این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
دوشنبه 24 آذر 1404
بهره برداری و پرورش آبزیان
، جلد ۳، شماره ۳، صفحات ۹۹-۱۱۱
عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
The effects of different levels of GroBiotic®-A on antimicrobial activity and some immune parameters of mucus of cultured juvenile beluga (Huso huso)
چکیده انگلیسی مقاله
The mucus layer on the skin of fish contain a several of antimicrobial compounds that provide a first line of defense against fish pathogens. This study was conducted to evaluate the effects of different levels of prebiotic GroBiotic®-A on antimicrobial activity and some immune parameters of mucus of cultured juvenile beluga (Huso huso). For this purpose, four groups of beluga sturgeon with mean weight of 40.82± 5.8 g were raised for 8 weeks in fiber glass tanks (20 fish to each tank) and feeding with different levels of GroBiotic®-A with concentrations of % 0, % 0.5, %1.0 and % 2.0. At the end of trial, mucus was collected from the surface of the skin and its antibacterial activity against some common pathogenic bacteria was evaluated by disk diffusion and serial dilution methods. Results showed by increasing the concentration of GroBiotic®-A, significant diffirences in inhibition zone diameter, soluble protein content and alkaline phosphatase activity of mucus was observed in compare to control groups(P< 0.05). Similar results was observed in serial dilution method. MIC test showed a minimum concentrations of mucus ranged between 25 to 250 μg/l were able to inhibit the growth of the selected bacterial. Based on the results, using of GroBiotic®-A, especially at the level of 2.0%, in order to increased the antimicrobial activity, soluble protein content and alkaline phosphatase activity of mucus of farmed beluga was recommended.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
میلاد عادل |
موسسه تحقیقات شیلات ایران
سازمان اصلی تایید شده
: موسسه تحقیقات شیلات ایران (Iranian fisheries research organization)
رضا صفری |
گروه میکروبیولوژی، پژوهشکده اکولوژی دریای خزر ساری
سازمان اصلی تایید شده
: پژوهشکده اکولوژی دریای خزر
امین نعمت الهی |
گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، بخش بهداشت آبزیان، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهرکرد
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه شهرکرد (Shahr kord university)
سکینه یگانه |
گروه شیلات، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی، ساری
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
شراره احمدوند |
گروه شیلات، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی، ساری
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
نشانی اینترنتی
http://japu.gau.ac.ir/article_2493_f61c10366e045cb1e60e756f7335a6ac.pdf
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/660/article-660-335936.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات