این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های خاک، جلد ۳۸، شماره ۲، صفحات ۱۲۵-۱۴۶

عنوان فارسی تاثیر کشت طولانی‌مدت پسته بر شکل‌های فسفر و برخی از ویژگی‌های خاک
چکیده فارسی مقاله هدف این پژوهش بررسی تاثیر کشت طولانی مدت پسته بر شکل های فسفر معدنی خاک بود. ویژگی­های خاک و نیز وضعیت فسفر از لحاظ شکل­های فسفر معدنی به ویژه فسفر باقیمانده در عمق­های مختلف در خاک های زیر کشت پسته در کرمان با اراضی بکر کنار آن مقایسه شد. برای این منظور نمونه­برداری در سه تکرار از 4 عمق خاک (10-0، 20-10، 30-20 و 50-30 سانتی متر) از اراضی زیر کشت پسته و بکر (منطقه فاقد کشت) به روش تصادفی- سیستماتیک انجام شد. برخی از ویژگی­های فیزیکی و شیمیایی خاک و شکل­های فسفر در خاک اندازه­گیری گردید و تجزیه داده­ها با استفاده از آزمون واریانس یکطرفه انجام شد. نتایج نشان داد که به غیر از وزن مخصوص ظاهری، دیگر ویژگی­های خاک در دو کاربری با هم تفاوت معنی­داری داشتند. هدایت الکتریکی (EC ) خاک در اراضی پسته کمتر از زمین بکر بود ولی مقدار کربنات کلسیم و ماده آلی خاک در زمین کشت پسته بیشتر از زمین بکر بود. بررسی عمقی هر دو اراضی نشان داد که بیش­ترین میزان کربنات کلسیم (26/2%) و ماده آلی (0/9%) در عمق 20-10 سانتی متری بود. بین دو کاربری از لحاظ شکل­های فسفر معدنی نیز تفاوت معنی­دار مشاهده شد. مقدار فسفر کل و فسفر قابل جذب خاک در اراضی پسته به ترتیب 3% و 37% بیشتر از زمین بکر بود. میزان فسفر باقیمانده خاک نیز در زمین کشت پسته(146/2 میلی­گرم بر کیلوگرم)  نسبت به زمین بکر (129/8 میلی­گرم بر کیلوگرم) بیشتر بود. با بررسی روند تغییرات عمقی مقدار فسفر باقیمانده، مشخص شد که مقدار آن در اعماق مختلف از روند ثابتی پیروی نمی­کند. بیشترین مقدار فسفر باقیمانده در عمق 20-10 سانتی متری با مقدار 154 میلی گرم بر کیلوگرم و کمترین مقدار آن در عمق 10-0 سانتی متری با مقدار 117 میلی گرم بر کیلوگرم مشاهده شد. طبق نتایج به دست آمده، فسفر قابل استخراج با اسید در هر دو کاربری، شکل غالب فسفر معدنی بود. نتایج نشان داد که به منظور مدیریت صحیح فسفر در اراضی زیر کشت پسته، آگاهی از میزان شکل های فسفر از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله خاک های شور، شکل های فسفر، فسفر باقیمانده، کاربری اراضی، مدیریت فسفر،

عنوان انگلیسی The effect of Long-Term Pistachio Cultivation on Phosphorus Fractions and Some Soil Characteristics
چکیده انگلیسی مقاله This research examined the impact of long-term pistachio cultivation on soil inorganic phosphorus (P) fractions. Soil properties and phosphorus fractions, particularly residual-P, were compared at different depths in pistachio cultivated and the adjacent uncultivated lands in Kerman Province. Soil samples were collected from four different depths (0-10, 10-20, 20-30, and 30-50 cm) in triplicates from both pistachio-cultivated and the adjacent uncultivated lands, using a randomized systematic method. The physical and chemical properties of soil samples were measured, along with soil P fractions, and the data were analyzed using the one-way ANOVA. The findings indicated that, with the exception of bulk density, other soil properties exhibited significant differences between the two land uses. The electrical conductivity (EC) of soil in pistachio-cultivated land was lower than that in uncultivated land, whereas the amounts of calcium carbonate and soil organic matter were greater in the pistachio-cultivated land. The highest content of calcium carbonate (26.2%) and organic matter (0.9%) was found at 10-20 cm depth. There was a significant difference between the two lands regarding inorganic phosphorus fractions. The results showed that soil total and available P concentration were higher in pistachio land compared to uncultivated land by 3% and 37%, respectively. Pistachio land had a higher amount of soil residual-P (146.2 mg/kg) as compared to the uncultivated land (129.8 mg/kg). Additionally, it was observed that the concentration of residual-P fluctuated at different depths. The amount of residual-P was lowest at a depth of 0-10 cm (117 mg/kg) and highest at a depth of 10-20 cm (154 mg/kg). Based on the results obtained, it was found that HCl-P was the most prevalent fraction of inorganic phosphorus in both lands. The findings indicated that understanding phosphorus fractions is crucial for effective phosphorus management in pistachio-cultivated land.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله خاک های شور, شکل های فسفر, فسفر باقیمانده, کاربری اراضی, مدیریت فسفر

نویسندگان مقاله فاطمه عباس زاده |
گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

مجید حجازی مهریزی |
گروه علوم خاک/دانشکده کشاورزی/دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

ناصر برومند |
گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

هرمز نقوی |
هیئت علمی-مرکز تحقیقات کرمان،ایران


نشانی اینترنتی https://srjournal.areeo.ac.ir/article_131762_84af3ab6d08d4b0eca603d14d5a6da5a.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات