این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های تولیدات دامی، جلد ۱۵، شماره ۴، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی تأثیر منابع سلنیوم بر قابلیت هضم، فراسنجه‌های شکمبه‌ای، ساخت پروتئین میکروبی، جمعیت پروتوزوآ شکمبه و برخی ویژگی‌های لاشه بره‌های پرواری آمیخته زل
چکیده فارسی مقاله
مقدمه و هدف: اغلب جیره های مورد استفاده در تغذیه دام دارای کمبود برخی مواد مغذی بوده و نیاز به مکمل‏ سازی غذایی دارند. در میان مکمل‏ های خوراکی، مواد معدنی کم‏مصرف و پرمصرف از اهمیت ویژه‏ای برخوردار می ‏باشند. سلنیوم یکی از مواد معدنی کم­مصرف و ضروری در تغذیه دام است که اهمیت آن برای سلامت و بهره‏وری حیوانات به‏خوبی تأیید شده است. سلنیوم در فعالیت آنزیم‏ها و به‏عنوان یک آنتی ‏اکسیدان در پیشگیری از آسیبهای اکسیداتیو به بافت ‏های بدن نقش دارد. اعتقاد بر این است که جذب کم سلنیوم در نشخوارکنندگان به‏دلیل کمبود سلنیوم در جیره و ماهیتُ آن به‏شکل نامحلول است. اهمیت سلنیوم برای میکروارگانیسم‏های شکمبه کاملاً مشخص نیست. در نتیجه، هدف از این پژوهش بررسی اثرات مکمل­ های آلی و معدنی سلنیوم بر قابلیت هضم، فراسنجه‏ های شکمبه‏ای، ساخت پروتئین میکروبی، جمعیت پروتوزوآ شکمبه و برخی ویژگی‏های لاشه بره‏های نر پرواری آمیخته زل بود.
مواد و روش‏ها: این آزمایش با استفاده از تعداد 25 رأس بره نر پرواری با سن 4 تا 5 ماه و میانگین وزن بدن (5/1 ± 4/32 کیلوگرم) در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 5 تکرار به‏مدت 84 روز انجام شد. تیمار­های آزمایشی شامل: 1- جیره مصرفی پایه بدون مکمل سلنیوم (شاهد) 2- جیره پایه + 5/0 میلی­گرم سلنیوم در کیلوگرم ماده خشک به­شکل سلنیوم گلایسین، 3- جیره پایه + 5/0 میلی­ گرم سلنیوم در کیلوگرم ماده خشک به­شکل سلنیوم متیونین، 4- جیره پایه + 5/0 میلی­گرم سلنیوم در کیلوگرم ماده خشک به ­شکل سلنیوم سیستئین و 5- جیره پایه + 5/0 میلی­گرم سلنیوم در کیلوگرم ماده خشک به­شکل سلنیت سدیم بودند.
یافته‏ها: قابلیت هضم ماده خشک و الیاف نامحلول در شوینده خنثی در تیمارهای حاوی مکمل‏های سلنومتیونین و سلنوسیستئین نسبت به گروه‏های سلنیوم معدنی و شاهد به‏طور معنی‏ داری افزایش یافت (05/0>P). قابلیت هضم ماده آلی در تیمار‏های مکمل‏شده با سلنومتیونین و سلنوسیستئین افزایش معنی‏ داری نسبت به گروه شاهد داشت (05/0>P). همچنین قابلیت هضم پروتئین خام در تمامی تیمارهای مکمل‏شده با سلنیوم نسبت به گروه شاهد به‏طور معنی‏داری بهبود یافت (05/0>P). pH مایع شکمبه در تمامی بره‏های دریافت‏کننده مکمل‏ های سلنیوم نسبت به گروه شاهد به‏ طور معنی‏ داری کاهش یافت (05/0>P). در تیمارهای حاوی سلنومتیونین و سلنوسیستئین غلظت اسید پروپیونیک نسبت به تیمار حاوی سلنیت سدیم و گروه شاهد به‏طور معنی‏ داری بیشتر بود (05/0>P) که در نتیجه آن، نسبت اسید استیک به اسید پروپیونیک در این دو تیمار نسبت به گروه ‏های سلنیوم معدنی و شاهد به ‏طور معنی‏داری کاهش یافت (05/0>P). غلظت اسید بوتیریک مایع شکمبه در تیمار‏های مکمل‏ شده با سلنیوم آلی نسبت به گروه شاهد به‏ طور معنی‏ داری کمتر بود (05/0>P).
نتیجه‏گیری: به‏ طورکلی نتایج نشان می‌دهد افزودن 5/0 میلی­گرم سلنیوم در کیلوگرم از هر دو منبع آلی و معدنی، سبب بهبود قابلیت هضم مواد مغذی خوراک و فراسنجه‏ های شکمبه‏ای بره‏ ها می‏شود.
 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله بره پرواری زل، پروتوزوا، تجزیه پذیری شکمبه ای ، عملکرد، منابع سلنیوم

عنوان انگلیسی Effects of different sources of selenium on digestibility, rumen parameters, microbial protein production, rumen protozoa population and some carcass characteristics in crossbred Zel fattening male lambs
چکیده انگلیسی مقاله
Introduction and Objectives: Generally, most feeds used in livestock nutrition are deficient in some nutrients, and require nutritional supplements. Among the supplements, micro and macro minerals are particular importance. Selenium is a scarce and essential mineral in animal nutrition, and its importance in the health and productivity of animals has been well confirmed. Selenium plays a role in enzyme activity and acts as an antioxidant to prevent oxidative damage to body tissues. It is believed that the low selenium absorption in ruminants is due to the deficiency of selenium in ration and its conversion into an insoluble form. The importance of selenium in rumen microorganisms is unclear. The aim of this study was to investigate the effects of organic and inorganic selenium supplements on digestibility, rumen parameters, microbial protein production, rumen protozoa populations, and carcass characteristics of crossbred Zel fattening male lambs.
Materials and Methods: Twenty-five male lambs aged 4-5 months and with average body weight (32.4 ± 1.5 kg) were assigned to 5 treatments with 5 repetitions, as a completely randomized design for 84 days. The experimental treatments were:1) basal diet without selenium supplement (control); 2) basal diet + 0.5 mg Se/kg DM as selenium glycine; 3) basal diet + 0.5 mg Se/kg DM as selenium methionine; 4) basal diet + 0.5 mg Se/kg DM as selenium cysteine, and 5) basal diet + 0.5 mg Se/kg DM as sodium selenite.
Results: In treatments containing selenium methionine and selenium cysteine supplements, the digestibility of dry matter and insoluble fibers in neutral detergent increased significantly compared to the inorganic selenium and control groups (P<0.05). The digestibility of organic matter in treatments supplemented with selenium methionine and selenium cysteine increased significantly compared with that in the control group (P<0.05). In addition, crude protein digestibility improved significantly in all treatments supplemented with selenium compared with that in the control group (P<0.05). The rumen fluid pH was significantly lower in all lambs receiving selenium supplements than in the control group (P<0.05). In treatments containing selenium methionine and selenium cysteine, the concentration of propionic acid increased compared to the treatment containing sodium selenite and the control group (P<0.05), and the acetic acid/propionic acid ratio decreased significantly compared to the treatment containing inorganic selenium and the control group (P<0.05). The concentration of butyric acid in all treatments supplemented with organic selenium was significantly lower than that in the control group (P<0.05). 
Conclusion: The results of this study show that the addition of 0.5 mg Se/kg DM from both organic and inorganic sources improves the digestibility of feed nutrients and ruminal parameters in lambs.
 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله lamb, organic selenium, inorganic selenium

نویسندگان مقاله رادمان بختیاری | Rademan Bakhtiyari
MSc Student in animal nutrition, Sari University of Agricultural and Natural Resources, Sari, Iran
گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

یداله چاشنی دل | Yadollah Chashnidl
Associate Prof., Dept. of Animal Sciences, Sari University of Agricultural and Natural Resources, Sari, Iran
دانشیار گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

اسداله تیموری یانسری | Asdolah Tymouri Yansari
Professor, Dept. of Animal Sciences, Sari University of Agricultural and Natural Resources, Sari, Iran
استاد گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری


نشانی اینترنتی http://rap.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-131-7&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه نشخوارکنندگان
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات