این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
چهارشنبه 26 آذر 1404
به زراعی کشاورزی
، جلد ۲۶، شماره ۱، صفحات ۱۰۹-۱۲۴
عنوان فارسی
تأثیر پرایمینگ بذر و محلولپاشی و بهصورت معمولی و نانو بر عملکرد کمی و کیفی گیاه گلرنگ
چکیده فارسی مقاله
هدف:
ذرات نانو پس از محلولپاشی بهدلیل ابعاد کوچک خود بهراحتی از طریق سیستم روزنهای گیاه وارد برگ میشوند. علاوه بر این بهدلیل افزایش قابلملاحظه سطح مولکولی مواد نانو واکنشپذیری آنها نیز افزایش یافته و در نتیجه قابلیت استفاده از این ترکیبات توسط گیاه بهبود مییابد.
روش پژوهش:
مطالعه حاضر بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی (RCBD) در مزرعه تحقیقاتی ایستگاه مرکزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان تهران اجرا شد. اثرات محلولپاشی در قالب هفت تیمار شامل عدم محلولپاشی (شاهد)، محلولپاشی با روی معمولی، محلولپاشی با روی نانو، محلولپاشی با آهن معمولی، محلولپاشی با آهن نانو محلولپاشی با منگنز معمولی و محلولپاشی با منگزنانو و پرایمینگ بذر در سه سطح عدم پرایمینگ (شاهد)، اسمو پرایمینگ و هیدروپرایمینگ جهت بررسی عملکرد کمی و کیفی و گلرنگ رقم گلدشت موردبررسی قرار گرفت.
یافته ها:
نتایج پژوهش نشان داد که اسموپرایمینگ بههمراه محلولپاشی نانو روی و پس از آن بههمراه محلولپاشی با نانوآهن بیشترین تأثیر را بر افزایش معنیدار تمام صفات موردبررسی شامل اجزای عملکرد، عملکرد دانه، درصد و عملکرد روغن در گلرنگ داشت. همچنین تیمار هیدروپرایمینگ بههمراه محلولپاشی نانو روی توانست وزن هزاردانه را تا بالاترین سطح آماری افزایش دهد.
نتیجه گیری:
نتایج در مجموع نشان داد که اعمال پرایمینگ بذور گلرنگ بههمراه محلولپاشی عناصر ریزمغذی بهویژه روی و آهن بهصورت نانو، بهعنوان روشی امیدبخش جهت افزایش عملکرد کمی و کیفی دانه و روغن گیاه گلرنگ در شرایط آبوهوایی مشابه (نیمهخشک) قابل توصیه است.
کلیدواژههای فارسی مقاله
اسموپرایمینگ، درصد روغن، نانو آهن، نانو روی، هیدروپرایمینگ،
عنوان انگلیسی
The Effect of Seed Priming and Foliar Application in Conventional and Nano Forms on Quantitative and Qualitative Performance of Safflower
چکیده انگلیسی مقاله
Objective:
After being sprayed, nano-particles easily enter the leaves through the plant's stomatal system due to their small dimensions. Moreover, the significant increase in the molecular surface area of nano materials enhances their reactivity, consequently improving the plant's ability to utilize these compounds.
Methods:
The present study was designed as a factorial experiment in a randomized complete block design (RCBD) at the research farm of the Central Station of the Agricultural Research and Education Center of Tehran Province. The study aimed to investigate the effects of foliar application in the form of seven treatments on the quantitative and qualitative performance and yield of the Goldasht safflower cultivar. The seven treatments included no spraying (control), spraying with normal and nano zinc, spraying with normal and nano iron, spraying with normal and nano manganese, and seed priming at three levels of non-priming (control), osmo-priming, and hydro-priming.
Results:
The results showed that osmo-priming, followed by spraying with nano zinc and then with nano iron, had the most significant effect on increasing all the investigated traits, including yield components, seed yield, and oil percentage in safflower. Additionally, hydro-priming with nano zinc spraying could increase the thousand-seed weight to the highest statistical level.
Conclusion:
The study suggests that seed priming of safflower with foliar application of micronutrients, especially nano zinc, and iron, can be recommended as a promising method for enhancing the quantitative and qualitative performance and yield of safflower seed and oil in similar weather conditions.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
اسموپرایمینگ, درصد روغن, نانو آهن, نانو روی, هیدروپرایمینگ
نویسندگان مقاله
بصیر صمدی فیروزآباد |
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، آذربایجانغربی، ایران. رایانامه: b.samadi @areeo.ac.ir
مهدی قیاسی |
نویسنده مسئول، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، آذربایجانغربی، ایران. رایانامه: m.ghiasi@urmia.ac.ir
رضا امیرنیا |
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، آذربایجانغربی، ایران. رایانامه: r.amirnia@urmia.ac.ir
نشانی اینترنتی
https://jci.ut.ac.ir/article_93840_72c12bc1f9b82b0c5e506ead8b317467.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات