این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم دامی ایران، جلد ۴۷، شماره ۳، صفحات ۳۲۹-۳۳۵

عنوان فارسی ارزیابی رقیق کننده های مختلف دست ساز منی برای بهبود کیفیت اسپرم زنبورعسل پس از انجماد
چکیده فارسی مقاله هدف از انجام این پژوهش، گرد‌آوری، انجماد اسپرم زنبورعسل Apis mellifera و ارزیابی چندین رقیق­کننده برای بهبود کیفیت اسپرم پس از انجماد- ذوب برای نخستین بار در ایران بود. گردآوری اسپرم از زنبورهای نر بالغ انجام شد. از سه رقیق‌‌کنندۀ مختلف که رقیق­کنندۀ اول شامل بافر و زردۀ تخم‌مرغ (TEY)، رقیق‌‌کنندۀ دوم بافر و 5/0 درصد لستین سویا (TSL0.5) و رقیق‌‌کنندۀ سوم بافر و 2 درصد لستین سویا (TSL2)، استفاده شد. نمونه­ها رقیق و به‌تدریج تا دمای 5 درجۀ سلسیوس سرد و بی‌درنگ درون پایوت­ کشیده و منجمد شد. داده­ها با استفاده از رویۀ  GENMODنرم‌افزار SAS تجزیه و نتایج به‌صورت میانگین حداقل مربعات بیان شد. نتایج نشان داد که میانگین جنبایی اسپرم تازه در رقیق‌‌کننده­های TEY (14/0±75/4) و TSL2 (2/0±5/4) به‌طور معنی­داری (05/0P˂) بالاتر از TSL0.5 (12/0±12/4) بود. میانگین جنبایی اسپرم پس از سرد­‌سازی نیز در TEY (2/0±5/4) و TSL2 (12/0±62/4) به‌طور معنی­داری بالاتر از TSL0.5 (24/0±87/3) بود. همچنین میانگین جنبایی اسپرم پس از انجماد- ذوب در TEY (24/0±6/3) به‌طور معنی­داری  بالاتر از دو رقیق‌‌کننده بر پایۀ لستین­ سویا بود. بنابراین، با توجه به نتایج به‌دست‌آمده به نظر می­رسد ذخیره‌سازی و انجماد اسپرم زنبورعسل در رقیق‌‌کنندۀ زردۀ تخم‌مرغ و سطح 2 درصد لستین سویا برای استفادۀ تلقیح مصنوعی ملکۀ زنبورعسل برای تسریع برنامه­های اصلاح نژادی، مناسب خواهد بود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله اسپرم، انجماد، رقیق کننده، زنبورعسل، لستین سویا،

عنوان انگلیسی Evaluation of different hand-made semen extenders for improving sperm quality of honey bee after freezing
چکیده انگلیسی مقاله The aim of this research was the collection and freezing of honey bee sperm, Apis mellifera, as a trail and evaluating different semen extenders to improve sperm quality after freeze-thawing process as a first trail in Iran. Semen was collected using artificial insemination device. In this experiment three different extenders including; egg yolk (TEY), buffer and 0.5% soybean lecithin (TSL0.5) and buffer and 2% soybean lecithin (TSL2), were used. Collected semen samples were evaluated using microscope and then were diluted with extenders. Diluted samples were gradually cooled in a refrigerator to 5°C and immediately loaded into straws and then frozen in liquid nitrogen. Data were analyzed using the GENMOD procedure of SAS software and results were expressed as least square means. The results demonstrated higher (P< 0.05) fresh sperm motility in extenders containing egg yolk (4.75±0.14) and 2% soybean lecithin (4.5±0.2) in comparison to 0.5% soybean-lecithin based extender (4.12±0.12). Also, the average of cooled motile spermatozoa in TEY and TSL2 based extenders (4.5±0.2 and 4.62±0.12, respectively) was significantly higher than TSL0.5 based extender (3.87±0.24). Post-thawed sperm motility in TEY (3.6±0.24) was significantly (P< 0.05) higher than soybean-lecithin based extenders. According to the results of this study, it seems that semen storage of honey bee using egg yolk and 2% soybean-lecithin based extenders would be an appropriate extender for artificial insemination in order to accelerate breeding programs.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله extender, freezing, honey bee, soybean lecithin, sperm

نویسندگان مقاله فاطمه دادخواه |
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تهران (Tehran university)

غلامعلی نهضتی |
استادیار، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تهران (Tehran university)

مهدی ژندی |
استادیار، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تهران (Tehran university)

مجتبی اماموردی |
دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تهران (Tehran university)


نشانی اینترنتی http://ijas.ut.ac.ir/article_59788_88864869186929aed574bc174db37950.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/954/article-954-311837.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات