این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فرآیند و کارکرد گیاهی، جلد ۱۳، شماره ۶۲، صفحات ۷۷-۹۲

عنوان فارسی بررسی ترکیبات اسانس اندام‌های مختلف گیاه دارویی آنغوزه (Ferula assa- foetida) و مقایسه با صمغ گیاه
چکیده فارسی مقاله گیاهFerula assa-foetida ، گیاه دارویی و بومی ایران است که به طور سنتی ارزش درمانی آن مورد توجه بوده است. در این تحقیق ترکیبات اسانس بخش­های مختلف گیاه (ساقه، بذر و برگ گیاه) و صمغ آن که در طب سنتی استفاده می­گردد با هم مقایسه گردید بدین منظور رویشگاه مرتعی مهم این گونه در شهرستان تفت یزد، شناسایی و در زمان ظهور تیرک گلدهی و بذر به صورت تصادفی از پایه­های موجود، بخش­های مورد بررسی به تعداد سه نمونه جمع­آوری شد. اسانس نمونه­ها با استفاده از دستگاه کلونجر گرفته و ترکیبات شیمیایی موجود در اسانس­های حاصل از اندام­های مختلف توسط کروماتوگرافی گازی (GC/FID) و طیف­سنجی جرمی (GC-MS) شناسایی شد. در بررسی ترکیبات اسانس صمغ، برگ، ساقه و بذر گیاه آنغوزه 25 ترکیب شناسایی شد که این ترکیبات 24/90 درصد اسانس صمغ، 84/91 درصد اسانس برگ، 09/85 درصد اسانس ساقه و 70/95 درصد اسانس بذر را تشکیل دادند. بر­اساس نتایج به­دست آمده مشخص شد که اکثر ترکیبات اصلی موجود در اسانس صمغ گیاه آنغوزه مشابه با ترکیبات سایر اندام­های گیاه است. ترکیبات گوگرد­دار فرار به همراه ترکیبات سسکوئی­ترپن­ها ترکیبات غالب اسانس این چهار اندام بودند. به­طور­کلی سه ترکیب ای- پروپینل- سک- بوتیل دی­سولفید (E-propenyl sec-butyl disulfide) با 1/11 درصد، زد- پروپینل- سک بوتیل دی­سولفید (Z-Propenyl-sec-butyl disulfide) با 63/35 درصد و گاما- ایودسمول (γ-Eudesmol<10-epi>) با 88/8 درصد مهم­ترین ترکیبات اسانس هستند که بیش از 50 درصد ترکیب اسانس را تشکیل
می­دهند. بیشترین شباهت بین ترکیب اسانس
صمغ با برگ وجود داشت.
گیاهFerula assa-foetida ، گیاه دارویی و بومی ایران است که به طور سنتی ارزش درمانی آن مورد توجه بوده است. در این تحقیق ترکیبات اسانس بخش­های مختلف گیاه (ساقه، بذر و برگ گیاه) و صمغ آن که در طب سنتی استفاده می­گردد با هم مقایسه گردید بدین منظور رویشگاه مرتعی مهم این گونه در شهرستان تفت یزد، شناسایی و در زمان ظهور تیرک گلدهی و بذر به صورت تصادفی از پایه­های موجود، بخش­های مورد بررسی به تعداد سه نمونه جمع­آوری شد. اسانس نمونه­ها با استفاده از دستگاه کلونجر گرفته و ترکیبات شیمیایی موجود در اسانس­های حاصل از اندام­های مختلف توسط کروماتوگرافی گازی (GC/FID) و طیف­سنجی جرمی (GC-MS) شناسایی شد. در بررسی ترکیبات اسانس صمغ، برگ، ساقه و بذر گیاه آنغوزه 25 ترکیب شناسایی شد که این ترکیبات 24/90 درصد اسانس صمغ، 84/91 درصد اسانس برگ، 09/85 درصد اسانس ساقه و 70/95 درصد اسانس بذر را تشکیل دادند. بر­اساس نتایج به­دست آمده مشخص شد که اکثر ترکیبات اصلی موجود در اسانس صمغ گیاه آنغوزه مشابه با ترکیبات سایر اندام­های گیاه است. ترکیبات گوگرد­دار فرار به همراه ترکیبات سسکوئی­ترپن­ها ترکیبات غالب اسانس این چهار اندام بودند. به­طور­کلی سه ترکیب ای- پروپینل- سک- بوتیل دی­سولفید (E-propenyl sec-butyl disulfide) با 1/11 درصد، زد- پروپینل- سک بوتیل دی­سولفید (Z-Propenyl-sec-butyl disulfide) با 63/35 درصد و گاما- ایودسمول (γ-Eudesmol<10-epi>) با 88/8 درصد مهم­ترین ترکیبات اسانس هستند که بیش از 50 درصد ترکیب اسانس را تشکیل
می­دهند. بیشترین شباهت بین ترکیب اسانس
صمغ با برگ وجود داشت.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آنغوزه، برگ، تفت یزد، روغن فرار، طیف‌سنجی جرمی

عنوان انگلیسی Investigating the composition of essential oils in different parts of the Ferula assa-foetida medicinal plant and comparing with plant gum
چکیده انگلیسی مقاله Ferula assa-foetida is a medicinal plant native to Iran that has traditionally been considered for its therapeutic value traditionally. In this research, the composition of essential oils in different parts of the plant (stem, seed, and leaf) and its gum were compared. For this purpose, It was identified as the pasture habitat of this important species in Taft city )Yazd (and was randomly collected from the existing plant of the investigated sections in three samples at the time of appearance, flowering and seeds. The essential oils of the samples were taken using a Cloninger and the chemical compounds found in the essential oils obtained from different organs were analyzed by gas chromatography (GC/FID) and mass spectrometry (GC-MS). In the investigation of the essential compounds of the gum, leaf, stem, and seed parts of the plant, 25 compounds were identified, which made up 90.24% of the gum, 91.84% of the leaf, 85.09% of the stem, and 95.70% of the seed. Based on the obtained results, it was found that most of the main compounds in the essential oil of gum are similar to compounds in other organs. Volatile sulfur compounds, along with sesquiterpenes were the dominant compounds of the essential oils of these four organs. So the three compounds (E)-propenyl sec-butyl disulfide, (Z)-Propenyl-sec-butyl disulfide and γ-Eudesmol are the most important essential oil compounds, which account for more than 50% of the essential oil composition and there is the most similarity between the composition of gum essential oil and leaf.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Essential Oil, Ferula assa-foetida, Leaf, Taft of Yazd, Mass spectrometry

نویسندگان مقاله فروزان فرشادبخت | Forozan Farshad bakht
Rangeland and Watershed Department, Faculty of Natural Resources, Yazd University, Yazd, Iran
گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه یزد، یزد، ایران

آناهیتا رشتیان | Anahita Rashtian
Rangeland and Watershed Department, Faculty of Natural Resources, Yazd University, Yazd, Iran
گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه یزد، یزد، ایران

مصطفی گلدانساز | Mostafa Goldansaz
Rangeland and Watershed Department, Faculty of Natural Resources, Yazd University, Yazd, Iran
گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه یزد، یزد، ایران


نشانی اینترنتی http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1803-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده سایر موارد
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات