این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات آب و خاک ایران، جلد ۵۵، شماره ۱، صفحات ۸۳-۹۶

عنوان فارسی اثرات باکتری‌های محرک رشد، محلول‌پاشی سالیسیلیک اسید و سیلیسیم بر پارامترهای رشدی سیر تحت تنش شوری
چکیده فارسی مقاله آزمایشی به‌صورت فاکتوریل بر پایه بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه تبریز در سال 1397 اجرا شد. فاکتورهای آزمایشی شامل: سه سطح تنش شوری (غیر شور، شوری 3 و 6 دسی‌زیمنس بر متر) از منبع سدیم کلراید، محلول‌پاشی در سه سطح بدون محلول‌پاشی هورمونی و تغذیه‌ای، محلول‌پاشی دو میلی‌مولار سیلیسیم و محلول‌پاشی یک میلی‌مولار سالیسیلیک اسید و فاکتور سوم، تلقیح باکتریایی در چهار سطح شامل: بدون تلقیح، تلقیح با آزوسپریلیوم، تلقیح با ازتوباکتر و تلقیح توأم دو باکتری بود. نتایج این تحقیق نشان داد که تنش شوری موجب کاهش رشد و عملکرد سیر گردید. محلول‌پاشی سالیسیلیک اسید و سیلیسیم و تلقیح با باکتری‌ها باعث بهبود جذب پتاسیم، افزایش ارتفاع بوته، سطح و تعداد برگ در بوته، ارتقاء اجزای عملکرد، عملکرد بیولوژیک و محصول سیر شد. تیمار‌های مورد استفاده به طور چشمگیری غلظت سدیم را در ریشه و برگ کاهش دادند. اثرات مثبت استفاده از تیمار‌های مورد مطالعه نه تنها تحت شرایط تنش شوری، بلکه در شرایط غیر شور نیز موجب بهبود رشد و عملکرد گیاه شد. در بین تیمارهای مورد مطالعه، محلول‌پاشی سالیسیلیک اسید و سیلیکون به همراه استفاده ترکیبی از باکتری‌های آزوسپریلیوم و ازتوباکتر اثرات مطلوب‌تری نسبت به سایر تیمارها بر رشد و بهره‌وری سیر نشان داد. در نهایت استفاده از باکتری‌های محرک رشد به همراه محلول‌پاشی سالیسیلیک اسید و سیلیکون برای مقابله با اثرات تنش شوری در گیاه سیر پیشنهاد شد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله ازتوباکتر، سیر، سطح برگ، شوری، رشد گیاه،

عنوان انگلیسی The effects of plant growth-promoting bacteria, foliar sprays of salicylic acid and silicon on growth parameters of garlic under salt stress
چکیده انگلیسی مقاله The factorial experiment based on a randomized complete block design was conducted with three replications at the research greenhouse of Tabriz University in 2017. The experimental factors include three levels of salinity stress (non-saline, salinity 3 and 6 dS/m) from the source of sodium chloride, foliar spraying in three levels without hormonal and nutritional foliar spraying, foliar spraying of 2 mM silicon and foliar spraying of 1mM salicylic acid, and the third factor, bacterial inoculation in four levels included: no inoculation, inoculation with Azosprilium, inoculation with Azotobacter and combined inoculation of two bacteria. The results of this research showed that the salt stress reduced the growth and yield of garlic. Spraying of salicylic acid and silicon and inoculation with bacteria improved potassium absorption, plant height, and leaf surface area, number of leaves per plant, yield components, biomass, and yield of garlic. The treatments significantly reduced the sodium concentration in both roots and leaves. The positive effects of the proposed treatments not only improved plant growth and performance under salinity stress conditions but also under non-saline conditions. Among the studied treatments, salicylic acid and silicon foliar applications along with the combined use of Azospirillium and Azotobacter showed more favorable effects on the growth and productivity of garlic than the other treatments. Finally, it was suggested to use growth-promoting bacteria in combination with salicylic acid and silicon solution spraying to mitigate the effects of salinity stress in garlic plants.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله ازتوباکتر, سیر, سطح برگ, شوری, رشد گیاه

نویسندگان مقاله علی رضا توسلی |
استادیار بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی،سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،

سعید قاسمی |
گروه اکوفیزیولوژی گیاهی دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

کاظم قاسمی گلعذانی |
گروه اکوفیزیولوژی گیاهی دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

سالار فرهنگی آبریز |
گروه اکوفیزیولوژی گیاهی دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

احمد بایبوردی |
دانشیار بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجانشرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،

هوشنگ خسروی |
دانشیار موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران


نشانی اینترنتی https://ijswr.ut.ac.ir/article_96705_425e6b4bec5e89dc41c074d18bc92779.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات