این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فرآیند و کارکرد گیاهی، جلد ۱۳، شماره ۶۰، صفحات ۲۵۱-۲۶۴

عنوان فارسی بررسی اثر رقابت علف‌هرز سلمه‌تره (Chenopodium album) بر عملکرد و کیفیت گیاه جعفری (Petroselinum sativum L.)
چکیده فارسی مقاله در میان عوامل کاهش­دهنده تولید محصولات کشاورزی، علف‏های هرز از اهمیت خاصی برخوردار هستند که منجر به خسارت‏های زیادی در کشاورزی می‏شود. به­منظور بررسی رقابت علف­هرز سلمه­تره با گیاه دارویی جعفری آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانه آموزشکده فنی و حرفه‏ای دماوند در سال 1402 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح مختلف زمان سبز­شدن علف‏هرز سلمه‏تره (7 روز قبل از سبز­شدن جعفری، همزمان، 7، 14 و 21 روز پس از سبز شدن جعفری) و تراکم بوته (صفر، 1 و 2 بوته سلمه‏تره) در گلدان بود. نتایج آزمایش نشان داد که ارتفاع بوته، وزن تر و خشک اندام هوایی، عملکرد در واحد سطح (گلدان)، قطر دمبرگ، میزان جذب عناصر غذایی و ویتامین ث تحت اثر زمان سبز­شدن و تراکم علف‏هرز قرار گرفتند. کمترین میزان صفات مورد مطالعه در تیمار 7 روز سبز­شدن زودتر سلمه­تره مشاهده شد. بیشترین درصد اسانس (94/0 درصد) در تیمار سبز­شدن 21 روز سلمه­تره و کمترین درصد اسانس هم مربوط به زمان سبز­شدن 7- و صفر روز بود که از لحاظ آماری در یک رده‌بندی قرار گرفتند. همچنین بیشترین درصد اسانس (98/0 درصد) مربوط به تیمار تراکم صفر سلمه‏تره (شاهد) و کمترین آن (64/0 درصد) مربوط به تراکم سلمه‌تره دو بوته در گلدان بود. از این­رو توصیه می‏شود در کشت گیاه جعفری اقدام به کشت زود هنگام آن نمود تا منجر به کاهش عملکرد کمی و کیفی آن نشود، اگر­چه از تراکم علف‏هرز سلمه‏تره نباید غافل شد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله جذب مواد معدنی، درصد اسانس، وزن تر اندام هوایی، ویتامین ث

عنوان انگلیسی Effect of lambsquarters (Chenopodium album) competition on the yield and quality of parsley (Petroselinum sativum L.)
چکیده انگلیسی مقاله Among the factors that reduce the production of agricultural products, weeds are of particular importance, which lead to huge losses in agriculture. In order to investigate the competition of lambsquarters weed with parsley medicinal plant, a factorial experiment was conducted in the form of a completely random basic design with three repetitions in the greenhouse of Damavand Technical and Vocational School in 1402. Experimental treatments include different levels of weed germination time (7 days before parsley sprouting, simultaneously, 7, 14 and 21 days after parsley sprouting) and plant density (zero, 1 and 2 parsley plants in the pot). The results of the experiment showed that plant height, fresh and dry weight of shoot, yield per unit area (pot), petiole diameter, absorption of nutrients and vitamin C were affected by the time of germination and weed density. The lowest amount of studied traits was observed in the treatment of 7 days, early greening of lambsquarters. The highest percentage of essential oil (0.94%) in the 21-day greening treatment of lambsquarters and the lowest percentage of essential oil were related to the greening time of -7 and 0 days, which were statistically classified in the same category. Also, the highest percentage of essential oil (0.98%) was related to the treatment of zero density of lambsquarters (control), and the lowest (0.64%) was related to the density of lambsquarters 2 plants in a pot. Therefore, it is recommended to plant parsley early so as not to reduce its quantitative and qualitative yield, although weed density should not be neglected.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Absorption of minerals, Percentage of essential oil, Fresh weight of shoot, Vitamin C

نویسندگان مقاله سارا قربانی هشلی | Sara Ghorbanihashli
Department of Agricultural Sciences and Food Industries, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

مرجان دیانت | Marjan Diyanat
Department of Agricultural Sciences and Food Industries, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

مرضیه قنبری جهرمی | Marzieh Ghanbarijahromi
Department of Agricultural Sciences and Food Industries, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران


نشانی اینترنتی http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1292-4&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده باغبانی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات