این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
دوشنبه 1 دی 1404
فرآیند و کارکرد گیاهی
، جلد ۱۳، شماره ۵۹، صفحات ۲۴۷-۲۷۰
عنوان فارسی
خصوصیات مورفوفیزیولوژیکی و اسانس مرزه بختیاری (Saturjea bachtiarica) تحت تأثیر محرکهای رشدی و دورههای مختلف آبیاری
چکیده فارسی مقاله
تحقیق حاضر در قالب طرح بلوکهای کاملاً تصادفی با سه تکرار بهصورت کرتهای یکبار خرد شده در جهت ارزیابی محرکهای رشدی آلی و الکلی
بر برخی صفات مورفوفیزیولوژیکی، اسانس و ترکیبات اسانس مرزه
بختیاری
انجام گردید. تیمارهای دوره آبیاری (3، 6 و 9 روز یکبار) در کرتهای اصلی و محلولپاشی برگی محرکهای آلی
(کیتوزان، اسید سالیسیلیک و فنیل آلانین) و الکلی (متانول، اتانول و استون)
در کرتهای فرعی قرار گرفتند.
با توجه به نتایج بهدستآمده، محرکهای آلی و الکلی بهطور معنیداری بر صفات مورفوفیزیولوژیک و اسانس گونههای مرزه تأثیر داشتند. بالاترین محتوای کلروفیل (37/1- 41/1 میلیگرم در گرم وزن تر) و فنول (34/2-51/2 میلیگرم در گرم وزن تر) در تیمارهای کیتوزان (25/0 گرم در لیتر)، اتانول (10%) و فنیل آلانین (1 گرم در لیتر) تحت دور آبیاری 3 و 6 روز به دست آمد. بیشترین میزان اسانس (61/1-59/1 درصد) در گیاهان تحت تیمار با کیتوزان (25/0 میلیگرم در لیتر) و فنیل آلانین (1 گرم در لیتر) با دوره آبیاری 6 روز یکبار بوجود آمد. مشخص گردید که مونوترپنهای حلقوی عامل اصلی تعیینکننده کیفیت شامل پی- سایمن (4/35-1/20 %)، گاما-ترپینن (74/17-71/6%)، کارواکرول (54/36- 14/22 %)، آلفا-ترپینن (56/2-65/0 %)، جرماکرن-دی (01/2-65/0 %) و تیمول (45/1-54/0 %) هستند. محلولپاشی کیتوزان (25/0 گرم در لیتر)، اتانول (10 %) و فتیل آلانین (1 گرم در لیتر) بهطور معنیداری باعث افزایش مونوترپنهای الکلی در اسانس گیاهان مرزه شد. استفاده از کیتوزان با غلظت 25/0 گرم در لیتر میتواند نقش مؤثری در بهبود صفات مورفوفیزیولوژیکی و اسانس مرزه بختیاری تحت شرایط مشابه اقلیمی داشته باشد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
آبیاری، اتانول، کارواکرول، کیتوزان، محلولپاشی
عنوان انگلیسی
Morpho-physiological and essential oil characters of Savory (Satureja bachtiarica) by affected of elicitors and irrigation regimes
چکیده انگلیسی مقاله
The present study was conducted in a randomized complete block design
(RCBD)
with three replications to investigate the effect of
elicitors on the morpho-physiological characters and essential oil quantity and quality of
Satureja bachtiarica.
Three
irrigation regimes (3, 6, 9 day interval) in main plots and foliar application of
organic
(chitosan, salicylic acid, phenylalanine)
and alcoholic elicitors (
ethanol, methanol, acetone) with control level (without any spraying)
in sub plots were done. According to obtained results, applied elicitors significantly influenced the morpho-physiological and phytochemical characters of
S.bachtiarica.
In two years, the highest chlorophyll content (1.37-1.41 mg.g
-1
FW) and total phenol content (2.34-2.51 mg.g
-1
FW) were obtained in chitosan (0.25 mg.l
-1
),
ethanol
(10 %) and
phenylalanine (1 mg.l
-1
)
treatments by irrigation regimes 3 and 6 day interval, respectively. The highest essential oil contents (1.61-1.59%) were obtained from the plants treated by chitosan (0.25 mg.l
-1
) and
phenylalanine (1g.l
-1
) by
irrigation regime 3 day interval. The most important chemical compounds that determine the quality of
S.bachtiarica
essential oil included alcoholic monoterpenes such as P-cymene (35.4-20.1 %), gamma-terpinene (17.74-6.71 %), Carvacrol (36.54-22.14 %), Alpha-terpinene (2.56-0.65 %), Germacrene-D (2.01-0.65 %) and Thymol (1.45-0.54 %) made the most components of essential oil plants.
Foliar application of
chitosan (0.25 mg.l
-1
),
ethanol
(10 %) and
phenylalanine (1g.l
-1
)
significantly increased the monoterpene alcohols compounds in essential oils of
S.bachtiarica.
Generally, the application of chitosan at 0.25 gr.l
-1
can be a good strategy to improve morpho-physiological characters and essential oil quantity and quality of
S.bachtiarica
in same climate.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Carvacrol, Chitosan, Ethanol, Foliar application, Irrigation
نویسندگان مقاله
مهراب یادگاری | Mehrab Yadegari
Research Center of Nutrition and Organic Products (R.C.N.O.P), Shahrekord Branch, Islamic Azad University, Shahrekord, Iran
مرکز تحقیقات تغذیه و محصولات ارگانیک، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
نشانی اینترنتی
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-719-47&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
تنظیم کننده های رشد گیاهی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات