این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
دوشنبه 1 دی 1404
فرآیند و کارکرد گیاهی
، جلد ۱۳، شماره ۵۹، صفحات ۱۲۳-۱۴۴
عنوان فارسی
تأثیر فسفیت پتاسیم بر ویژگیهای رشدی و فعالیت آنتیاکسیدانی دانهالهای نارنج (Citrus aurantium L.) در واکنش به تنش شوری
چکیده فارسی مقاله
تنش شوری از جمله تنشهای غیر
زیستی محدود
کننده رشد مرکبات است. در این راستا
اعمال راهکارهای
مناسب بهمنظور بهبود صفات رشدی
و واکنش آنتیاکسیدانی تحت شرایط تنش شوری میتواند مفید باشد. پژوهش حاضر
بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار به صورت گلدانی در سال 1401 در گلخانه دانشگاه هرمزگان انجام شد. گیاهان نارنج مورد استفاده، دانهالهای شش ماهه (ارتفاع حدود 60 سانتیمتر) سالم
و
عاری
از
بیماری بودند. تیمارهای آزمایشی شامل شوری آب (5/1، 3، 5/4 و 6
دسیزیمنس بر متر
) و
فسفیت پتاسیم
(صفر،
5/1 و 3 گرم در لیتر) بود.
نتایج نشان داد که سطح شوری
6
دسیزیمنس بر متر
در مقایسه با شوری 5/1 دسیزیمنس بر متر نمک منجر به کاهش تعداد برگ، طول ساقه و حجم ریشه
(بهترتیب 09/44، 4/11 و 5/37
درصد
) و سبب افزایش نشت یونی و مالون دیآلدئید
(
بهترتیب 23/9 و 7/41
درصد)
شد.
کاربرد فسفیت پتاسیم (5/1
گرم در لیتر)
در مقایسه با شوری 6 دسیزیمنس بر متر باعث افزایش تعداد برگ، طول ساقه، حجم ریشه و طول ریشه (
بهترتیب
5/43، 4/34، 2/67 و 3/27 درصد) شد. علاوه بر این سبب افزایش
محتوای پروتئین و
فعالیت آنزیم کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز
،
فنیل آلانین آمونیالیاز
، گایاکول پراکسیداز و آسکوربیک پراکسیداز
(
بهترتیب
9/33،
4/94، 24/6، 8/22، 7/73 و 4/94
درصد) شد. فسفیت پتاسیم باعث کاهش نشت یونی و مالون دیآلدئید (بهترتیب 6/28 و 13/24 درصد) شد. در
نهایت، این مطالعه نشان داد
که فسفیت پتاسیم (
5/1 گرم در لیتر)
با تحریک سیستم آنتیاکسیدانی و خنثیسازی رادیکالهای آزاد اکسیژن، باعث بهبود خصوصیات رشدی و تعدیل اثرات مضر تنش شوری در دانهالهای نارنج میشود.
کلیدواژههای فارسی مقاله
آنزیم آنتیاکسیدان، طول ساقه، فنل، کلرید سدیم، نشت یونی
عنوان انگلیسی
The impact of potassium phosphite on growth parameters and antioxidant activities of sour orange (Citrus aurantium L.) in response to salinity
چکیده انگلیسی مقاله
Salinity stress
is among the abiotic stresses that restrict citrus growth. In this regard, the appropriate suitable solutions to improve growth characteristics and antioxidant responses under salt stress conditions can be useful. The present pot research was conducted as a factorial experiment in a completely randomized design with three replications in the greenhouse of the University of Hormozgan during 1401. The used sour orange plants were six-month-old seedlings (height about 60 cm) that were healthy and disease-free. Experimental treatments included water
salinity (1.5, 3, 4.5, and 6
dS/m
) and potassium phosphite (KPhi
(
(0, 1.5, and 3 g/l). The results revealed that the salinity of 6 dS/m compared to the salinity of 1.5 dS/m
led to a decrease in leaf number, stem length and root volume (44.09, 11.4 and 37.5%, respectively) and increased ion leakage and malondialdehyde (9.23 and 41.7%, respectively). Application of potassium phosphite (KPhi
(
(1.5 g/l) compared to the salinity of
6
dS/m increased leaf number, stem length, root volume and root length (43.5%, 34.4%, 67.2% and 27.3%, respectively). In addition, increased protein content and activity of catalase, superoxide dismutase, phenylalanine ammonialyase, guaiacol peroxidase and ascorbic peroxidase increased (33.9, 94.4, 6.24, 22.8, 73.7 and 94.4%, respectively). Potassium phosphite (KPhi
(
decreased ion leakage and malondialdehyde (28.6% and 24.13%, respectively). Finally, this study showed that potassium phosphite (KPhi
(
(1.5 g/l) stimulates the antioxidant system, neutralizes oxygen free radicals, improves growth characteristics and moderates the harmful effects of salinity stress in sour orange seedlings.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Antioxidant enzyme, Ion leakage, Phenol, Sodium chloride, Stem length
نویسندگان مقاله
سارا اترش | Sara Atrash
Department of Horticultural Sciences, University of Hormozgan, Bandar Abbas, Iran
گروه علوم باغبانی،دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
منصوره شمیلی | Mansoore Shamili
Hormoz Research Center, University of Hormozgan, Bandar Abbas, Iran
پژوهشکده هرمز، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
عبدالمجید میرزاعلیان دستجردی | Abdolmajid Mirzaalian Dastjerdi
Department of Horticultural Sciences, University of Hormozgan, Bandar Abbas, Iran
گروه علوم باغبانی،دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
آزاده گودرزی | Azadeh Goudarzi
Plant Protection Research Department, Hormozgan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Bandar Abbas, Iran
بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس، ایران
عبدالنبی باقری | Abdoolnabi Bagheri
Plant Protection Research Department, Hormozgan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Bandar Abbas, Iran
بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس، ایران
نشانی اینترنتی
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-698-11&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
تنش شوری
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات