این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
سه شنبه 2 دی 1404
فرآیند و کارکرد گیاهی
، جلد ۱۳، شماره ۶۲، صفحات ۱۲۵-۱۴۴
عنوان فارسی
تأثیر سلنات سدیم بر رشد، خواص آنتیاکسیدانی و برخی خصوصیات فیزیولوژیک دو رقم گوجهفرنگی (Solanum lycopersicum L.) در شرایط کشت هیدروپونیک
چکیده فارسی مقاله
در دو دهه اخیر، نقش سلنیوم (
Se
) به عنوان یک آنتیاکسیدان مورد توجه قرار گرفته است. سلنیوم در مقادیر کم، یک ریزمغذی ضروری است و فواید مهمی برای تغذیه حیوانات و انسان دارد، هدف از انجام این پژوهش بررسی تأثیر غلظتهای مختلف سلنات سدیم بر رشد و برخی شاخصهای فیزیولوژیک دو رقم گوجهفرنگی در شرایط کنترل شده بود. به این منظور گیاهان در محیط هیدروپونیک کشت داده شدند و تحت سه سطح سلنیوم (صفر، 5 و 10 میکرومولار) در سه تکرار تیمار شدند. سلنیوم به صورت سلنات سدیم (
Na
2
SeO
4
) و با افزودن به محلول غذایی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد سلنیوم
در غلظت 5 میکرومولار باعث افزایش معنیداری بر
شاخصهای
رشد
از جمله وزن خشک اندام هوایی رقم لاله و ریوگرند (بهترتیب 5/29 و 34/41 درصد) و ریشه (در رقم لاله 5/27 و در رقم ریوگرند 35 درصد)، کلروفیل
a
(در رقم لاله 52/23 و در رقم ریوگرند 34/34 درصد)، محتوای ترکیبات فنولیک (
µg/gFW
80 در رقم لاله و
µg/gFW
7/67 در رقم ریوگرند)، محتوای کربوهیدرات، محتوای گلوتاتیون (
µM/gFW
849 در رقم لاله و
µM/gFW
26/1103 در رقم ریوگرند) و فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز (58/43 درصد در رقم لاله 27/27 درصد در رقم ریوگرند)،
در
مقایسه
با
گیاهان شاهد شد. درحالیکه غلظت 10 میکرومولار سلنیوم موجب کاهش معنیدار این شاخصها نسبت به شاهد شد. همچنین
غلظت 5 میکرومولار باعث کاهش میزان پراکسید هیدروژن (
H
2
O
2
)، نشت الکترولیت غشاء و مالون دیآلدهید در هر دو رقم ریوگرند و لاله
در
مقایسه
با
شاهد شد
ما به این نتیجه رسیدیم که غلظت 5 میکرومولار سلنات سدیم با بالاترین فعالیت آنتیاکسیدانی (به صورت آنزیمی و غیرآنزیمی) و کمترین میزان آسیب به غشاء سلولی، شرایط رشد بهتری را برای دو رقم گوجهفرنگی فراهم کرد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
ترکیبات فنولیک، سلنیوم، گوجهفرنگی، فعالیت آنتیاکسیدانی
عنوان انگلیسی
The effect of sodium selenate on the growth, antioxidant properties and some physiological characteristics of two cultivars of tomato in hydroponic culture
چکیده انگلیسی مقاله
In the last two decades, the role of selenium (Se) as an antioxidant has generated a wide interest in it. In trace amounts, Se is an essential micronutrient and has important benefits for animal and human nutrition, although it has not been confirmed to be an essential micronutrient in higher plants. This study evaluated the effects of the application of different concentrations of sodium selenate (0, 5 and 10
µM
) in hydroponic culture on the growth and some physiological parameters of two cultivars of tomato. The results showed that selenium at a concentration of 5 caused a significant increase in the growth indicators, including the dry weight of the shoot of the lale and Riogrand cultivars (29.5% and 41.34%, respectively) and the root (in the lale cultivar, 27.5 and 35% in the Riogrand cultivar), chlorophyll
a
(23.52% in the lale cultivar and 34.34% in the Riogrand cultivar), content of phenolic compounds (2 times in both cultivars), carbohydrate content, glutathione content (2 times in both cultivars), and the activity of glutathione peroxidase enzyme (43.58% in the lale cultivar and 27.27% in the Riogrand cultivar) in comparison to the control plants. However, the concentration of 10 µM selenium caused a significant decrease in these indicators compared to the control.
Also, the concentration of 5 decreased
the amount of hydrogen peroxide (H
2
O
2
), electrolyte leakage and malondialdehyde in both Riogrand and lale cultivars in comparison to the control. We concluded that 5
µM
of sodium selenate provides a better growth condition for the two cultivars of tomato by having the highest antioxidant activity (both enzymatic and non-enzymatic) and the least amount of damage to the cell membranes.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Antioxidant activity, Phenolic compounds, Selenium, Tomato
نویسندگان مقاله
حمیده زمانپور شاه منصوری | Hamideh Zamanpour Shahmansouri
Department of Biology, Faculty of Sciences, Shahrekord University, Shahrekord, Iran
گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
لیلا شبانی | Leila Shabani
Department of Biology, Faculty of Sciences, Shahrekord University, Shahrekord, Iran
گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
محمدرضا سبزعلیان | Mohammad Reza Sabzalian
Department of Agronomy and Plant Breeding, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan 84156-83111, Iran
گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران
نشانی اینترنتی
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1852-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
سایر موارد
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات