این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 20 آذر 1404
مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی
، جلد ۷، شماره ۱، صفحات ۴۷-۵۵
عنوان فارسی
ارزیابی ارگونومیکی وضعیتهای کاری شاغلین نانوایی های شهر اراک به روش OWAS
چکیده فارسی مقاله
زمینه وهدف: عدم توازن بین نیازهای شغلی و توانائیهای فرد منجر به اختلالات اسکلتی عضلانی شغلی می شود(Abdoli Eramaki 2000). اختلالات اسکلتی عضلانی یکی از بزرگترین مشکلات بهداشت شغلی در کشورهای در حال توسعه می باشد که ناشی ازعوامل خطرساز وضعیتهای بدنی نامناسب کاری ، اعمال نیروی زیاد، حرکات تکراری، ارتعاش، طولانی بودن زمان انجام کار وعوامل روانی بوده و موجب بروز دردهای خفیف کمر تا معلولیتهای شدید می شود(Kuorinka and Forcier 1995) این پژوهش با هدف تعیین شیوع علایم اختلالات اسکلتی - عضلانی در اندامهای گوناگون بدن کارگران نانوایی ها ، ارزیابی وضعیت بدنی کار آنهاو تعیین عوامل خطرساز ارگونومیک و فردی موثر در وقوع اختلالات اسکلتی - عضلانی کارگران نانوایی های شهر اراک انجام شده است.روش کار: در این مطالعه مقطعی- تحلیلی، 233 کارگر شاغل در نانوایی های شهر اراک که طور تصادفی انتخاب شدندو شیوع علایم اختلالات اسکلتی - عضلانی و عوامل خطرساز موثر در وقوع آنها با تاکید بر وضعیت بدنی کاری به روش تجزیه وتحلیل وضعیتهای بدنی هنگام کار OWASو استفاده از پرسشنامه نوردیک مورد مطالعه قرار گرفت.نتایج: بیشترین شیوع اختلالات به ترتیب در نواحی زانو 2/61%، کمر 8/55% و پا 9/53 ،شانه 6/44% کارگران بدست آمد. میزان شیوع آسیب در نواحی شانه وکمر در شاطرها و آرنج وکمر و ران در چونه گیرها بیش از سایر مشاغل بوده است واز لحاظ آماری اختلاف معنی داری بین نوع شغل و آسیبهای فوق الذکر وجود دارد( 05/0>p). آنالیز OWAS جهت توزیع فراوانی فازهای کاری کارگران شاغل در نانوایی های شهر اراک ،نشان داد که5/58% وضعیت بدنی طبیعی (گروه1 OWAS)، 7/34% وضعیت بدنی استرس زا(گروه2 OWAS)، 4% وضعیت بدنی مضر(گروه3 OWAS) و 5/2% وضعیت بدنی بسیار مضر(گروه 4 (OWAS داشته اند .همچنین ارتباط معنی داری بین ناراحتی گردن، آرنج ،شانه وزانو با سابقه کاری بدست آمد( 05/0>p ).نتیجه گیری: با توجه به اینکه2/42 درصد وضعیتهای بدنی مربوط به کار این کارگران ،استرس زا تا خیلی مضر هستند ونیز شیوع بالای اختلالات اسکلتی عضلانی ) MSDs) در نواحی مختلف بدن آنها نیاز به مداخله های ارگونومیکی به منظور تصحیح پستهای کاری ضروری به نظر می رسد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Ergonomic assessment of working postures in Arak bakery workers by the OWAS method
چکیده انگلیسی مقاله
Background and Aim: The lack of balance between job needs and workers' physical capacity may lead to work-related musculoskeletal disorders (Wises). WMSDs are one of the most important occupational health problems in developing countries. These problems are due to risk factors such as poor work postures, excessive force applied, repetitive movements, vibration, prolonged work duration, and psychological factors, leading, ultimately, to disorders ranging from mild low back pain to severe disabilities. This study aimed at determining the prevalence of WMSDs in different body regions, assessing posturing, and detecting ergonomic and individual risk factors causing musculoskeletal disorders, in Araki bakery workers in Arak, Iran.Methods and Materials: In this cross - sectional study 233 randomly selected bakery workers in Arak were included, and the prevalence of symptoms of musculoskeletal disorders and their risk factors, with particular emphasis on work posture, was determined in them. The method used was OWAS and the NMQ Questionnaire.Results: The highest prevalences of musculoskeletal disorders were in the knees (62.2%), low back (58.8%), legs (53.9%) and shoulders (44.6%) of the workers. Low back and shoulder injuries in Shaaters (workers in charge of baking the bread) and elbow, thigh and low back disorders in Choongeers (workers in charge of dividing and rounding the dough) were more prevalent than in other occupations. There is a positive association between type of occupation and these disorders (p< 0/05). According to the OWAS's classification, the distribution of bakery workers' working postures was as follows: 58.5% in the action category 1 (natural posture), 34.7% in the action category 2 (stress posture), 4% in the action category 3 (harmful posture), and 2.5% in the action category 4 (very harmful posture). There was a significant relation between work service record and neck, elbow, shoulder, and knee disorders (p< 0/05).Conclusion: This study revealed that the working postures of 42.2% of Aaraki bakery workers were slightly to very harmful postures in addition, there was a high prevalence of WMSDS in different body regions of the workers. Ergonomic interventions are essential to improve the situation and protect better the health of the workers.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
فرهاد قمری | f ghamari
instructor, department of occupational health, school of allied medical sciences, arak university of
،گروه بهداشت حرفه ای، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک ، اراک، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی اراک (Arak university of medical sciences)
ابوالفضل محمدبیگی | a mohammad beygi
instructor, department of public health, school of public health, qom university of medical science
مربی ، گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قم. قم ، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی قم (Qom university of medical sciences)
رضا تاجیک | r tajik
. instructor, department of occupational health, school of allied medical sciences, arak university
مربی، گروه بهداشت حرفه ای، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک ، اراک، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی اراک (Arak university of medical sciences)
نشانی اینترنتی
http://sjsph.tums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-25-125&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
1
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات