این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، جلد ۸، شماره ۴، صفحات ۵۸۱-۵۹۳

عنوان فارسی ارتباط الگوهای غذایی با پوسیدگی زودرس کودکی در کودکان ۶-۳ ساله مهدکودک های شهر مشهد
چکیده فارسی مقاله زمینه و هدف: تغذیه خوب با سلامت دهان و دندانها ارتباط نزدیکی دارد. تغذیه و الگوی تغذیه ای که علاوه بر تأمین نیازها، کمترین خاصیت پوسیدگی زایی را دارا باشد اهمیت زیادی دارد. هدف از این مطالعه بررسی الگوهای غذایی کودکان 3-6 ساله دارای پوسیدگی زودرس کودکی و بدون پوسیدگی در مهدکودک‌های شهر مشهد بود. مواد و روش کار: وضعیت وجود یا عدم وجود پوسیدگی در دندانهای 200 کودک توسط معاینه ثبت شد. سپس از والدین خواسته شد تا پرسشنامه بسامد غذایی را تکمیل نمایند، پرسشنامه ها توسط نرم افزار مخصوص آنالیز شدند و الگوهای غذایی با استفاده از روش تحلیل عاملی تعیین شدند. آزمون های آماری رگرسیونی، تی مستقل و من ویتنی استفاده شدند و سطح معنی داری آزمون ها 05/0 بود. یافته ها: دو الگوی غذایی پوسیدگی زا و غیر پوسیدگی زا بدست آمد. هر واحد افزایش در نمره الگوی غذایی پوسیدگی زا شانس ابتلا به پوسیدگی را 30 برابر کرد ( 003/0 =p) ولی الگوی غذایی غیر پوسیدگی زا ارتباطی با عدم بروز پوسیدگی نداشت. دفعات مصرف مواد قندی و تنقلات و همچنین دریافت کل کربوهیدرات در گروه دارای پوسیدگی بیشتر بود (001/0>p). در حالی که دریافت چربی و ریزمغذی هایی مثل فولات و پتاسیم با گروه بدون پوسیدگی ارتباط بیشتری داشت (003/0p=)، (001/ 0p<). نتیجه گیری: الگوی غذایی پوسیدگی زا، شانس ابتلا به پوسیدگی را افزایش می دهد ولی الگوی غذایی غیر پوسیدگی زا در کاهش شانس ابتلا به پوسیدگی اثر کمتری دارد
کلیدواژه‌های فارسی مقاله پوسیدگی زودرس کودکی، الگوهای غذایی، پرسشنامه بسامد غذایی

عنوان انگلیسی Evaluation of the relationship between food patterns andearly childhood caries in 3-6 year-old children in Mashhad kindergartens
چکیده انگلیسی مقاله Background & Objectives: Oral health is strongly correlated with good diet. Therefore, a nutrient-rich diet with minimal cariogenic effects is crucial. The purpose of this study was to evaluate the food patterns in children who were between 3-6 years old, with early childhood caries and caries free in Mashhad kindergartens Materials & Methods: Tooth caries status of 200 children was recorded. The parents were asked to complete the food frequency questionnaire. Food patterns were determined by factor analysis. Regression analysis, independent t-test and Mann-Whitney U test were used for data analysis. The statistical significance level was set at 0.05. Results: The study successfully identified cariogenic and non cariogenic food patterns. The chance of dental caries increased by 30 folds for every unit increase in cariogenic dietary pattern score (p = 0.003), whereas there wasnt any significant correlation between non cariogenic food pattern and caries. The consumption of sweet foods and snacks as well as total carbohydrate intake was considerably higher among the cariogenic food pattern group (p < 0.001). On the other hand, fat and micronutrients intake such as folate and potassium was significantly associated with caries­ free group (p = 0.003), (p < 0.001). Conclusion: Cariogenic food patterns increased the possibility of dental caries, while non cariogenic food patterns had less effect on decreasing this likelihood.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله مریم مهرابخانی | m mehrabkhani
دانشگاه علوم پزشکی مشهد
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی مشهد (Mashhad university of medical sciences)

محسن نعمتی | m nematy
دانشگاه علوم پزشکی مشهد
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی مشهد (Mashhad university of medical sciences)

ترانه موحد | t movahed
دانشگاه علوم پزشکی مشهد
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی مشهد (Mashhad university of medical sciences)

شمیم آشفته برگی | sh ashofte bargi
دانشگاه علوم پزشکی بابل
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی بابل (Babol university of medical sciences)

سید ماجد مرتضوی | sm mortazavi
دانشگاه علوم پزشکی سمنان
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی سمنان (Semnan university of medical sciences)


نشانی اینترنتی http://journal.nkums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-25-584&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/192/article-192-330806.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده علوم پایه
نوع مقاله منتشر شده مقاله پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات