این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 27 آذر 1404
تحقیقات آفات گیاهی
، جلد ۱۴، شماره ۲، صفحات ۱۷-۳۳
عنوان فارسی
تاثیر کاربرد اسید سالیسیلیک بر میزان خسارت مگس میوه زیتون Bactrocera oleae (Dip.: Tephritidae) روی رقم زیتون مانزانیلا
چکیده فارسی مقاله
مگس میوه زیتون
Bactrocera oleae
(Dip.: Tephritidae) از آفات مهم زیتون است که باعث زیان اقتصادی و کاهش کیفیت و کمیت روغن آن میشود. طی این پژوهش در سال های 1400 و 1401 اثر دو غلظت یک و دو میلی مولار اسید سالیسیلیک و شاهد بر رقم زیتون مانزانیلا در ایستگاه تحقیقات زیتون رودبار (استان گیلان) بررسی شد. نتایج نشان داد که هر دو عامل سال و تیمار روی مراحل مختلف رشد مگس زیتون اعم از تخم، لارو سن یک، لارو سن دو، لارو سن سه و شفیره تاثیر معنی دار داشتند. اثر تیمارها در همه صفات اندازه گیری شده معنیدار بود. ارزیابی میزان خسارت نشان داد که اسید سالیسیلیک به دلیل اختلال در چرخه تبدیل تخم به لارو باعث کاهش آلودگی میوه به شفیره و حشرات بالغ شد. نتایج اثر سال، در همه صفات مورفولوژیک میوه اعم از طول، عرض، وزن، حجم، چگالی، وزن گوشت میوه و ابعاد هسته در دو سال آزمایش معنی دار بود. اثر تیمار در همه صفات به جز عرض، وزن میوه و وزن گوشت میوه معنی دار بود. بررسی اسیدهای چرب روغن زیتون نشان داد که درصد اسید چرب اولییک و لینولییک در نمونه های تیمار شده با اسید سالیسیلیک نسبت به نمونه های شاهد افزایش یافت. مقدار ماده اسکوالین در تیمارهای سالم اسید سالیسیلیک دو میلی مولار در مقایسه با شاهد در سال 1401 افزایش داشت. این یافته ها نشان می دهد که اسید سالیسیلیک میتواند در برنامه های مدیریت تلفیقی مگس میوه زیتون مورد توجه قرار گیرد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
اسید سالیسیلیک، رقم مانزانیلا، مگس زیتون،
عنوان انگلیسی
Effect of salicylic acid application on the damage rate of the olive fruit fly Bactrocera oleae (Dip.: Tephritidae) on the olive variety Manzanilla
چکیده انگلیسی مقاله
The olive fruit fly,
Bactrocera oleae
(Dip.: Tephritidae), is an important pest affecting olive crops, leading to substantial economic losses and diminishing both the quality and quantity of olive oil production. This study investigated the effects of salicylic acid (SA) treatments at concentrations of 1 mM and 2 mM, with a control, on the Manzanilla olive variety in Rudbar Olive Research Station, Guilan Province during 2021 and 2022. The results indicated that both the year and treatment factors had a significant effect
on different developmental stages of olive fruit fly including egg, first, second, and third instar larvae and pupae. The treatment effects were significant across all measured traits. Damage assessments revealed that salicylic acid reduced the contamination of fruit to pupae and adult insects due to disruption in
egg to larval formation
.
The year-related effects on various fruit morphological traits, including length, width, weight, volume, density, fruit flesh weight, and kernel dimensions were significant during the two years survey. The treatment effect was significant for all traits except for the width, fruit weight, and flesh weight of the fruit. Analysis of olive oil fatty acid composition demonstrated an increase in oleic and linoleic acids amount in treatments
versus control. The concentration of squalene in healthy samples treated with 2 mM salicylic acid was significantly higher than control in 2022. These findings show that salicylic acid can be considered in olive fruit fly integrated management programs
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
اسید سالیسیلیک, رقم مانزانیلا, مگس زیتون
نویسندگان مقاله
هاله فرد مسعود |
گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
جبراییل رزمجو |
گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
بهرام ناصری |
گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
محمدرضا عباسی مژدهی |
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان، بخش گیاهپزشکی، رشت، ایران
نشانی اینترنتی
https://iprj.guilan.ac.ir/article_7972_3e73585757de4bcbbb204001d400f9b6.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات