این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
سه شنبه 2 دی 1404
سلامت و محیط زیست
، جلد ۱۷، شماره ۱، صفحات ۱۹۳-۲۰۴
عنوان فارسی
بررسی مقادیر و ارزیابی خطر سرب در شیرهای خام جمع آوری شده از دامداری های استان تهران در فصل زمستان، ۱۴۰۱
چکیده فارسی مقاله
مقدمه و هدف:
با
توجه
به
آنکه
شیر
و
فرآورده
های
آن
در
بسیاری
از
نقاط
جهان
بخش
جدایی ناپذیری
از
رژیم
غذایی
انسان
را
تشکیل می
دهند،
بنابراین
باید
اقدامات
موثری در راستای
ایمنی
شیر
و
به حداقل
رساندن
مقدار
آلاینده
های خطرناک در
آن
صورت
گیرد
.
این
مطالعه
با
هدف
تعیین
غلظت و ارزیابی خطر
فلز سنگین
سرب
در شیر
خام
تولید
شده
در
استان تهران
انجام
شده است.
روش بررسی:
در
این
مطالعه
توصیفی
مقطعی،
نمونه های شیر خام از 24 دامداری
مختلف استان تهران در فصل زمستان سال 1401 جمع آوری
و
از
نظر
آلودگی سرب با
استفاده
از روش
طیف
نگار
جذب
اتمی
شعله
مورد
ارزیابی قرار گرفتند. با آزمون های آماری مرتبط نتایج حاصله با استانداردهای جهانی مورد مقایسه قرار گرفت. در ادامه با میانگین نتایج ارزیابی خطر صورت گرفت.
یافتهها: در
این
بررسی،
میانگین مقدار
سرب
در
هیچ
یک
از
نمونه
ها
بالاتر
از
حد
مجاز
نبود. میانگین و انحراف معیار غلظت سرب در نمونه ها
ppb
5/8
±
7
به دست آمد. تمامی نمونه های مورد آزمایش کمتر از حد مجاز استانداردهای جهانی بود.
اختلاف معنی داری بین میزان سرب کلیه دامداری ها نیز مشاهده نشد.
مقدار
HQ
(Hazard Quotient)
برای کودکان و بزرگسالان کمتر از یک محاسبه شد.
نتیجهگیری: غلظت سرب در تمامی نمونه ها زیر حد مجاز اعلامی
کدکس
و سازمان استاندارد ایران قرار داشت. با توجه به
HQ
محاسبه شده مصرف شیر از نظر آلودگی به سرب، خطر غیر سرطان زایی نداشت.
کلیدواژههای فارسی مقاله
سرب، شیر خام، دامداری، تهران، ارزیابی خطر
عنوان انگلیسی
Investigating the amounts and risk assessment of lead in raw milk collected from farms in Tehran province in winter, 2022
چکیده انگلیسی مقاله
Background and Objective:
Given the crucial role of milk and its products in human diets, it is imperative to implement effective measures to ensure the safety of milk by minimizing the presence of hazardous pollutants. This study aims to assess the concentration and potential risks associated with lead in raw milk produced in Tehran province.
Materials and
Methods:
This cross-sectional descriptive study involved the collection of raw milk samples from 24 diverse livestock farms in Tehran province during the winter season of 1401. The samples were analyzed for lead contamination using flame atomic absorption spectrometry. Statistical tests were applied to compare the results with international standards, and subsequent risk assessment was conducted based on the average amounts.
Results:
The study revealed that none of the samples exceeded the permissible limit for lead. The mean and standard deviation of lead concentration in the samples was 7 ± 5.8 (ppb), well below the international standard. There was no significant variation in lead levels among the tested livestock farms. The Hazard Quotient (HQ) values for both children and adults were calculated to be less than 1.
Conclusion:
The concentration of lead in all samples remained below the permissible limits set by Codex and the Iran Standards Organization, indicating no non-carcinogenic risks associated with milk consumption in terms of lead contamination, as suggested by the calculated HQ values.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Lead, Raw milk, Animal farm, Tehran, Risk assessment
نویسندگان مقاله
علیرضا بختیاری | Alireza Bakhtiyari
Department of Environmental Health Engineering, Faculty of Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
بهروز اکبری آدرگانی | Behrouz Akbari-adergani
Water Safety Research Center, Food and Drug Administration, Ministry of Health and Medical Education, Tehran, Iran
مرکز تحقیقات سلامت آب، سازمان غذا و دارو، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران
پریسا شاولی گیلانی | Parisa Shavli-Gilani
Department of Environmental Health Engineering, Faculty of Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
لیلا کرمی | Liela Karami
Department of Environmental Health Engineering, Faculty of Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
نجمه یزدانفر | Najmeh Yazdanfar
Iranian Institute of R&D in Chemical Industries (IRDCI) (ACECR), Tehran, Iran
پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران
پریسا صدیق آرا | Parisa Sadighara
Department of Environmental Health Engineering, Faculty of Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
نشانی اینترنتی
http://ijhe.tums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1552-2&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
عمومی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات