این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
چهارشنبه 19 آذر 1404
Acta Medica Iranica
، جلد ۳۸، شماره ۱، صفحات ۳۶-۳۹
عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
The effect of time from last food intake on arterial blood gases: Implication on reference values
چکیده انگلیسی مقاله
Arterial blood gas parameters were analyzed in forty-nine healthy persons (31 males, 18 females) to detemine reference values fo these parameters and their relation to the time from last food intake to arterial puncture (T). The mean ± standard deviation of arterial oxygen pressure, arterial carbon dioxide pressure and pH at core body temperature were 84.4±7.0 mmHg (Male: 83.0±6.5, Female: 86.7±73), 37.7±2.8 mmHg (Male: 38.5±2.7, Female: 36.2±2.4) respectively 7.41±0.02 (Male: 7.41±0.02 Female: 7.42±0.03). the mean PCO2 was lower in comparison with most of the studies at sea level. The difference between males and females was significant in PCO2 and PH (P=0.004, P=0.02 respectively) but in was not significant in PO2 (P=0.07). The PCO2 and pH had no statistically significant relatioship with age (P=0.42, P=0.25 respectively). The relationship between Po2 with age, PCO2 and T was significant (P=0.02, P=0.017, and P=0.019 respectively). The best linear predictive equation was: Po2= 1.28 AO2-29.4 for T 10hours Þ AO2 = 0.21(Baro-47) – (1.2PCO2
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
زاهدپور انارکی m | zahedpour anaraki m
ابطحی | abtahi h
نشانی اینترنتی
http://acta.tums.ac.ir/index.php/acta/article/view/2160
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
Articles
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات