این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 20 آذر 1404
مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی
، جلد ۸، شماره ۲، صفحات ۵۵-۶۶
عنوان فارسی
ارتباط نا امنی غذایی و برخی عوامل اجتماعی- اقتصادی خانوار با وضعیت نمـایهی تـودهی بدن (BMI) در زنان شهر دزفول
چکیده فارسی مقاله
زمینه و هدف :ناامنی غذایی به مفهوم دسترسی محدود یا نا مطمئن به غذای کافی و سالم از نظر تغذیه ای یا توانایی محدود برای دستیابی به غذا از راههای مقبول اجتماعی می باشد. در ایران در جریان گذر سریع تغذیه ای و تغییر الگوی زندگی شهرنشینی، علاوه بر وجود کم وزنی، اضافه وزن و چاقی نیز به ویژه در زنان رو به افزایش بوده است.با اینکه انتظار می رود افراد دچار ناامنی غذایی، دریافت غذایی پایین و در نتیجه، ذخایر چربی بدنی اندک و اضافه وزن کمتری داشته باشند، اما این همبستگی در مطالعات به خوبی نشان داده نشده است. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط ناامنی غذایی و برخی عوامل اقتصادی-اجتماعی خانوارها با وضعیت نمایه توده بدن زنان دزفول در سال 1387 انجام گردید. روش کار: تعداد 400 خانوار مناطق مختلف دزفول در زمستان سال 1387 بطور تصادفی به روش نمونه گیری دو مرحله ای مورد بررسی قرار گرفتند. قد و وزن مادر خانوار مطابق دستورالعمل های استاندارد اندازه گیری و سپس نمایه توده بدن(BMI ) محاسبه شد. وضعیت وزن بر پایه حدود مرزی NIH ( سازمان جهانی بهداشت) تعریف شد. به این ترتیب زنان دارای نمایه ی توده ی بدن کمتر از 5/18 بعنوان لاغر، 5/18 تا 25 دارای وزن طبیعی، بین 25 تا 30 بعنوان دارای اضافه وزن و بیش از 30 نیز تحت عنوان چاق درنظر گرفته شدند. پرسشنامه های اطلاعات عمومی و امنیت غذایی (USDA) طی مصاحبه حضوری با مادر تکمیل گردیده و تحلیل شدند. نتایج : شیوع نا امنی غذایی در خانوارهای مورد بررسی برابر 6/37% بود. 8/42 % زنان دارای اضافه وزن و 12% آنان مبتلا به چاقی بودند. نتایج نشان داد که BMI زنان با نا امنی غذایی خانوار، سن زنان و بعد خانوار رابطه مثبت و معنی دار و با وضعیت اقتصادی و قومیت ارتباط معکوس و معنی داری دارد (05/0 p< ) . نتیجه گیری :ناامنی غذایی و اضافه وزن در جامعه مورد مطالعه وجود داشت و نا امنی غذایی ، سن و قومیت زنان، وضعیت اقتصادی و بعد خانوار به عنوان عوامل مرتبط با وضعیت BMIشناخته شدند. سایر عوامل مانند سطح تحصیلات و شغل مادر و هزیته خانوار ارتباط آماری معنی داری نشان ندادند. از آنجا که اطلاعات کافی و کاملی در زمینه ناامنی غذایی و سایر عوامل مرتبط با وضعیت وزن زنان دردسترس نمی باشد بهتر است این بررسی در مناطق دیگر نیز انجام گردد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
ناامنی غذایی،نمایه توده بدن،وضعیت اجتماعی– اقتصادی،دزفول
عنوان انگلیسی
Association of food insecurity and household socio-economic status with the body mass index among urban women in Dezful
چکیده انگلیسی مقاله
Background and Aim: Food insecurity implies a limited ability to secure adequate and safe food or limited or uncertain ability to acquire acceptable foods in socially acceptable ways. The nutrition transition in Iran is taking place in the context of rapid demographic change and urbanization in spite of underweight, obesity and overweight increased, especially among women. It is usually expected that food-insecure people have an inadequate food intake, less body fat, and body weight. However, several studies in developed countries have shown a higher prevalence of overweight/obesity among food-insecure household members, especially women. Under weight and overweight or obesity is the most common nutritional disorder in the developed countries and is assuming to become a serious health problem in developing countries. This study aimed to assess the association between food insecurity and socio-economic factors in households and body mass index among urban women in Dezful in 2008.Materials and Methods: A total of 400 household were randomly selected by two stage sampling from different areas in Dezful. Heights and weights of all women were measured based on standard protocols, and body mass index (BMI) was calculated. BMI status was defined based on cut-off values recommended by NIH( under weight = BMI< 18.5, normal weight 18.5< BMI< 25, overweight 25≤BMI< 30 and obesity BMI≥30 Women provided detailed demographic and food insecurity information via a face- to- face interview. Information on food insecurity was collected using the instrument originally developed by USDA. All analysis was conducted using the SPSS statistical package. Results: The prevalence of household food insecurity was %37.6 and 42.8% of the women were overweight, and 12% obese, respectively. Results showed that, BMI was positively associated with food insecurity, women's age and family size and inversely associated with , race and economic status (p < 0.05).Conclusion: It is evident that household food insecurity, overweight and obesity coexist in Dezful. Women age, family size, race and economic status were recognized as associated factors with food insecurity but other factors didn't show significant relationship. There is lack of published information regarding food insecurity and some factors affecting with body weight status therefore, it is necessary to perform such studies in other regions too.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
سیده سارا حکیم | s hakim
department of nutrition and biochemistry, tehran university of medical sciences, tehran, iran
دانشجو دوره کارشناسی ارشد، گروه تغذیه و بیوشیمی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ا
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)
احمدرضا درستی | a r dorosty
department of nutrition and biochemistry, school of public health, tehran university of medical scie
دانشیار ، گروه تغذیه و بیوشیمی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)
محمدرضا اشراقیان | m eshraghian
department of epidemiology and biostatistics, school of public health, tehran university of medical
استاد، گروه اپیدمیولوژی و آمارزیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)
نشانی اینترنتی
http://sjsph.tums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-25-85&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
1
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات