این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات دامپزشکی، جلد ۶۳، شماره ۳، صفحات ۲۴۷-۲۵۲

عنوان فارسی بررسی اثر اسانس آویشن شیرازی و درجه نگهداری بر روی میزان رشد E.COLI ۰۱۵۷:H۷ در همبرگر با استفاده از سیستم HURDLE TECHNOLOGY
چکیده فارسی مقاله In This study, the effect of different concentrations of Zataria multiflora Boiss. essential oil (0.00, 0.005,0.015,0.03%), temperatures (8&25° C) and storage time (up to 21 days) was evaluated in a food model system (Humburger). The correlation coefficient of different concentrations of zataria multiflora Boiss.essential oil with logarithm of the numbers of E.coli 0157:H7 was (-0.528 ). It was found that effect of different concentrations of essential oil on growth rate of E.coli 0157:H7 was statistically significant (p< 0.05). The correlation coefficient of storage time and logarithm of the number of microorganism used in this study was (0.434), which indicated a decrease in the growth rate when the storage time was increased. The effect of storage time on growth rate was statistically significant (p< 0.05). In addition the correlation coefficient of storage temperature with logarithm of the number of bacterium was (0.500). In other words, decreasing the storage temperature (from 25°C to 8°C) resulted in the decrease of the growth rate of the microorganism (p< 0.05) .
کلیدواژه‌های فارسی مقاله سالمونلا آنتریتیدیس،فیمبریه،

عنوان انگلیسی EFFECT OF ZATARIA MULTIFLORA BOISS. ESSENTIAL OIL AND STORAGE TEMPERATURE ON THE GROWTH OF E.COLI 0157:H7 IN HAMBURGER USING HURDLE TECHNOLOGY
چکیده انگلیسی مقاله In This study, the effect of different concentrations of Zataria multiflora Boiss. essential oil (0.00, 0.005,0.015,0.03%), temperatures (8&25° C) and storage time (up to 21 days) was evaluated in a food model system (Humburger). The correlation coefficient of different concentrations of zataria multiflora Boiss.essential oil with logarithm of the numbers of E.coli 0157:H7 was (-0.528 ). It was found that effect of different concentrations of essential oil on growth rate of E.coli 0157:H7 was statistically significant (p< 0.05). The correlation coefficient of storage time and logarithm of the number of microorganism used in this study was (0.434), which indicated a decrease in the growth rate when the storage time was increased. The effect of storage time on growth rate was statistically significant (p< 0.05). In addition the correlation coefficient of storage temperature with logarithm of the number of bacterium was (0.500). In other words, decreasing the storage temperature (from 25°C to 8°C) resulted in the decrease of the growth rate of the microorganism (p< 0.05) .
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله نگین نوری |
گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی،دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تهران (Tehran university)

نوردهر رکنی |
گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی،دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تهران (Tehran university)

افشین آخوند زاده |
گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی،دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تهران (Tehran university)

علی میثاقی |
گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی،دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تهران (Tehran university)

مجید علیپور اسکندانی | alipour eskandani
گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی،دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تهران (Tehran university)

فهیمه توریان |
گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی،دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تهران (Tehran university)


نشانی اینترنتی http://jvr.ut.ac.ir/article_23727_7e61648b7c609f73d2b9da87e9c2dfa4.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/699/article-699-311516.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات