این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی، جلد ۸، شماره ۴، صفحات ۸۳-۹۲

عنوان فارسی باکتری‌های هتروتروف در آب آشامیدنی شهر تبریز
چکیده فارسی مقاله زمینه و هدف: امروزه باکتری‌های هتروتروف به‌صورت شاخص شمارش بشقابی هتروتروف (HPC) به‌عنوان مکمل شاخص کلیفرم در کنترل کیفی آب مورد توجه قرار گرفته است. سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا حداکثر مجاز تعداد باکتری‌های هتروتروف را در شبکه‌های توزیع cfu/mL 500 تعیین کرده است. نظر به اینکه تعیین باکتری‌های هتروتروف در آب آشامیدنی شهر تبریز جزء آزمایش‌های معمول نبوده و اطلاعات منتشر شده‌ای در این زمینه وجود ندارد لذا در این مطالعه، شاخص HPC در آب آشامیدنی شهر تبریز مورد بررسی قرار گرفته و مقادیر آن تعیین شده است. روش کار: 50 نمونه آب از مناطق مختلف شهر تبریز، به‌گونه‌ای تهیه شد که کل شهر را پوشش دهد. نمونه‌ها به‌صورت تصادفی و تحت شرایط استاندارد تهیه و از نظر شاخص HPC، کلیفرم، کلر باقی‌مانده، کدورت، دما و pH مورد آزمایش قرار گرفتند. برای کشت باکتری‌های هتروتروف، از محیط‌های کشت R2A و نوترینت آگار استفاده شده و آزمایش HPC به‌روش پخش بشقابی انجام گرفت. آنالیز آماری نتایج بدست‌آمده، از طریق آزمون‌های آماری رگرسیون و test Tصورت گرفت. نتایج: در 50% نمونه‌های برداشته شده از مناطق مختلف شهر، باکتری‌های هتروتروف مشاهده گردید. بر اساس نتایج شمارش باکتری، تعداد باکتری‌های هتروتروف در شش منطقه بالای cfu/mL 500 گزارش شد. نتایج نشان داد که شاخص HPC در شبکه آب شهر تبریز بر اساس محیط نوترینت آگار برابر cfu/mL 340 ± 184 و بر اساس محیط R2Aبرابر cfu/mL 315 ± 154 بوده ضمن اینکه، در محیط کشت نوترینت آگار رشد بهتری مشاهده شد. بر اساس نتایج آنالیز آماری، ارتباط معنی‌داری بینHPC و کلر باقی‌مانده در هر دو محیط کشت وجود داشت (برای نوترینت آگار 05/0 p < و 347/0- = R، برای R2A، 05/0 p < و 312/0-= R). همچنین، بین دو شاخص HPC و pH ، ارتباط معنی‌داری وجود داشت طوری‌که، با افزایش pH ، HPC نیز افزایش می‌یافت (01/0 p
کلیدواژه‌های فارسی مقاله باکتری هتروتروف،آب آشامیدنی،HPC،تبریز

عنوان انگلیسی Heterotrophic bacteria in drinking water in Tabriz,, Iran
چکیده انگلیسی مقاله Background and Aim: Recently the use of heterotrophic plate count (HPC) has received much attention as a supplementary indicator of the MPN test in water quality control. The US Environmental Protection Agency (USEPA) has declared 500 cfu/mL as the maximum acceptable level for heterotrophic bacteria in distribution networks. Currently the HPC determination is not among the routine control items in Tabriz city and there is no published information on the presence of heterotrophic bacteria in that city's potable water. In this study the presence of HPC in potable water main was determined in Tabriz city, Iran. Materials and Methods: A total of 50 water samples, representing drinking water of the whole city of Tabriz, were taken randomly from different districts of Tabriz city and their HPC, coliform, residual chlorine, turbidity, temperature, and pH were measured. For the heterotrophic bacteria the R2A and Nutrients Agar culture media were used, while the spread plate count method was used for the HPC test. The statistical tests used for data analysis were the t-test and regression. Results: In 50% of the samples heterotrophic bacteria were present. In 6 districts the HPC was higher than 500 cfu/mL. Based on Nutrient Agar and R2A, the HPC indicator in Tabriz drinking water was 184±340 and 154±315 cfu/mL, respectively, the growth rate being higher in the former medium. There was a significant correlation between the HPC and residual chlorine in both media (for Nutrients Agar, p< 0.05 R= -0.347, and for R2A, p< 0.05 R= -0.312). Also, there was a significant positive correlation between the HPC and pH (p< 0.05). Further analysis of the data showed that the correlation between HPC values in both media was also significant (p< 0.95, R= 0.95). Conclusion: The presence of heterotrophic bacteria in 50% of the water samples tested indicates that drinking water contamination with these bacteria is a public health problem in Tabriz city. As a result, monitoring of HPC at least once every 6 or, at least, 12 months, together with coliform bacteria, and the comparison of the results over time can help to better determine water quality in the distribution system, as well as boost the system operation and ensure drinking water with a high quality.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Drinking water,Heterotrophic bacteria,HPC,Tabriz

نویسندگان مقاله محمد مسافری | m mosaferi
department of environmental health engineering, tabriz university of medical sciences, research mem
دانشیار، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، مرکز کشوری مدیریت سلامت npmc ، تبریز، ا
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تبریز (Tabriz university of medical sciences)

محمد شاکر خطیبی | m shakerkhatibi
department of environmental health engineering, tabriz university of medical sciences, nutritional r
استادیار، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، مرکز تحقیقات علوم تغذیه، تبریز، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تبریز (Tabriz university of medical sciences)

اکرم مهری بادلو | a mehri badloo
research committee, tabriz university of medical sciences, tabriz, iran
کارشناس، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تبریز (Tabriz university of medical sciences)


نشانی اینترنتی http://sjsph.tums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-25-72&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده 1
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات