این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
جمعه 21 آذر 1404
پژوهش آب در کشاورزی
، جلد ۳۸، شماره ۱، صفحات ۱-۱۴
عنوان فارسی
بررسی شاخصهای بهرهوری فیزیکی آب و انرژی در دو دشت با اقلیم متفاوت
چکیده فارسی مقاله
آب، غذا و انرژی سه منبع اساسی برای حفظ زندگی و توسعه اقتصادی اجتماعی هستند و به
طور جدایی
ناپذیری به هم مرتبط اند.
هدف پژوهش حاضر بررسی شاخص
های بهره
وری
آب
، انرژی و پتانسیل گرمایش جهانی محصولات عمده زراعی یعنی گندم و کلزا در دو اقلیم متفاوت در دشت ساری
(معتدل و مرطوب)
و دشت شریف
آباد (گرم و
نیمه
خشک) بود.
برای بررسی این شاخص
ها در محصول گندم و کلزا از دادههای مقطعی سال زراعی 1401-1400 استفاده شد. ابتدا تعداد نمونه بر اساس رابطه کوکران مشخص شد. سپس نمونهگیری بر اساس پرسشنامه طرحشده توسط خود محققان انجام گردید. تعداد 300 پرسشنامه تهیه شد و اطلاعات جمعآوریشده شامل مقدار مصرف نهادهها و مقدار تولید بود. نتایج نشان داد که میانگین بهره
وری فیزیکی آب در دشت ساری برای گندم و کلزا به ترتیب برابر با 1/13 و 0/67 کیلوگرم بر مترمکعب و در دشت شریف
آباد به
ترتیب 0/83 و 0/35 کیلوگرم بر مترمکعب بوده است. نیز، نتایج بهدستآمده برای شاخص
های انرژی نشان داد که
بالاترین میزان انرژی ورودی در دشت ساری و شریف
آباد برای محصول گندم به
ترتیب برابر با 80618 و
71072
مگاژول در هکتار بوده است. همچنین نتایج نشان داد که بالاترین میزان انتشار گازهای گلخانه
ای در دشت ساری برای محصول گندم برابر با 2495 و در دشت شریف
آباد برابر با 2299 کیلوگرم
CO
2
در هکتار به دست آمد که علت احتمالی این امر استفاده بیشازحد کود و سموم در دشت ساری است. نتایج کلی نشان داد که عملکرد محصول در مناطق مرطوب بیشتر از مناطق خشک و نیمه
خشک نبوده و این شاخص به پارامترهای مختلفی از جمله مصرف آب و مدیریت زراعی بستگی دارد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
انرژی خالص، بهرهوری انرژی، کلزا، گندم،
عنوان انگلیسی
An Investigation on Physical Productivity of Water and Energy Indices in Two Contrasting Climates
چکیده انگلیسی مقاله
Water, food, and energy are three essential sources for maintaining life and fostering socio-economic development, and they are inseparably interconnected. The aim of the present study was to examine the indicators of water and energy efficiency of major agricultural products, namely, wheat and rapeseed, in two different climates in Sari (temperate and humid) and Sharifabad (hot and semi-arid) plains in Iran. To investigate these indicators in wheat and rapeseed crops, data from the agricultural year 2021-22 were utilized. Initially, the number of samples was determined based on the Cochran formula. Then, sampling was done using a questionnaire designed by the authors. The questionnaires numbered 300, and the collected information included inputs and production quantities. The results showed that the average water physical efficiencies in Sari Plain for wheat and rapeseed crops were 1.13 and 0.67 kg/m
3
, while in Sharifabad Plain, it was 0.83 and 0.35 kg/m
3
, respectively. Furthermore, the results indicated that the highest level of input energy in Sari and Sharifabad plains for wheat was 80618 and 71072 MJ/ha, respectively. The results also showed that greenhouse gas emissions were higher in Sari than in Sharifabad, probably because of excessive use of fertilizer and pesticide in Sari. The highest greenhouse gas emissions in Sari for wheat were 2495 kg CO
2
/ha, and in Sharifabad, it was 2299 kg CO
2
/ha. Overall, the results indicated that crop performance in humid regions was higher than in dry and semi-dry regions, and this indicator depends on various parameters, including water consumption and agronomic management.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
انرژی خالص, بهرهوری انرژی, کلزا, گندم
نویسندگان مقاله
سعید حبیبی |
دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی منابع آب، گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
مجتبی خوشروش |
دانشیار گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی زارعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.
رسول نوری خواجه بلاغ |
دانشجوی دکتری ارشد آبیاری و زهکشی، گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
نشانی اینترنتی
https://wra.areeo.ac.ir/article_130607_25364a5df193a9423ce8aebdb1f6587b.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات