاثیر جایگزینی کنجاله سویا با پودر بقایای کشتارگاه طیور بر مصرف خوراک و فراسنجه های شکمبه ای میش های شیری دالاق
چکیده فارسی مقاله
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: در جامعه امروز که با افزایش قیمت اقلام خوراکی مواجه هستیم، استفاده از فرآورده‌های فرعی کشاورزی، کارخانجات صنعتی و ضایعات کشتارگاه‌های دام و طیور و صنایع لبنی در دامپروری بسیار حائز اهمیت است. یکی از این فرآورده­ های فرعی، پودر ضایعات کشتارگاه ­های صنعتی طیور است که در حین تولید و فرآوری گوشت مرغ حاصل می­ شود. جایگزینی موفق این ضایعات با منابع پروتئینی مانند کنجاله سویا که بخش اعظم آن وارداتی است ضمن ایجاد تعادل بین پروتئین غیرقابل­ تجزیه و پروتئین تجزیه‌پذیر در شکمبه و منبع پروتئین با کیفیت بالا، سبب کاهش هزینه جیره­ های مصرفی و بهبود وضعیت اقتصادی تولید در دامداری ­ها و جلوگیری از آلودگی محیط زیست خواهد شد. با توجه به موارد گفته شده هدف از این پژوهش، تاثیر جایگزینی پودر بقایای کشتارگاه طیور با کنجاله سویا بر مصرف خوراک و فراسنجه ­های شکمبه ­ای میش­ های شیری دالاق بود.
 مواد و روش­ ها :در این آزمایش از 24 رأس میش 3 شکم زایش نژاد دالاق با میانگین وزن 3/7±36/2 کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار و شش تکرار استفاده شد. تیمارها شامل: تیمار شاهد (جیره بدون پودر بقایای کشتارگاه طیور)، تیمار دوم (جیره‌ای با 33 درصد جایگزینی)، تیمار سوم (جیره‌ای با 67 درصد جایگزینی) و تیمار چهارم (جیره‌ای با 100 درصد جایگزینی پودر بقایای کشتارگاه طیور به‌جای کنجاله سویا) بودند. دام ­ها در هر تیمار بعد از اطمینان یافتن از سلامت در قفس ­های انفرادی به‌مدت 42 روز نگهداری شدند. میش ­ها به‌صورت هفتگی توزین می­شدند و خوراک داده شده و پس ­آخور هر دام به صورت روزانه برای محاسبه ماده خشک مصرفی ثبت می­ شد. نمونه­ گیری از مایع شکمبه در روز 42 آزمایش صورت گرفت. مایع شکمبه در زمان قبل از خوراک­ دهی صبح  (ساعت صفر) و در ساعت ­های سه و شش بعد از خوراک ­دهی توسط سوند مری گرفته شد، سپس مقدار pH مایعات شکمبه بلافاصله پس از استحصال، توسط دستگاه pH متر دیجیتالی سیار  که در همان محل نیز کالیبره شده بود، اندازه ­گیری و ثبت گردید. برای اندازه­ گیری نیتروژن آمونیاکی مایع شکمبه، از نمونه­ های 3 ساعت بعد از خوراک ­دهی صبح استفاده شد. نمونه مایع شکمبه بعد از اندازه گیری pH با استفاده از پارچه 4 لایه متقال صاف شده و سپس شیرابه حاصل با اسید کلریدریک  0/2 نرمال به‌نسبت 5 به 1 رقیق گردید و تا روز آزمایش در دمای 20- درجه سانتی گراد نگهداری شدند. برای تعیین میزان نیتروژن آمونیاکی شکمبه از روش برودریک و کانگ (1980) و با استفاده از دستگاه اسپکتوفتومتر  در طول موج 630 نانومتر استفاده شد. نمونه­ گیری از مایع شکمبه برای اندازه گیری جمعیت پروتوزوآیی در روز پایانی صورت گرفت. برای شـمارش پروتـوزوآ از روش دهرویتی و مالس (1984) استفاده شد. ابتدا بعد از صاف نمودن مایع شـکمبه بـا پارچه متقال در یک لوله آزمایش پیچیده شده در فویل، 4 میلی ­لیتر مایع شکمبه ریخته شد، سـپس به ترتیـب 1 میلـی لیتـر فرمـالین، 5 قطـره رنـگ متیلن بلو  (2 گرم متیلن بلو با 100 میلی لیتر آب مقطر به حجم رسانده شد) و در نهایت 3 میلی ­لیتر گلیسرول  به محتـوای لولـه آزمایش اضافه گردید. عمل شمارش پروتوزوآ توسط استریومیکروسکوپ  و عدسی با بزرگنمایی X 40 بوسیله لام نئوبار  صورت گرفت. برای هر نمونه 4 بار شمارش انجام گرفت و در صورتی که بین پروتوزوای شمارش شده تفاوت زیادی وجود داشت، شمارش تکرار می ­شد. در نهایت تعداد پروتوزوآ در هر میلی متر مایع شکمبه محاسبه شد. برای اندازه ­گیری اسیدهای چرب فرار، نمونه‌های 5 میلی­ لیتری از مایع شکمبه تهیه شد و به آنها 1 میلی ­لیتر اسید متافسفریک 25 درصد افزوده شد و در دمای 20 -درجه سانتی­گراد تا زمان انجام آزمایش نگهداری شد. تعیین اسیدهای چرب فرار با استفاده از دستگاه گاز کارماتوگرافی انجام شد.آنزیم ­های شکمبه‌ای مورد آزمایش در بخش‌های مختلف شیرابه شکمبه طبق روش هریستو و همکاران (2001) استخراج گردید. به‌منظور بخش بندی آنزیم‌های مورد بررسی در شیرابه شکمبه به سه بخش  جامد، خارج سلولی و درون سلولی ابتدا شیرابه (حدود50 میلی لیتر) توسط دولایه پارچه متقال صاف گردید و مواد باقی‌مانده روی پارچه به‌عنوان بخش جامد در نظر گرفته شد. برای جداسازی بخش‌های پروتوزوایی و باکتریایی، ابتدا شیرابه با دورg 450 به‌مدت 5 دقیقه در دمای 37 درجه سانتی‌گراد سانتریفیوژ گردید. در نهایت نتایج حاصل از آزمایش با رویه GLM برنامه آماری  SASمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته­ ها: میزان مصرف ماده خشک، وزن نهایی میش ­ها و مصرف خوراک تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند. در بین تیمارهای مختلف تفاوت معنی­ داری از نظر pH  و جمعیت پروتوزوآ در سه زمان ناشتا، سه و شش ساعت پس از تغذیه مشاهده نشد. در صورتی که غلظت نیتروژن آمونیاکی شکمبه تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت به نحوی که با افزایش میزان پودر بقایای کشتارگاه طیور در جیره، غلظت نیتروژن آمونیاکی شکمبه نیز افزایش یافت و بیشرین غلظت آمونیاکی در تیمار صد در صد جایگزینی پودر بقایای کشتارگاه طیور با کنجاله سویا مشاهده شد (0/0046p=). تفاوت معنی ­داری از نظر غلظت استات، پروپیونات، بوتیرات، ایزووالرات، والرات و نسبت استات به پروپیونات در شکمبه مشاهده نشد، اما غلظت کل اسیدهای چرب فرار شکمبه تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت و با افزایش میزان پودر بقایای کشتارگاه طیور در جیره غلظت کل اسیدهای چرب فرار شکمبه افزایش یافت (0/0301p=). از نظر میزان فعالیت آنزیم ­های هیدرولیتیک کربوکسی متیل سلولاز و میکروکریستالین سلولاز (آویسلاز) در بخش­ های سلولی، خارج سلولی، جامد و کل در بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی­ داری مشاهده نشد.
نتیجه گیری: به طور کلی، نتایج این آزمایش نشان داد که جایگزینی کامل پودر بقایای کشتارگاهی طیور با کنجاله سویا بدون اثرات منفی در مصرف خوراک و سلامت شکمبه امکان­ پذیر است.

 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله اسید چرب فرار، پودر بقایای کشتارگاهی طیور، فعالیت آنزیم‌های هیدرولیتیک، کنجاله سویا، میش دالاق

عنوان انگلیسی The Effect of Replacing Soybean Meal with Poultry Slaughter Residue Powder on Feed Intake and Rumen Parameters of Dalagh Dairy Ewes
چکیده انگلیسی مقاله Extended Abstract
Introduction and Objective: In today's society, where we are facing an increase in the price of food items, it is very important to use agricultural by-products, industrial factories and waste from slaughterhouses and dairy industries in animal husbandry. One of these by-products is the poultry slaughterhouse waste powder, which is obtained during the production and processing of chicken meat. The successful replacement of these wastes with protein sources, including soybean meal, most of which is imported, while creating the correct balance between non-degradable protein and degradable protein in the rumen and a high-quality protein source, will reduce the cost of food rations and improve the economic status of livestock production and prevent environmental pollution. According to the mentioned cases, the aim of this research is the effect of replacing poultry slaughterhouse residue powder with soybean meal on feed consumption and ruminal parameters of Dalagh dairy ewes.
Material and Methods: In this experiment, 20 ewes with 3 pregnancies of the Dalagh breed with an average weight of 36±3.7 kg were used in a completely randomized design (CRD) with 4 treatments and 5 replications. The treatments were including: control treatment (diet without poultry slaughterhouse residue powder), second treatment (diet containing 33 Percent replacement), third treatment (diet containing 66 Percent replacement) and fourth treatment (diet containing 100 Percent replacement of poultry slaughterhouse residue powder instead of soybean meal). Animals in each treatment were kept in individual cages for 42 days after ensuring their health. The ewes were weighed weekly and the feed and post-feed of each animal was recorded daily to calculate the dry matter consumption. Sampling of rumen fluid was done on the 42nd day of the experiment. The rumen fluid was taken in the morning before feeding (zero hour) and at three and six hours after feeding by esophageal tube, then the pH value of the rumen fluids was measured immediately after extraction by a mobile digital pH meter. It was calibrated, measured and recorded in the same place. To measure ammonia nitrogen in rumen fluid, samples 3 hours after morning feeding were used. After measuring the pH, the rumen fluid sample was filtered using a 4-layer cloth, and then the resulting sap was diluted with 0.2 normal hydrochloric acid at a ratio of 5 to 1 (five saps to one normal 0.2 HCl) and kept until the day of the experiment. The temperature was kept at -20°C. Broderick and Kang (1980) method was used to determine rumen ammonia nitrogen using a spectrophotometer at a wavelength of 630 nm. Ruminal fluid was sampled to measure the protozoan population on the last day. To count protozoa, the method of Dehority and Males (1984) was used. First, after straining the rumen liquid with a cloth, 4 ml of rumen liquid was poured into a test tube wrapped in foil, then 1 ml of formalin, 5 drops of methylene blue dye (2 grams of methylene blue with 100 ml Distilled water was added to the volume) and finally 3 ml of glycerol was added to the contents of the test tube. Protozoa counting was done by a stereomicroscope and a 40X magnification lens with a neobar slide. Counting was done 4 times for each sample and if there was a big difference between the counted protozoa, the counting was repeated. Finally, the number of protozoa per millimeter of rumen fluid was calculated. To measure volatile fatty acids, 5 ml samples of rumen fluid were prepared and 1 ml of 25% metaphosphoric acid was added to them and kept at -20°C until the experiment. Volatile fatty acids were determined using gas chromatography. The tested rumen enzymes were extracted in different parts of the rumen sap according to the method of Hristov et al. (2001). In order to divide the examined enzymes in the rumen sap into three solid, extracellular and intracellular parts, first the sap (about 50 ml) was filtered by a double layer of cloth and the remaining material on the cloth was considered as a solid part. To separate the protozoan and bacterial parts, the leachate was first centrifuged at 450g for 5 minutes at 37°C. Finally, the results of the experiment were analyzed with the GLM procedure of the SAS statistical program.
Results: The amount of dry matter intake (DMI), the final weight of the ewes and the feed conversion ratio (FCR) were not affected by the experimental treatments. Among the different treatments, no significant difference was observed in terms of pH and protozoa population at three fasting times, three and six hours after feeding. While rumen NH3-N concentration was affected by the experimental treatments in such a way that by increasing the amount of poultry slaughterhouse residue powder in the diet, rumen NH3-N concentration also increased and the highest concentration of ammonia was observed in the treatment of 100 Percent replacement of poultry slaughterhouse residue powder with soybean meal (P<0.05). There was no significant difference in the concentration of acetate, propionate, butyrate, isovalerate, valerate and the ratio of acetate to propionate in the rumen, but the total concentration of VFAs in the rumen was affected by the experimental treatments and with the increase in the amount of poultry slaughterhouse residue powder in the diet, the concentration Total rumen VFAs increased (P<0.05). In terms of activity level of hydrolytic enzymes carboxymethylcellulase and microcrystalline cellulase (avicellase) in cellular, extracellular, solid and total parts, no significant difference was observed among experimental treatments.
Conclusion: In general, the results of this experiment showed that it is possible to completely replace poultry slaughterhouse residue powder with soybean meal without negative effects on feed intake and rumen health.
 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Activity of Hydrolytic Enzymes, Dalagh Ewes, Poultry Slaughterhouse Residue Powder, Soybean Meal, Volatile Fatty Acids

نویسندگان مقاله صادق سجادی | Sadegh Sajadi
Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

عبدالحکیم توغدری | Abdolhakim Toghdory
Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

تقی قورچی | Taghi Ghoorchi
Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

محمد اسدی | Mohammad Asadi
Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان


نشانی اینترنتی http://rap.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-757-6&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه نشخوارکنندگان
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات