این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی، جلد ۸، شماره ۳، صفحات ۱۲-۲۳

عنوان فارسی تأثیر آموزش مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی بر ارتقای رفتارهای تغذیه ای پیشگیری کننده از بیماری های قلبی- عروقی در زنان خانه دار اصفهان
چکیده فارسی مقاله زمینه و هدف: امروزه بیماری­های قلبی- عروقی علت اصلی ناتوانی و مرگ و میر در بسیاری از کشورها به شمار می­رود. نظر به اهمیت آموزش به منظور ارتقای رفتارهای تغذیه­ای پیشگیری کننده از بیماری­های قلبی- عروقی، این پژوهش با هدف تعیین تأثیر برنامه آموزشی مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی بر آگاهی، نگرش و عملکرد زنان خانه دار اصفهان در خصوص ارتقای رفتارهای پیشگیری کننده از بیماری­های قلبی - عروقی انجام شد. روش کار: پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی است، این مطالعه روی 68 زن خانه دار که به صورت تصادفی در 2 گروه آزمون (34 نفر) و شاهد (34 نفر) قرار گرفتند انجام شد، ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه خودساخته مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی و پرسشنامه FFQ (بسامد مصرف مواد غذایی) بود، پرسشنامه الگوی اعتقاد بهداشتی در سه زمان قبل، بلافاصله و دو ماه بعد از آموزش تکمیل گردید و پرسشنامه FFQ در دو زمان قبل و 2 ماه بعد توسط زنان تکمیل گردید، بعد از انجام پیش آزمون، مداخله آموزشی در طی 6 جلسه آموزشی به مدت 6 هفته برای گروه آزمون انجام گرفت، در نهایت اطلاعات حاصل جمع آوری و توسط نرم افزار SPSS با استفاده از آزمون­های آماری تی مستقل و آنالیز واریانس با تکرار مشاهدات مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج: دو گروه از نظر متغیرهای دموگرافیکی تفاوت معنی­دار با هم نداشتند. قبل از مداخله تفاوت معنی­داری بین میانگین نمرات سازه­های مختلف این الگو در دو گروه مشاهده نشد ( آگاهی (855/0 p=)، حساسیت درک شده (628/0 p=)، شدت درک شده (259/0 p=)، منافع درک­ شده (695/0 p=)، موانع درک شده (693/0 p=)، خودکارآمدی درک شده(292/0 p=) بعد از مداخله تفاوت معنی­داری در میانگین نمرات آگاهی، حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع درک شده و موانع درک شده و عملکرد بین دو گروه آزمون و شاهد مشاهده شد (001/0p
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Effect of health education based on the Health Belief Model on improving nutritional behavior aiming at preventing cardiovascular disease among housewives in Isfahan
چکیده انگلیسی مقاله Background and Aim: Today cardiovascular diseases are the main cause of disability and mortality in many countries. This study was performed to determine the effect of health education based on the Health Belief Model on the knowledge, attitude and practice of housewives in Isfahan, Iran regarding improving their nutritional behavior for preventing heart disease. Materials and Methods: This was a quasi-experimental intervention, including 68 Isfahani housewives randomly divided into an experimental (n=34) and a control (n=34) group. Data were collected using a standard health belief model (HBM) and a food-frequency (FFQ) questionnaire. The experimental group attended, after a pre-test, 6 weekly education sessions. The HBM questionnaire was completed 3 times (before and immediately, and 2 months, after education), while the FFQ questionnaire was completed twice (before and 2 months after education) by the housewives. The data were analyzed using SPSS16 software, the statistical tests being t-test, and repeated measure ANOVA.Results: The two groups were not significantly different with regard to demographic variables. Similarly, before the intervention they were statistically similar with respect to the scores of the HBM components (P>0.05). After the intervention, significant differences appeared between the experimental and the control groups with regard to all the components (knowledge, perceived susceptibility, perceived severity, perceived benefits, perceived barriers, perceived efficacy, and performance in all cases, P< 0.001)Conclusion: Based on the findings, it can be concluded that the intervention had a positive impact on the feeding pattern of the women and was effective in increasing or improving their knowledge, attitude and practice.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله الهه توسلی | e tavassoli
department of health services, school of health, isfahan university of medical sciences, isfahan, ir
کارشناس ارشد، گروه آموزش بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان،
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی اصفهان (Isfahan university of medical sciences)

اکبر حسن زاده | a hasanzadeh
instructor, department of statistics and epidemiology, research center for nutrition and food securi
مربی، گروه اپیدمیولوژی و آمار، مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی

رضا غیاثوند | r ghiasvand
assistant professor, department of nutrition, research center for nutrition and food security, schoo
استادیار، گروه تغذیه، مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، ا
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی اصفهان (Isfahan university of medical sciences)

آذر طل | a tol
student, department of health services, school of health, isfahan university of medical sciences, is
دانشجوی دوره دکتری، گروه آموزش بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی اصفهان (Isfahan university of medical sciences)

داوود شجاعی زاده | d shojaezadeh
professor, department of health education and promotion, school of health, tehran university of medi
استاد، گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)


نشانی اینترنتی http://sjsph.tums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-25-74&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده 1
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات