این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 20 آذر 1404
مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی
، جلد ۷، شماره ۴، صفحات ۱۱-۲۴
عنوان فارسی
ارزشیابی برنامه غنی سازی آرد با آهن و اسید فولیک در استان های بوشهر و گلستان
چکیده فارسی مقاله
زمینه و هدف: کم خونی از بیماری های شایع در ایران است و بیش از نیمی از کم خونی ها نیز به علت کم خونی فقر آهن می باشد. در این راستا برنامه غنی سازی آرد با آهن و اسید فولیک به عنوان یکی از راهبردهای مقابله با کم خونی فقر آهن در ایران انتخاب شده و استان بوشهر به عنوان اولین استان از سال 1380 و استان گلستان نیز از سال 1386 به عنوان دومین استان، به صورت آزمایشی (پایلوت) تحت پوشش این برنامه قرار گرفتهاند. مطالعه حاضر در سال 1387 با هدف "ارزشیابی اثربخشی" و "ارزشیابی فرآیند" برنامه در این دو استان انجام شده است. روش کار: نوع مطالعه در "ارزشیابی اثربخشی" به صورت "مطالعه قبل و بعد" بوده که در جمعیت زنان سنین باروری استان های بوشهر و گلستان انجام شده است. حجم نمونه در هر استان شامل600 نفر بود که به صورت نمونه گیری چند مرحله ای (طبقه ای و خوشه ای) انتخاب شدند. نوع مطالعه در "ارزشیابی فرآیند" به صورت مطالعه توصیفی بوده که میزان آهن نمونه آرد نانوایی ها و نمونه نان های مصرفی جمعیت مورد بررسی گرفته است. نتایج: نتایج "ارزشیابی اثر بخشی" برنامه نشان داد که روند تغییر شاخص های کم خونی/ فقر آهن در هر دو استان بوشهر و گلستان مشابه یکدیگر است. میزان شیوع فقر آهن در زنان استان های بوشهر و گلستان نسبت به قبل از مداخله غنی سازی آرد با آهن کاهش یافته است، بطوریکه میزان شیوع فقر آهن در زنان استان بوشهر از2/22% به 7/15% (002/0p =) و در زنان استان گلستان از 7/26% به 6/14%(001/0p
کلیدواژههای فارسی مقاله
غنی سازی آرد،فقر آهن،کم خونی،زنان،ایران
عنوان انگلیسی
Flour fortification with iron and folic acid in Bushehr and Golestan provinces, Iran: Program evaluation
چکیده انگلیسی مقاله
Background and Aim: Anemia is an important public health problem in Iran. The most prevalent type (50%) is iron-deficiency anemia. Flour fortification with iron and folic acid is one of the main strategies usually adopted to combat anemia. Two pilot projects were conducted in 2 Iranian provinces: the first one in Bushehr in 2001 and the second one in Golestan in 2007. The present study was conducted in January 2009 to evaluate the process and determine the effectiveness of the flour fortification pilot project in the 2 provinces. Materials and Methods: To evaluate the effectiveness of the project, blood hemoglobin and ferritin levels were measured in a sample population of child-bearing women aged 15-49 years in Bushehr Province (n=600) and Golestan Province (n=625), selected by multi-stage sampling before and after the intervention. For process evaluation, the iron content in samples of flour and bread made from the flour were measured in a descriptive study. Results: We found similar trends in the indicators of anemia/iron deficiency among the women in Bushehr and Golestan provinces. The flour fortification project appears to have had beneficial effects on the serum ferritin levels (low levels indicate iron deficiency) in both provinces. The prevalence of iron deficiency decreased from 22.2% to 15.7% (p< 0.002) and from 26.7% to 14.6% (p< 0.001), in Bushehr and Golestan, respectively. However, the prevalence of anemia was significantly higher after intervention in Golestan (p< 0.001). Further analysis of the data also revealed that the intervention did not have any statistically significant effect on the prevalence of iron-deficiency anemia in either province. The coverages of fortified flour and bread were 90% and 98.7% in Bushehr and 94.1% and 95% in Golestan, respectively.Conclusion: The flour fortification pilot project in Iran resulted in reducing prevalence of iron deficiency and improving body iron reserves in women, but it had no effect on anemia prevalence. It can be concluded that in circumstances where iron deficiency is not a major cause of anemia, interventions such as flour fortification with iron alone will not produce any significant effect.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Flour fortification,Iron deficiency,Anemia,Women,Iran
نویسندگان مقاله
ژیلا صدیقی | j sadighi
associate professor, department of family health, institute for health sciences research, academic
دانشیار، گروه بهداشت خانواده، پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی، تهران، ایران
کاظم محمد | k mohammad
. professor, department of epidemiology and biostatistics, school of public health and institute of
استاد، گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی ت
ربابه شیخ الاسلام | r sheikholeslam
associate professor, director of nutrition, health and development institute, tehran, iran
دانشیار، گروه اپیدمیولوژی تغذیه، موسسه تغذیه، سلامت و توسعه، تهران، ایران
پریسا ترابی | p torabi
head of nutrition office, ministry of health and medical education, tehran, iran
پزشک، اداره بهبود تغذیه جامعه، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی (Ministry of health and medical education)
فروزان صالحی | f salehi
nutrition office, ministry of health and medical education, tehran, iran
پزشک، اداره بهبود تغذیه جامعه، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی (Ministry of health and medical education)
زهرا عبداللهی | z abdolahi
nutrition office, ministry of health and medical education, tehran, iran
دکترای تخصصی تغذیه، اداره بهبود تغذیه جامعه، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی (Ministry of health and medical education)
حامد پورآرام | h pouraram
nutrition office, ministry of health and medical education, tehran, iran
دکترای تخصصی تغذیه، اداره بهبود تغذیه جامعه، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی (Ministry of health and medical education)
نشانی اینترنتی
http://sjsph.tums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-25-98&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
1
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات