این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
شنبه 6 دی 1404
زیست شناسی خاک
، جلد ۱۱، شماره ۲، صفحات ۱۶۷-۱۸۲
عنوان فارسی
اثر باکتریهای محرک رشد گیاه و گوگرد بر رشد و غلظت عناصر غذایی کم مصرف دانه گندم در خاکهای شور-سدیمی
چکیده فارسی مقاله
شوری و سدیمی بودن خاک منجر به برهم زدن تعادل عناصر غذایی در خاک و ایجاد محدودیت در رشد گیاه میشود. آزمایشی برای ارزیابی کاربرد گوگرد به همراه باکتری
تیوباسیلوس
و باکتریهای محرک رشد گیاه جداسازی شده از خاکهای شور و سدیمی بر عملکرد و غلظت عناصر غذایی کم مصرف گندم (رقم چمران) در خاکهای شور و سدیمی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی، در سه تکرار در گلخانه اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل سه نوع خاک شور و سدیمی
(
S1
: 13=
SAR
و
ds m
-1
8=
EC
)، (
S2
: 15=
SAR
و
ds m
-1
10=
EC
) و (
S3
: 17=
SAR
و
ds m
-1
14=
EC
)، چهار سطح از باکتریهای
محرک رشد گیاه (
B0
: شاهد،
Pseudomonas alcaliphila
،
Rhizobium pusense
و
Bacillus subtilis
) و دو سطح گوگرد همراه با باکتری
Thiobacillus
thiooxidans
(
T0
: عدم کاربرد و
T1
: کاربرد 31/4 گرم در گلدان (10 تن در هکتار) گوگرد پودری همراه با باکتری
T.
thiooxidans
) بودند.
بر اساس
توالییابی ژن
16S rRNA
،
باکتریهای محرک رشد برتر به عنوان باکتریهای
Pseudomonas alcaliphila
،
Bacillus subtilis
و
Rhizobium pusense
،
شناسایی شدند
.
نتایج نشان داد که افزودن گوگرد همراه با باکتری
T.
thiooxidans
و سایر باکتریهای محرک رشد در سطوح شوری و سدیمی مختلف منجر به افزایش عملکرد دانه و غلظت عناصر کم مصرف نسبت به شاهد شد. در سطوح شوری و سدیمی
S1
و
S3
، بیشترین عملکرد دانه در گیاهان تلقیح شده با باکتری
R. pusense
(13/1 و 88/8درصد) مشاهده شد.
تلفیق باکتریهای محرک رشد و
گوگرد به همراه باکتری
T.
thiooxidans
تأثیر معنیداری بر عملکرد دانه و غلظت عناصر کممصرف در خاکهای شور و سدیمی نداشت. به طور کلی کاربرد انفرادی باکتری
R. pusense
جداسازی شده از خاکهای شور و سدیمی و گوگرد به همراه باکتری
T.
thiooxidans
نقش بسزایی در بهبود عملکرد و غلظت عناصر کممصرف در گندم در خاکهای شور و سدیمی دارد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
باکتریهای ریزوسفر، تنش شوری و سدیمی، جداسازی باکتریها، گندم، Thiobacillus thiooxidans،
عنوان انگلیسی
Effect of Plant Growth-Promoting Bacteria and Sulfur on growth and Micronutrient Concentration in Wheat Grain in saline-sodic Soils
چکیده انگلیسی مقاله
Soil salinity and sodicity disrupt the balance of nutrients in the soil and create restrictions on plant growth. An experiment was conducted to evaluate the application of sulfur along with Thiobacillus bacteria and plant growth-promoting bacteria isolated from saline-sodic soils on the performance and concentration of micronutrients in wheat (Chamran cultivar) in saline-sodic soils in a factorial design within a completely randomized design, in three replications in greenhouse condition. The experimental factors included three types of saline-sodic soil (S1: SAR=13 and EC=8 dS m^-1), (S2: SAR=15 and EC=10 dS m^-1), and (S3: SAR=17 and EC=14 dS m^-1), four levels of plant growth-promoting bacteria (B0: control,
Pseudomonas alcaliphila
,
Rhizobium pusense
, and
Bacillus subtilis
) and two levels of sulfur along with
Thiobacillus thiooxidans
bacteria (T0: no application and T1: application of 31.4 grams per pot (10 tons per hectare) of powdered sulfur along with T.
thiooxidans bacteria
). Based on the sequencing of the 16S rRNA gene, the superior plant growth-promoting bacteria were identified as
Pseudomonas alcaliphila
,
Bacillus subtilis
, and
Rhizobium pusense
. The results showed that adding sulfur along with
T. thiooxidans
bacteria and other plant growth-promoting bacteria at different levels of salinity and sodicity led to an increase in grain yield and concentration of micronutrients compared to the control. At the salinity and sodicity levels of S1 and S3, the highest grain yield was observed in plants inoculated with
R. pusense
bacteria (13.1% and 88.8%, respectively). The combination of plant growth-promoting bacteria and sulfur along with
T. thiooxidans
bacteria did not have a significant effect on grain yield and concentration of micronutrients in saline-sodic soils. Overall, the individual application of
R. pusense
bacteria isolated from saline-sodic soils and sulfur along with
T. thiooxidans
bacteria plays a significant role in improving the performance and concentration of micronutrients in wheat in saline-sodic soils.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
باکتریهای ریزوسفر, تنش شوری و سدیمی, جداسازی باکتریها, گندم, Thiobacillus thiooxidans
نویسندگان مقاله
مریم جوادزاده |
گروه خاکشناسی، پردیس علوم و تحقیقات خوزستان، دانشگاه آزاد اسلامی
کاظم خاوازی |
مؤسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان آموزش و ترویج تحقیقات کشاورزی، کرج، ایران
نوید قنواتی |
گروه خاکشناسی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی
علیرضا جعفرنژادی |
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
وحید اله جهاندیده مهجن آبادی |
موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
نشانی اینترنتی
https://sbj.areeo.ac.ir/article_130824_0af2a75909173d70bacf1b64f8516eb7.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات