این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 20 آذر 1404
مجله دانشکده پزشکی اصفهان
، جلد ۲۷، شماره ۹۹، صفحات ۵۲۷-۵۳۵
عنوان فارسی
بررسی میزان و انواع اسیدهای چرب موجود در چند نمونه از پر مصرفترین غذاهای آمادهی ایرانی
چکیده فارسی مقاله
lمقدمه: با وجود این که نگرانیهای زیادی دربارهی مصرف اسیدهای چرب ترانس بهعلت اثرات زیانبار آنها بر سلامت، بهویژه بیماریهای قلبی- عروقی وجود دارد، اطلاعات محدودی در مورد محتوای اسیدهای چرب ترانس غذاهای ایرانی شامل غذاهای آماده در دست میباشد. در این مطالعه میزان اسیدهای چرب معمول موجود در چند نمونه از غذاهای آمادهی ایرانی با تأکید ویژه بر اسیدهای چرب ترانس مشخص گردیده است. روش ها: چند نوع از پرمصرفترین غذاهای آماده شامل انواع سوسیس، کالباس، همبرگر و پیتزا هر یک هفت مرتبه از سوپرمارکتها و رستورانها تهیه گردید. 10 گرم از هر نمونه جهت تعیین چربی کل و آنالیز اسیدهای چرب موجود در نمونهها توسط دستگاه گازکروماتوگرافی (GC)، با ستون مویینهی 60 متری و دتکتور یونی شعلهای استفاده گردید. یافته ها: بیشترین میزان اسیدهای چرب اشباع در غذاهای آمادهی ایرانی، استئاریک اسید (C18:0) میباشد که میزان آن از 14 تا 9/20 درصد میباشد. میزان اسیدهای چرب اشباع در کالباسها نسبت به سایر گروهها به طور معنیداری بالاتر میباشد. اسیدهای چرب ترانس نزدیک به 6/23 تا 6/30 درصد از کل اسیدهای چرب غذاهای آماده را تشکیل میدهند. بیشترین اسید چرب ترانس موجود در این محصولات الائیدیک اسید (trans C18:1, 9) میباشد. محتوای اسیدهای چرب غیر اشباع غذاهای آماده 3/25 تا 8/46 درصد میباشد و اولئیک اسید (C18:1, 9cis) و سپس لینولئیک اسید (C18:2) بیشترین اسیدهای چرب غیراشباع موجود در این محصولات را تشکیل میدهند. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان میدهد که محتوای اسیدهای چرب ترانس موجود در غذاهای آمادهی ایرانی بسیار بالاتر از میزان مجاز (حداکثر 2%) میباشد. با توجه به اثرات سوء اسیدهای چرب ترانس بر سلامتی، حضور برچسبهای غذایی که مشخصکنندهی همهی انواع اسیدهای چرب، به ویژه اسیدهای چرب ترانس باشد، پیشنهاد میگردد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Evaluation of Types and Amounts of Fatty Acid Content in some most Consumed Iranian Fast Foods
چکیده انگلیسی مقاله
Background:There is an important concern about the intake of foods which contains trans fatty acids due to their harmful effects on human health. Although adverse affects of trans fatty acids on the cardiovascular system were established, but a few data are available on the trans fatty acids contents of Iranian foods, including fast foods. In this study we quantify the amounts of the common fatty acids exist in several Iranian fast foods, with specific focus on trans fatty acids. Methods:Seven samples of the most common consumed fast foods in Iran, sausage, calbas, hamburger and pizza, were randomly selected from products which available in the supermarkets and restaurants. Each time 10 g sample was drawn and prepared for fatty acid analysis. Total and individual fatty acids were quantified by gas chromatography (GC) with 60 meter capillary column and flame ionization detector. Findings:The most common saturated fatty acid (SFA) in Iranian fast foods was stearic acid (C18:0) with range of 14.0% to 20.9%. SFAs in calbas were significantly higher than other groups. Trans fatty acids constitute almost 23.6% to 30.6% in these products. The most common trans fatty acids in these fast foods were elaidic acid (C18:1 9t). Total cis unsaturated fatty acid content of tested fast foods was varied from 25.3 %( in sausage) to 46.8% (in calbas) with oleic acid (C18:1 9c) followed by linoleic acid (C18:2) being the most common fatty acids in these products. Conclusion:This study showed higher contents of trans fatty acids in Iranian commercially available fast foods compared to the amounts recommended by dietary guidelines (maximum 2%). Because of the adverse effects of trans fatty acids on health, it is recommended that the amount and type of the fatty acids, especially trans fatty acids, declare in the nutrition label of all foods.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
بهار نظری | bahar nazari
کارشناس ارشد بیوشیمی، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه پیام نور تهران و محقق مرکز تحقیقات قلب و عروق اصفهان، دانشگاه علوم پزشکی اصف
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه پیام نور تهران (Payame noor university)
صدیقه عسگری |
دانشیار، متخصص فارماکوگنوزی، مرکز تحقیقات قلب و عروق اصفهان و مرکز تحقیقات فیزیولوژی کاربردی اصفهان، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان
نضال صراف زادگان | sarraf zadegan n
استاد گروه قلب و عروق، مرکز تحقیقات قلب و عروق اصفهان، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان
سلبعلی صابری | salbali saberi
محقق مرکز تحقیقات قلب و عروق اصفهان، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان
لیلا آزادبخت |
استادیار گروه تغذیه، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان
احمد اسماعیل زاده |
استادیار گروه تغذیه، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان
نشانی اینترنتی
http://jims.mui.ac.ir/index.php/jims/article/view/271
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/103/article-103-319225.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
مقاله پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات