این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی، جلد ۱، شماره ۶۱، صفحات ۲۲-۳۳

عنوان فارسی تغییرات فیتوشیمیایی و صفات مرفو- فیزیولوژیکی گیاه دارویی آویشن باغی (Thymus vulgaris L. CV Varico ۳) تحت تنش شوری
چکیده فارسی مقاله مقدمه: آویشن از مهم‌ترین گیاهان دارویی بوده که امکان‌سنجی تولید آن در اراضی شور دارای اهمیت بالایی می‎باشد. هدف: بررسی خصوصیات مرفولوژیکی، فیزیولوژیکی و میزان متابولیت‌های ثانویه تیمول و کارواکرول تحت اثر سطوح مختلف شوری. روش بررسی: این تحقیق در پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد‌ دانشگاهی قالب طرح بلوک‎های کامل تصادفی انجام شد. تیمارها در 4 سطح شوری (شاهد، 50، 100، 150 میلی‎مولار) با 3 تکرار به اجرا درآمد و صفات مرفولوژیکی، فیزیولوژیکی و فیتوشیمیایی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج: شوری بر ارتفاع بوته، تعداد ساقه جانبی، وزن تر و خشک اندام رویشی، وزن تر و خشک ریشه، طول ریشه، طول و عرض برگ تأثیر معنی‌دار داشت. همچنین مقایسه میانگین صفات مورد مطالعه نشان داد که افزایش سطح شوری سبب افزایش میزان سدیم، نشت یونی و پرولین در بافت‌های گیاهی می‎شود و از سوی دیگر میزان پتاسیم، محتوای نسبی آب، کلروفیل و کارتنوئید را کاهش می‎دهد. میزان تیمول و کارواکرول که از مهم‌ترین اجزا مواد مؤثره این گیاه می‌باشد با افزایش سطح شوری تا 100 میلی‎مولار سدیم کلرید در مقایسه با شاهد افزایش یافته است. نتیجه‌گیری: اگرچه شوری بر اکثر صفات مرتبط با رشد و عملکرد تأثیر منفی و معنی‌داری داشت ولی بیشترین میزان تیمول و کارواکرول در سطح شوری 100 میلی‎مولار سدیم کلرید حاصل شده است.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آویشن (Thymus vulgaris L.)، تیمول، شوری، کارواکرول

عنوان انگلیسی Changes in Phytochemical and Morpho-physilogical Traits of Thyme (Thymus vulgaris CV Varico 3) under Different Salinity Levels
چکیده انگلیسی مقاله Background: Thyme is a valuable medicinal plants that evaluation of its quality and quantity yield is necessary. Objective: This study aimed to investigate the effect of salinity on morphological, physiological and phytochemical traits of thyme. Methods: The study was carried out as a randomized complete block design at the Institute of Medicinal Plants with 4 levels of salinity treatments including (control, 50, 100 and 150 mM) and three replications. In this study some morphophysiologial and phytochemical traits of thyme were measured. Results: Results showed the significant effect of salinity on plant height, number of lateral shoots, vegetative dry weight, root fresh weight, root dry weight, Length and Width of a Leaf. The results of the means comparison showed that by increasing levels of salinity, sodium content, electrolyte leakage and proline content increased conversely, the amount of potassium, relative water content, chlorophyll and carotenoid were decreased. The content of thymol and carvacrol increased by higher levels of salinity (100 mM sodium chloride) compared with control. Conclusion: Although the majority of yield related traits negatively affected by salinity but the highest amount of thymol and carvacrol has been achieved in 100 mM NaCl.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Thyme (Thymus vulgaris L.), Carvacrol, Thymol, Salt stress

نویسندگان مقاله حسیبه حسینی |
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، لرستان، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه لرستان (Lorestan university)

صادق موسوی فرد |
استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، لرستان، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه لرستان (Lorestan university)

فواد فاتحی |
استادیار، گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه پیام نور تهران (Payame noor university)

اردشیر قادری |
مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران
سازمان اصلی تایید شده: پژوهشکده‮ ‬گیاهان‮ ‬دارویی‮ ‬جهاد‮ ‬دانشگاهی (Institute of medicinal plants)


نشانی اینترنتی http://jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-1154-4&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/88/article-88-326582.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده 1
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات