این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فرآیند و کارکرد گیاهی، جلد ۱۳، شماره ۵۹، صفحات ۳۴۳-۳۶۴

عنوان فارسی مطالعه اثر تنش شوری بر برخی صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی در ژنوتیپ‌های برنج در مرحله گیاهچه‌ای تحت شرایط هیدروپونیک
چکیده فارسی مقاله برنج از مهم‌ترین محصولات غذایی در جهان است. شوری خاک عملکرد و کیفیت محصول برنج را کاهش می­‌دهد. غربال کردن ارقام برنج برای شناسایی ارقام متحمل به شوری برای تولید ارقام جدید و کشت در مناطق شور دارای اهمیت زیادی می‌باشد. در این مطالعه، صفات مورفوفیزیولوژیک 42 ژنوتیپ برنج به همراه ژنوتیپ­های NONA BOKARA به­عنوان شاهد متحمل و IR29 به­عنوان شاهد حساس به شوری در مرحله گیاهچه‌ای در دو سطح صفر و 100 میلی­مولار شوری (از منبع نمک­های NaCl، CaCl2، Na2SO4) در شرایط هیدروپونیک به صورت طرح کرت‌های خرد­شده در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر ژنوتیپ برنج، شوری و برهمکنش آن­ها در تمام صفات مورد مطالعه در سطح احتمال یک درصد معنی­دار بود. همچنین نتایج نشان داد که صفات طول ریشه و ساقه، وزن تر و خشک ساقه و ریشه، محتوای نشت الکترولیت، زیست­توده و شاخص سبزینگی تحت تنش شوری کاهش معنی­داری نشان دادند. محتوای پرولین تحت تنش شوری افزایش یافته بود. بررسی ضرایب همبستگی نشان داد که همبستگی مثبت و معنی­داری بین صفات زیست­توده با وزن خشک ریشه و ساقه وجود دارد. نتایج تجزیه به مؤلفه‌های اصلی نشان داد که صفات
زیست­توده، وزن تر و خشک ساقه، طول ساقه و وزن تر ریشه در مؤلفه اول بیشترین تأثیر را در جهت مثبت داشتند. نتایج حاصل از تجزیه خوشه‌ای نشان داد که 12 ژنوتیپ‌ به همراه
NONA BOKARA در خوشه متحمل قرار گرفتند که می‌توانند در برنامه‌های اصلاحی برای توسعه ارقام متحمل به شوری مورد استفاده قرار گیرند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله تجزیه خوشه‌ای، حساس، غربال‌گری، متحمل، همبستگی

عنوان انگلیسی Studying the effect of salinity stress on some morphological and physiological traits in rice genotypes at the seedling stage under hydroponic conditions
چکیده انگلیسی مقاله Rice is one of the most important food products in the world. Soil salinity reduces the yield and quality of rice. For the development of new cultivars and the cultivation of rice in saline environments, screening rice cultivars to identify salinity-tolerant cultivars is crucial. In this study, the morphophysiological characteristics of 42 rice genotypes were examined in split plots using a completely randomized design with three replications in hydroponic conditions, with NONA BOKARA representing as a tolerant control and IR29 as a sensitive control to salinity in the seedling stage at two levels of 0 and 100 mM salinity (from the source of NaCl, CaCl2, and Na2SO4). The variance analysis results revealed that the effect of rice genotypes, salinity, and their interaction on all traits studied was significant at the 1% level of probability. Additionally, the findings of this study demonstrated that under salt stress, the root and stem length, fresh and dried weight of the stem and root, the electrolyte leakage content, biomass, and chlorophyll content were all drastically decreased. But under salt stress, the proline content increased. Moreover, the results of the correlation study revealed a significant and positive correlation between biomass features and both shoot fresh weight and shoot dry weight. According to the results of the principal component analysis, the biomass, shoot fresh and dry weight, shoot length, and root weight had the largest positive effects on the first component. The results of cluster analysis showed that 12 genotypes, along with NONA BOKARA were included in the tolerant cluster, which can be used in breeding programs to develop salinity-tolerant cultivars.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Cluster analysis, Correlation, Screening, Sensitive, Tolerant

نویسندگان مقاله سیده فاطمه محمدی | Seyede Fateme Mohamadi
Plant Breeding Department, Faculty of Crop Science, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University (SANRU), Sari, Iran
گروه اصلاح نباتات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

نادعلی بابائیان جلودار | NadAli Babaian Jolodar
Plant Breeding Department, Faculty of Crop Science, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University (SANRU), Sari, Iran
گروه اصلاح نباتات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

نادعلی باقری | NadAli Bagheri
Plant Breeding Department, Faculty of Crop Science, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University (SANRU), Sari, Iran
گروه اصلاح نباتات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

قربانعلی نعمت زاده قراخیلی | Ghorban Ali Nematzadeh Qharakhili
Genetics and Agricultural Biotechnology Institute of Tabarestan (GABIT), Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University (SANRU), Sari, Iran
پژوهشکده ژنتیک و زیست‌فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی ساری، ساری، ایران

سید حمیدرضا هاشمی پطرودی | Seyed HamidReza Hashemi Petroudi
Genetics and Agricultural Biotechnology Institute of Tabarestan (GABIT), Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University (SANRU), Sari, Iran
پژوهشکده ژنتیک و زیست‌فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی ساری، ساری، ایران


نشانی اینترنتی http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1769-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تنش شوری
نوع مقاله منتشر شده کاربردی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات