این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
Analytical and Bioanalytical Chemistry Research، جلد ۳، شماره ۲، صفحات ۱۵۹-۱۶۸

عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Determination of Erythrosine in Food Samples by CPE-Scanometry as a New Method And Comparison with Spectrophotometric Results
چکیده انگلیسی مقاله In this study, the trace amounts of erythrosine, as a food dye is determined by cloud point extraction-scanometry (CPE-Scanometry) as a new, facile, available, fast, sensitive, and low cost method. The method is based on the CPE of analyte from aqueous solution, diluting the extracted surfactant-rich phase with ethanol, transfer to Plexiglas®cell and scanning the cells containing the analyte solution with a scanner and measuring the RGB parameters with software written in visual basic (VB6) media. The parameters such as pH of the system, the concentration of the surfactant, equilibration temperature and time were optimized. In addition, the effects of some foreign species were investigated. The linear range for the proposed method and CPE-Spectrophotometry are 0.067-5.330 µg ml-1 and 0.030-3.000 µg ml-1, respectively. The results of the proposed method were comparable with those of CPE-Spectrophotometry. The method was successfully applied to the determination of erythrosine in food samples.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله CPE-Scanometry,Erythrosine,Plexiglas® cell,RGB parameters

نویسندگان مقاله اردشیر شکراللهی |
department of chemistry, yasouj university 75918-74831, yasouj, iran
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه یاسوج (Yasouj university)

فرشته ضرغام پور |
department of chemistry, yasouj university, yasouj, 75918-74831, iran
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه یاسوج (Yasouj university)


نشانی اینترنتی http://www.analchemres.org/article_15321_6d1a9e46da6b7ea1706aad33cc1b73a2.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/378/article-378-332554.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات