این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، جلد ۱۶، شماره ۳، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی ارزیابی تنوع ژنتیکی ارقام گندم بهاره ایرانی تحت تنش شوری در مرحله گیاهچه‌ای با استفاده از روش‌های آماری چندمتغیره
چکیده فارسی مقاله
مقدمه و هدف: میزان کم شوری در خاک محدودیت رشد گیاه را بدنبال داشته و افزایش مقدار شوری خاک می‌تواند منجر به مرگ گیاه شود. در مناطق خشک و نیمه خشک، تنش‌های زیستی و غیرزیستی منجر به محدودیت رشد گیاهان مختلف می‌شوند. در این مناطق، تنش شوری یکی از چالش‌های بزرگ پیش روی حوزه کشاورزی و تولید محصول است که سالانه خسارات زیادی به عملکرد محصولات زراعی وارد می‌نماید. عوامل مختلفی در ایجاد شوری نقش دارند که از مهم‌ترین آن‌ها می­ توان به تغییرات اقلیمی، هوازدگی سنگ مادر، آبیاری نادرست، خشکسالی، مصرف بی‌رویه کودها و کاهش سطح آب دریاها و اقیانوسها ایجاد شود. به دنبال تغییرات اقلیمی، این خسارات هر ساله در حال افزایش است. باتوجه به افزایش رشد جمعیت، افزایش تقاضا برای تولید غذای بیشتر روز به روز در حال افزایش است. گندم بعنوان مهم‌ترین غله در تأمین نیاز غذایی جهان شناخته می‌شود، بنابراین تولید پایدار آن بسیار حائز اهمیت است. شوری بعنوان یک عامل مهم در کاهش عملکرد گندم شناخته می‌شود. گستره تنوع در ارتباط با تحمل به تنش شوری در گیاهان مختلف بویژه گیاه گندم، به عوامل مختلفی از جمله ژنوتیپ گیاهی، مدت زمان تنش، مرحله رشدی گیاه بستگی دارد. مرحله گیاهچه در گندم یکی از مراحل مهم در ارتباط با تحمل به تنش شوری می‌باشد. هدف از این مطالعه، بررسی پاسخ ارقام زراعی گندم بهاره در مرحله گیاهچه‌ای به تنش شوری می‌باشد.
مواد و روش‌ها: در پژوهش حاضر واکنش 64 ژنوتیپ گندم بهاره ایرانی در مرحله گیاهچه‌ای تحت دو شرایط نرمال و تنش شوری 12 دسی‌زیمنس بر متر در دو تکرار در قالب طرح لاتیس ساده در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه در سال زراعی 1401-1400 بررسی شدند. در این پژوهش، در مرحله چهاربرگی تنش شوری اعمال شد و سپس صفات سبزینگی برگ (SPAD)، دمای کانوپی (canopy)، طول ساقچه (SL)، طول ریشه‌چه (RL)، طول گیاهچه (PL)، میزان پتاسیم اندام هوایی (KS)، میزان پتاسیم ریشه‌چه (KR)، میزان سدیم اندام هوایی (NaS)، میزان سدیم ریشه‌چه (NaR)، نسبت پتاسیم به سدیم اندام هوایی (KNaS)، نسبت پتاسیم به سدیم ریشه‌چه (KNaR)، حجم ریشه‌چه (RV)، شاخص سطح برگ (LAI)، وزن تر ریشه‌چه (FWR)، وزن خشک ریشه‌چه (DWR)، محتوای نسبی آب برگ (RWC)، وزن تر ساقچه (FWS)، وزن خشک ساقچه (DWS)، وزن تر گیاهچه (FWP)، وزن خشک گیاهچه (DWP) مورد مطالعه قرار گرفتند. برای تجزیه واریانس PROC GLM در نرم‌افزار SAS 9.4 استفاده شد. همبستگی با استفاده از PROC CORR و تجزیه به عامل‌ها با استفاده از PROC FACTOR صورت گرفت. گروه‌بندی ارقام با استفاده از بسته نرم افزاری gplots و ترسیم نمودار بای پلات با بسته نرم­افزاری factoextra در محیط R 4.1 انجام شد. همچنین برای تجزیه واریانس چند متغیره از گزاره MANOVA در PROC GLM در نرم‌افزار SAS 9.4 استفاده شد.
یافته‌ها: براساس تجزیه واریانس، اختلاف آماری معنی‌داری بین ارقام براساس صفات مورد مطالعه از جمله وزن تر گیاهچه (FWP)، وزن خشک گیاهچه (DWP)، وزن تر ریشه‌چه (FWR)، وزن خشک ریشه‌چه (DWR)، وزن تر ساقچه (FWS)، وزن خشک ساقچه (RWS) و طول گیاهچه (PL) مشاهده شد. همچنین در هر دو شرایط نرمال و تنش شوری، وزن خشک گیاهچه (DWP) بیشترین همبستگی معنی‌دار را با وزن تر گیاهچه (FWP) و وزن خشک ساقچه (DWS) و وزن خشک ریشه‌چه (DWR) نشان داد. در شرایط تنش شوری وزن تر ساقچه (FWS) نیز همبستگی معنی‌داری با صفات وزن خشک ساقچه (DWS)، وزن تر گیاهچه (FWP) و وزن خشک گیاهچه (DWP) داشت. براساس تجزیه به عامل‌ها صفات مورد مطالعه در هر دو شرایط نرمال و تنش شوری در هفت عامل گروه­بندی شدند که این هفت عامل در شرایط نرمال 93/77 درصد و در شرایط تنش شوری 44/76 درصد از تغییرات کل را توجیه نمودند. با استفاده از تجزیه خوشه‌ای، ارقام تحت هر دو شرایط نرمال و تنش شوری در سه خوشه گروه­ بندی شدند.
نتیجه‌گیری: براساس نتایج بای‌پلات حاصل از تجزیه به عامل‌ها و تجزیه خوشه‌ای، ارقام مارون، دریا، شیرودی، مغان 3، داراب 2، روشن، پیشگام، پیشتاز بعنوان ارقام مطلوب و ارقام چمران، بم، البرز و مرودشت بعنوان ارقام نامطلوب معرفی شدند که در پروژه‌های به­نژادی آتی گندم می ­توانند مورد استفاده قرار گیرند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله تجزیه به عامل‌ها، گندم نان، تنش شوری، گیاهچه

عنوان انگلیسی Evaluation of genetic diversity of Iranian spring wheat cultivars under salinity stress at the seedling stage using multivariate statistical methods
چکیده انگلیسی مقاله
Introduction and Objectives: Low salinity in the soil restricts plant growth and increasing soil salinity can lead to plant death. In arid and semi-arid regions, biotic and abiotic stresses limit the growth of various plants. In these areas, salinity stress is one of the major challenges facing the field of agriculture and crop production, which causes great damage to crop yields every year. Various factors play a role in the creation of salinity, the most important of which can be climate changes, weathering of mother rock, incorrect irrigation, drought, excessive use of fertilizers, lowering the water level of seas and oceans, etc. Following climate change, these damages are increasing every year. Due to the increase in population growth, the demand for more food production is increasing day by day. Wheat is known as the most important grain in meeting the food needs of the world, so its sustainable production is very important. Salinity is known as an important factor in reducing wheat yield. The range of diversity in relation to salt stress tolerance in different plants, especially wheat plant, depends on various factors such as plant genotype, duration of stress, plant growth stage. The seedling stage in wheat is one of the important stages in relation to tolerance to salt stress. The purpose of this study is to investigate the response of spring wheat cultivars in the seedling stage to salinity stress.
Materials and Methods: In the present study, the reaction of 64 Iranian spring wheat genotypes at the seedling stage under normal conditions and 12 dS/m salinity stress was investigated in two replications in the form of a simple lattice design in the research greenhouse of the Faculty of Agriculture of Urmia University in 2021-2022. In this study, salinity stress was applied at the four-leaf stage, and then Chlorophyll (SPAD), canopy temperature, shoot length (SL), root length (RL), seedling length (PL), shoot potassium content (KS) ), root potassium content (KR), shoot sodium content (NaS), root sodium content (NaR), shoot potassium to sodium ratio (KNaS), root potassium to sodium ratio (KNaR), root volume (RV), index Leaf area (LAI), radicle fresh weight (FWR), radicle dry weight (DWR), relative leaf water content (RWC), shoot fresh weight (FWS), shoot dry weight (DWS), seedling fresh weight (FWP), weight dry matter of seedlings (DWP) were studied. PROC GLM was used for analysis of variance in SAS 9.4 software. Correlation was done using PROC CORR and decomposition into factors using PROC FACTOR. The grouping of figures was done using the gplots software package and the biplot diagram was drawn with the factoextra software package in the R 4.1 environment. Also, MANOVA statement in PROC GLM was used in SAS 9.4 software for multivariate variance analysis.
Results: Based on the analysis of variance, statistically significant differences between cultivars based on the traits studied, including seedling fresh weight (FWP), seedling dry weight (DWP), radicle fresh weight (FWR), radicle dry weight (DWR), shoot fresh weight (FWS), The shoot dry weight (RWS) and seedling length (PL) were observed. Also, in both normal and salt stress conditions, seedling dry weight (DWP) showed the most significant correlation with seedling fresh weight (FWP), shoot dry weight (DWS) and root dry weight (DWR). Under the conditions of salinity stress, fresh shoot weight (FWS) also had a significant correlation with dry weight of shoot (DWS), fresh weight of seedling (FWP) and dry weight of seedling (DWP). Based on factors analysis, the studied traits in both normal and salinity stress conditions were grouped into seven factors, and these seven factors explained 77.93% of the total changes in normal conditions and 76.44% in salinity stress conditions. Using cluster analysis, cultivars under both normal and salt stress conditions were grouped into three clusters.
Conclusion: Based on the biplot results of factor analysis and cluster analysis, Maron, Darya, Shiroodi, Moghan 3, Darab 2, Roshan, Pishgam, and Pishtaz cultivars were introduced as favorable cultivars and Chamran, Bam, Alborz, and Maroodasht cultivars were categorized as unfavorable cultivars that can be used in further wheat breeding programs.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Factor analysis, Bread wheat, Salt stress, Seedling

نویسندگان مقاله روناک طالبی قورمیک | Ronak Talebi Qormik
Urmia University
دانشگاه ارومیه

هادی علی پور | Hadi Alipour
Urmia University
دانشگاه ارومیه

رضا درویش زاده | Reza Darvishzadeh
Urmia University
دانشگاه ارومیه


نشانی اینترنتی http://jcb.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-576-7&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده اصلاح برای تنش های زنده و غیرزنده محیطی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات