این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
سلامت و محیط زیست، جلد ۱۷، شماره ۱، صفحات ۵۹-۷۰

عنوان فارسی ارزیابی بقایای آنتی‌بیوتیکی در شیر خام تولیدی استان فارس با روش سریع در سال ۱۳۹۷ و تعیین مقدار اکسی‌تتراسایکلین، انروفلوکساسین و پنی‌سیلین جی در نمونه‌های آلوده
چکیده فارسی مقاله
زمینه و هدف: توجه به بقایای آنتی‌بیوتیکی در شیر بدلیل اثرات بهداشتی در بروز مقاومت‌های میکروبی در مصرف‌کننده و همچنین اثرات مخرب در صنایع لبنی دارای اهمیت است. این بررسی با هدف تعیین مقدار اکسی‌تتراسایکلین، انروفلوکساسین و پنی‌سیلین جی در نمونه‌های شیرخام تولیدی استان فارس که در غربالگری با کیت سریع آلوده تشخیص داده شدند، انجام شد.
روش بررسی: نمونه‌های اخذ شده ابتدا با کیت تجاری کیفی از نظر وجود باقیمانده آنتی‌بیوتیکی مورد بررسی قرار گرفته و سپس مقدار آنتی‌بیوتیک‌های اکسی‌تتراسایکلین، انروفلوکساسین و پنی‌سیلین جی در نمونه‌های مثبت شده در آزمون سریع متعلق به ماه میانی هر فصل، با استفاده از روش کروماتوگرافی مایع به همراه طیف سنجی جرمی متوالی تعیین گردید.
یافته‌ها: با کیت تجاری اکلپسی، 121 (7/7 درصد) نمونه آلوده به آنتی‌بیوتیک تشخیص داده شدند. فصل (0/001p<) و محل نمونه‌گیری (0/01p<) اثر معنی‌داری بر روی بقایای آنتی‌بیوتیکی در شیر خام استان داشتند. در روش کروماتوگرافی از 6 نمونه (27/3 درصد) بقایای آنتی‌بیوتیکی اکسی‌تتراسایکلین و انروفلوکساسین جدا شد که غلظت هیچ کدام از آنها بیش از حد مجاز تعیین شده توسط سازمان دامپزشکی ایران نبود.
نتیجه‌گیری: اگرچه مقادیر آنتی‌بیوتیک‌های جدا شده از شیر خام استان فارس بسیار پایین‌تر از حد مجاز بود، اما بدلیل احتمال وجود سایر مواد ضدمیکروبی، لازم است تا اقدامات اجرایی و آموزشی و پژوهشی بیشتری برای به حداقل رساندن این بقایا در شیر خام صورت گیرد.
 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله بقایای آنتی‌بیوتیکی، شیر خام، بیشینه حد مجاز، غربالگری، کروماتوگرافی مایع- طیف‌سنج جرمی متوالی

عنوان انگلیسی Evaluation of antibiotic residues in raw milk of Fars province by rapid method in 2018 and determining the amount of oxytetracycline, enrofloxacin and penicillin G in contaminated samples
چکیده انگلیسی مقاله
Background and Objective: Paying attention to antibiotic residues in milk is important due to its health effects on the occurrence of microbial resistance in consumers, as well as its harmful effects on the dairy industry. This study was carried out with the aim of determining the amount of oxytetracycline, enrofloxacin, and penicillin G in raw milk samples produced in Fars province, which were detected as contaminated during screening with a rapid kit.
Materials and Methods: The samples were first examined with a rapid commercial kit for the presence of antibiotic residues. Then the amount of oxytetracycline, enrofloxacin and penicillin G antibiotics in the positive samples belonging to the middle month of each season was determined using the liquid chromatography-tandem mass spectrometry method.
Results: Antibiotic residues were found in 121 (7.7%) samples by the commercial Eclipse kit. Both season (p<0.001) and region (p<0.01) of sampling had a significant effect on antibiotic residues in raw milk. In the chromatographic method, antibiotic residues of oxytetracycline and enrofloxacin were detected in 6 (27.3%) samples, none of which exceeded the permissible limit determined by the Iranian Veterinary Organization.
Conclusion: Although the amount of antibiotics detected from raw milk from Fars province was much lower than the permissible limit, it is necessary to implement further executive, educational, and research measures to minimize these residues in raw milk due to the possibility of the presence of other antimicrobial substances.
 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Antibiotic residues, Raw milk, Maximum residue limit, Screening, LC-MS/MS

نویسندگان مقاله مجید هاشمی | Majid Hashemi
Shiraz Branch, Razi Vaccine and Serum Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Shiraz, Iran
شعبه شیراز، مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران

محمد جواد آگاه | Mohammad Javad Agah
Animal Science Research Department, Fars Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Shiraz, Iran
بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران

امیر محمود رستگار | Amir Mahmoud Rastegar
Department of Education and Research, Veterinary General Office of Fars Province, Veterinary Organization, Shiraz, Iran
بخش آموزش و پژوهش، اداره کل دامپزشکی استان فارس، سازمان دامپزشکی، شیراز، ایران


نشانی اینترنتی http://ijhe.tums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2829-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات