این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
بهره برداری و پرورش آبزیان، جلد ۴، شماره ۳، صفحات ۶۳-۷۵

عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Effect of garlic and lemon extracts on organoleptic assessment of salted rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) roe during refrigerator storage
چکیده انگلیسی مقاله Fish roe contains high level of protein and unsaturated fatty acids, but the roe are susceptible to spoilage and its sensorial and qualitative characteristics decrease during storage. Salt and antioxidant used in the production of roe to prevent or retard spoilage. This study examined the sensory factors (color, smell, taste, appearance) of rainbow trout roe using plant extracts, such as garlic, lemon, as a suitable method for processing. The roes were salted and then divided into 4 treatments (0.3, 0.5, 1 and 1.5 %) of the extracts. The sensory properties were investigated during 60 days of storage in refrigerator. Suitable amounts of extracts i.e. garlic, lemon and mixture of garlic and lemon in salted salmon roe were 0.5, 0.5 and 1.5 %, respectively. Mixture of garlic extracts and lemon had the highest organoleptic properties at the end of storage. Therefore plant extracts are suitable to create good taste and increase the shelf life of seafood such as rainbow trout roe.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله حجت میرصادقی |
کارشناس

علیرضا عالی شاهی | aali shahi
استادیار، گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

بهاره شعبانپور |
استاد، گروه فرآوری محصولات شیلاتی ، دانشکده شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

رضا صفری |
پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، ساری
سازمان اصلی تایید شده: پژوهشکده اکولوژی دریای خزر


نشانی اینترنتی http://japu.gau.ac.ir/article_2991_31c994882e34f78c4c4bd2a23d856e03.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/660/article-660-335900.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات