این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های تولیدات دامی، جلد ۱۵، شماره ۴۴، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی بررسی گوارش پذیری، تخمیر و ارزش تغذیه‌ای بقایای گیاه سزبانیا (Sesbania sp. L) برای حیوان نشخوارکننده
چکیده فارسی مقاله
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: دام‌های نشخوارکننده و فرآورده‌های آن‌ها نقش مهمی در تأمین غذای بسیاری از مردم دارند. آن‌ها می‌توانند گیاهانی که توسط انسان گوارش پذیر نیستند را به پروتئین و سایر مواد مغذی قابل مصرف برای انسان تبدیل کنند. بنابراین هدف از انجام این پژوهش بررسی ارزش تغذیه‌ای گیاه سزبانیا (Sesbania sp. L) برای نشخوارکنندگان بود.
مواد و روش‌ها: تیمارهای آزمایشی شامل جیره شاهد (فاقد گیاه سزبانیا)، 25، ۵۰، ۷۵ و ۱۰۰ درصد جایگزینی گیاه سزبانیا با یونجه بودند. مقدار گاز تولیدی نمونه‌ها در زمان‌های صفر، 2، 4، 6، 8، 10، 12، 24، 48، 72 و 96 ساعت پس از انکوباسیون ثبت و فراسنجه‌های تولید گاز، گوارش‌پذیری ماده‌آلی، انرژی قابل متابولیسمی آن‌ها، غلظت نیتروژن آمونیاکی، pH و جمعیت پروتوزوآی محیط کشت برآورد شدند. داده‌های حاصل با طرح کاملا تصادفی تجزیه و تحلیل شدند. در آزمایش‌ حاضر ترکیب شیمیایی و هضم و تخمیر گیاه سزبانیا با علوفه یونجه نیز مقایسه شد.
یافته‌ها: در مقایسه با شاهد جیره‌های حاوی سزبانیای جایگزین شده با یونجه، در تمام سطوح به طور معنی‌داری کمترین میزان ظرفیت و نرخ تولید گاز را داشتند (0/05P<). مقایسه گیاه سزبانیا و علوفه‌ی یونجه نشان‌داد ظرفیت و نرخ تولید گاز یونجه نسبت به گیاه سزبانیا بیشتر بود. عامل تفکیک، توده زنده میکروبی و بازده تولید توده زنده میکروبی در تمام سطوح سزبانیا جایگزین شده با یونجه نسبت به جیره‌ی شاهد بالاتر بود و سطوح 75 درصد و 100 درصد سزبانیا جایگزین شده با یونجه به‌طور معنی‌داری نسبت به شاهد و سایر تیمارها بالاترین عامل تفکیک را داشتند (0/05P<)، اما ماده آلی واقعا تجزیه شده تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. نتایج در رابطه با مقایسه گیاه سزبانیا و یونجه نشان داد که عامل تفکیک، تولید توده زنده میکروبی و بازده تولید توده زنده میکروبی گیاه سزبانیا به‌طور معنی‌داری نسبت به یونجه بالاتر بود (0/05P<). نتایج فراسنجه ­های تخمیر پس از 24 ساعت انکوباسیون نشان داد که pH محیط کشت تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت، اما غلظت نیتروژن آمونیاکی تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت (0/05>P) و تیمار شاهد بالاترین غلظت نیتروژن آمونیاکی را داشت. در مقایسه گیاه سزبانیا با یونجه pH محیط کشت تحت تأثیر تیمار آزمایشی قرار نگرفت و غلظت نیتروژن آمونیاکی گیاه سزبانیا به طور معنی‌داری پایین‌تر از علوفه یونجه بود (0/05>P). جمعیت پروتوزوآهای هلوتریش، انتودینومورف و سلولولیتیک و کل جمعیت پروتوزوآی شکمبه در تیمار شاهد بیشترین و در تیمار جایگزینی 100 درصد گیاه سزبانیا با علوفه یونجه، کمترین مقدار بود. نتایج در رابطه با مقایسه گیاه سزبانیا با علوفه یونجه نیز نشان دهنده افزایش جمعیت پروتوزوآهای هلوتریش، انتودینومورف و سلولولیتیک و کل جمعیت پروتوزوآی شکمبه در علوفه یونجه و کاهش جمعیت در گیاه سزبانیا بود. نتایج گوارش پذیری در شرایط آزمایشگاهی نشان داد که گوارش پذیری ماده خشک، NDF و ADF در تیمار شاهد بیشترین مقدار بود. مقایسه گیاه سزبانیا با علوفه یونجه نشان داد گوارش پذیری ماده خشک، NDF و ADF یونجه بیشتر از گیاه سزبانیا بود.
نتیجه‌گیری کلی: در کل نتایج آزمایش حاضر نشان داد که ترکیب شیمیایی و هضم پذیری گیاه سزبانیا به علوفه‌ی یونجه شباهت‌هایی دارد؛ لذا، گیاه سزبانیا می‌تواند به عنوان جایگزین مناسبی برای علوفه‌ی یونجه مورد توجه قرار گیرد.
mouseout="msoCommentHide('_com_1')" onmouseover="msoCommentShow('_anchor_1','_com_1')" style="text-align: justify;">
کلیدواژه‌های فارسی مقاله تولید گاز، پروتوزوآ، سزبانیا، گوارش پذیری، نیتروژن­آمونیاکی، یونجه

عنوان انگلیسی Investigating digestibility, fermentation and nutritional value of Sesbania plant (Sesbania sp. L) for ruminant animals
چکیده انگلیسی مقاله
Extended Abstract 
Introduction and Objective: Ruminant animals and their products play an important role in providing food for many people. They are able to convert plants that cannot be digested by humans into usable protein for humans. Therefore, the purpose of this research was to investigate the nutritional value of Sesbania sp. L. for ruminant Animals.
Material and Methods: The experimental treatments included the control diet (without the Sezbania plant), 25, 50, 75, and 100% replacement of the Sezbania plant with alfalfa. The amount of gas produced by the samples at 2, 4, 6, 8, 10, 12, 24, 48, 72, and 96 hours after incubation was recorded and gas production parameters, digestibility of organic matter, their metabolizable energy, ammonia nitrogen concentration, pH and protozoa population of culture medium were estimated. The resulting data were analyzed with a completely randomized design. In the present experiment, the chemical composition, digestion, and fermentation of Sesbania plant were also compared with alfalfa hay.
Results: According to the results, compared to the control, diets containing Sesbania, replaced with alfalfa, had significantly the lowest potential and gas production rate at all levels (P < 0.05). The comparison of the Sezbania plant and alfalfa hay showed that the potential and gas production rate of alfalfa was higher than that of the Sezbania plant. In the experimental diets, the partitioning factor, microbial biomass production, and microbial biomass production efficiency were higher at all levels of Sesbania replaced with alfalfa compared to the control diet, and the levels of 75% and 100% of Sesbania replaced with alfalfa were significantly higher partitioning factor than the control and other treatments (P<0.05), but the truly degradable organic matter was not affected by the experimental treatments. The results regarding the comparison of the Sezbania plant and alfalfa hay showed that the partitioning factor, microbial biomass production, and microbial biomass production efficiency of the Sezbania plant were significantly higher than alfalfa (P<0.05). The results of fermentation parameters after 24 hours of incubation showed that the pH of the rumen culture medium was not affected by the experimental treatments, but the ammonia nitrogen concentration was affected by the experimental treatments (P<0.05), and the control treatment had the highest ammonia nitrogen concentration. In the comparison of the Sezbania plant with alfalfa hay, the pH of the rumen culture medium was not affected by the experimental treatment, and the ammonia nitrogen concentration of the Sezbania plant was significantly lower than that of alfalfa hay (P<0.05). The helotrich, entodinomorph, cellulitic protozoa population, and the total rumen protozoa population were the highest in the control treatment (29.33) and the lowest in the 100% replacement of Sesbania plant with alfalfa hay (9.66). The results regarding the comparison of the Sezbania plant with alfalfa hay showed an increase in the population of Helotrich, Entodinomorph, and Cellulitic protozoa, and the total population of rumen protozoa in alfalfa hay, and a decrease in the population of Sezbania plant. The results of in vitro digestibility showed that the digestibility of dry matter, NDF, and ADF was the highest in the control treatment. The comparison of the Sezbania plant with alfalfa hay showed that the digestibility of dry matter, NDF, and ADF of alfalfa was higher than that of the Sezbania plant.
Conclusion: In general, the results of the present experiment showed that the chemical composition and digestibility of the Sesbania plant are similar to alfalfa hay; therefore, the Sesbania plant can be considered as a suitable substitute for alfalfa hay.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله  Alfalfa hay, Ammonia nitrogen, Digestibility, Gas production, Protozoa, Sezbania

نویسندگان مقاله مرتضی چاجی | Morteza Chaji
Department of Animal Science, Faculty of Animal Science and Food Technology, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Iran
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

سمیه حسینی | somayeh Hosseini
Department of Animal Science, Faculty of Animal Science and Food Technology, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Iran
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان


نشانی اینترنتی http://rap.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-559-11&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه نشخوارکنندگان
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات