این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های تولیدات دامی، جلد ۱۵، شماره ۴۳، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی بررسی اثر تغذیه علوفه آب‌کشت جو بر ویژگی‌های گوشت بزغاله‌‌های بومی استان فارس
چکیده فارسی مقاله مقدمه و هدف: علوفه سبز بدلیل خوشخوراکی و قابلیت هضم بالا از اجزایی است که هنگام تهیه جیره غذایی دام به آن توجه خاصی می‌شود. علوفه سبز در جیره تعلیفی دام در حفظ سلامت و بهبود کارآئی تولیدی و تولیدمثلی دام تاثیر داشته و ممکن است روی کیفیت گوشت نیز اثر داشته باشد. از سوی دیگر عمده­ترین معضل در تولید علوفه در دنیا عدم دستیابی به آب کافی برای کشت و رشد علوفه است. بروز پدیده خشکسالی مداوم در سال‌های اخیر در کشور، تولید علوفه سبز را با مشکل مواجه کرده و نظرها را به سمت روش‌های پایدار از جمله روش آب‌کشت سوق داده است. با هدف بررسی تأثیر مصرف سطوح مختلف علوفه آب‌کشت جو بر روی ویژگی‌های کیفی و حسی گوشت بزغاله­ این پژوهش انجام شد.
مواد و روش‌ها: در این آزمایش 28 رأس بزغاله­ نر بومی فارس در چهار تیمار و هفت تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی در قفس‌های انفرادی قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی شامل جایگزینی علوفه آب‌کشت جو در سه سطح  25، 50 و 75درصد به جای یونجه (بر حسب ماده خشک) در جیره غذایی و یک تیمار شاهد بدون جایگزینی بود. بعد از گذشت 90 روز از شروع آزمایش، شش رأس بزغاله از هر تیمار کشتار و پس از 24 ساعت سردخانه‌گذاری لاشه در چهار درجۀ سانتی‌گراد، عضله راسته جدا شد و برای آزمایش‌های مختلف شامل فاکتورهای فیزیکی رنگ، ظرفیت نگهداری آب، اُفت ناشی از نگهداری و اُفت ناشی از پخت، فاکتورهای شیمیایی pH، چربی بین ماهیچه‌ای، پروتئین، ماده خشک و میزان ‌اکسیداسیون چربی، فاکتورهای بافتی سختی، چسبندگی، انسجام، ارتجاع و جوش‌پذیری و آزمایش‌های حسی شامل رنگ، بو، تردی و پذیرش کلی به قطعات کوچکتر تقسیم شدند.
یافتهها: نتایج نشان دادند که جایگزینی علوفه آب‌کشت جو به مقدار 25درصد بجای یونجه در جیره، سبب افزایش معنی‌دار مقدار پروتئین گوشت (0136/0P=) و میزان اکسیداسیون (0497/0=P) و کاهش معنی‌دار (0132/0=P) مقدار اُفت ناشی از پخت نسبت به تیمار شاهد و دیگر تیمارهای آزمایشی گردید. هیچ تفاوت آماری معنی‌داری در مقادیر ثبت شده برای ارزیابی بافت و امتیازات حسی گوشت در بین تیمارهای آزمایشی و گروه شاهد وجود نداشت.
نتیجه‌گیری: جایگزینی علوفه آب‌کشت جو به جای یونجه در جیره غذایی بزغاله پرواری تا سطح 75درصد، اثرات منفی بر ویژگی‌های شیمیایی، فیزیکی و پایداری اکسیداتیو گوشت در زمان نگهداری در یخچال و فریزر نداشته است.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آب‌کشت، علوفه جو، بز، گوشت

عنوان انگلیسی Investigating the effect of hydroponic barley fodder feeding on the meat characteristics of native goats in Fars province
چکیده انگلیسی مقاله Introduction and Objective: Green fodder is one of the components that is given special attention when preparing animal rations, due to its palatability and high digestibility. Green fodder in the livestock ration has an effect on maintaining health and improving the productive and reproductive efficiency of livestock, and it may also affect the quality of meat. On the other hand, the main problem in fodder production in the world is the lack of access to sufficient water for the cultivation and growth of fodder. The occurrence of continuous drought in recent years in the country has made the production of green fodder a problem and has pushed opinions towards sustainable methods including the hydroponic method. This research was conducted with the aim of investigating the effect of consuming different levels of barley hydroponic fodder on the qualitative and sensory characteristics of goat meat.
Material and Methods: This experiment was performed with 28 Fars native male goats that were placed in individual cages in four treatments and seven replicates in a completely random design. The experimental treatments included the replacement of barley hydroponic fodder at three levels of 25, 50 and 75% instead of alfalfa (in terms of dry matter) in the diet and a control treatment without replacement. After 90 days from the start of the experiment, six goats from each treatment were slaughtered and after 24 hours of cooling of the carcass at four ºC, the Longissimus dorsi muscle was separated and divided into smaller pieces for different experiments including physical factors (color, water holding capacity, loss after storage and loss after cooking and pH), chemical factors (intermuscular fat, protein, dry matter and fat oxidation rate), texture factors (hardness, adhesiveness, cohesiveness, springiness and chewiness) and sensory tests (color, smell, tenderness and overall acceptance).
Results: The results showed that the replacement of barley hydroponic fodder by 25% instead of alfalfa in the diet caused a significant increase in the amount of meat protein (P=0.0136) and oxidation (P=0.0497) and a significant decrease (P=0.0132) in loss of cooking compared to control treatment and other experimental treatments. There was no statistically significant difference in the recorded values for the texture evaluation and sensory scores of the meat between the experimental treatments and the control group.
Conclusion: Finally, it can be concluded that the replacement of hydroponic barley fodder instead of alfalfa in the ration of fattening goats up to the level of 75%, did not have negative effects on the chemical, physical and oxidative stability of the meat during storage in the refrigerator or freezer.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله hydroponic, barley fodder, goat, meat

نویسندگان مقاله مجید هاشمی | Majid Hashemi
Shiraz Branch, Razi Vaccine and Serum Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Shiraz, Iran
موسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران

محمد جواد آگاه | Mohammad Javad Agah
Animal Science Research Department, Fars Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Shiraz, Iran.
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس

سید محمدرضا هاشمی | Sayeed Mohammad Reza Hashemi
FAnimal Science Research Department, Fars Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Shiraz, Iran.
بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران

حسین نورالهی | Hossein Norollahi
FAnimal Science Research Department, Fars Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Shiraz, Iran.
بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران


نشانی اینترنتی http://rap.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1823-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده مدیریت دامپروری و تولید
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات